22 Ekim 2012 Pazartesi

16 Ekim 2012 Salı

AŞURE


Ülkemizde aşure genelde muharrem ayında kocaman bir tencere pişirilir ve komşulara  dağıtılır. Ya da  gelen misafirlere ikram edilir. Çeşitli etkinlikler vesilesi ile bol bol aşure yenir.

Peki aşure ayı dışında canınız aşure çekerse ne olacak : )  İlla aşure zamanını beklemek gerekmez tabi. Aşure yapmayı bilmeyen ama aşureyi çok sevenler bile kolayca yapıp afiyetle yiyebilirler.

Geçenlerde 5-6 kaselik aşure yapmayı denedim ve blogda da bu tarif bulunsun istedim. Hatta aşureye koyduğum suyu bile ölçtüm bu sefer, ilk defa yapanlar için kolaylık olsun diye.


4 Ekim 2012 Perşembe

LİMONLU DONDURMA


Evde dondurma yapımı hem çok zevkli hem de sağlıklı. Lezzeti zaten müthiş oluyor. Limonlu dondurmayı renklendirirken gıda boyası değil, doğal boya kullanıyoruz. Rabbim bizler için doğal boyaları ve faydalı bitkileri yaratıp yeryüzü eczahanesinde depolamış. Yapay boyalar ile sağlığımızı riske atmaya hiç gerek yok.

Zerdeçal baharat olarak kullanılan bir bitki. Aktarlarda satılıyor ama alırken çok fazla almayın sakın. Çünkü tariflerde çok az kullanıldığı için çoğu bozulabilir. Bittikçe taze taze almak daha iyi olur. Tam hatırlayamıyorum ama ben 10 gr. ya da 20 gr. gibi çok az almıştım. Onu da bir küçük kavanoza koyup buzdolabında muhafaza ediyorum. Hala bitmedi.

 Kullandığınız salebin saf olması şart bu tarifte  burada saf salebi nasıl bulacağınızı yazmıştım


3 Ekim 2012 Çarşamba

HEDİYELEŞMEK


Yıllar yıllar önce. Daha önce hiç görmediğiniz, bilmediğiniz bir ilçeye taşınıyorsunuz. Apartmandan bir teyze  kapınızı çalıyor ve hoşgeldiniz diyor. Gelirken de zarif küçük bir saksı içinde çiçek getiriyor.

O günden bu güne neredeyse 20 yıl geçmiş. Tabi biz teyzelerle değil, apartmandaki yaşıtlarımızla takılıyoruz. Yani teyzenin ismini bile hatırlamıyorum. Sadece karşı komşumuz ve ev sahibimizin gelini olduğu kalmış aklımda.

İyiki bu günlere kadar kırılmadan, kaybolmadan gelmiş bu saksı. 20 yıl sonra bile insanı alıp götürüyor geçmişe. Belki bu saksıyı hediye eden teyze bile unutmuştur. Bi gün burada bu sayfayı okur mu acaba? Ya da  hatırlar mı hoşgeldiniz dediği günü?

Hediyeler, hatıralar çocukların hafızasında daha kalıcı olarak kaydediliyor sanırım. Büyükler için hayatın koşuşturmacasında sıradan bir olay, küçük bir hediye, söylenmiş bir söz çabucak silinebilirken çocuklar onu belki bir ömür boyu hatırlayacak şekilde kaydediyor.