18 Nisan 2013 Perşembe

PROFİTEROL


Profiterol sevdiğim ve sık yaptığım bir tatlı. Yıllar yıllar önce,  yemek programlarını büyük bir zevkle takip ettiğim bir dönemde izlemiştim ilk defa yapılışını.

O tarifte hatırlıyorum, yapan kişi hamuru pişirdikten sonra üzerini kesip bir tatlı kaşığı ile içini çıkarıp kremayı öyle dolduruyordu. Halbuki bu hamurun içi daha pişerken boşalması lazım. Evet profiterol yapılması gereken bir tatlıydı bu anlaşıldı ama daha güzel bir tarif bulmalıydı. Şimdiki gibi internette yok.




Nereden kaç tarif aldım kaç defa pişirdim bu tatlıyı sayısını bilmiyorum. Ama bir gün evdeki eski bir yemek kitabında gördüğüm bir tarif tam tutmuştu. O gün bu gündür profiterol hamurunu 1980 lerde basılmış olan o kitaptaki tariften yapıyorum. Tabi bu ölçülerin de üzerinde zaman içerisinde ufak değişimler yaptım. Ama profiterol hamurunun ana malzemelerini ve yapılış yöntemini doğru olarak öğrenmiş oldum o kitap vesilesiyle. Bu arada profiterolün bu kitaptaki adı "Pötifur"


Tarife geçelim ama profiterol yapımında hamurun malzeme ölçüsü hassas olduğu için ileride bir de tartı kullanarak gr. ile tam ölçü bir tarif hazırlamak istiyorum.  Mesela piyasada 3 boy yumurta var. Hamurun güzel olmasındaki en önemli nokta yumurtanın miktarını iyi ayarlayabilmek. Bu yüzden ileride yumurtanın bile gramını ölçerek bu tarifi yeniden yazma niyetim var. Aşağıdaki malzemeler bardak kaşık ölçüsü ile, bol resim de koyarak anlaşılır bir tarif vermeye çalıştım.

MALZEMELER

Hamuru İçin:

* 100 gr.margarin veya tereyağ (tereyağ kullanacaksanız mutlaka pastörize ve tadı ağır olmayan bir marka kullanın)
* 1 su bardağı un
* 1 su bardağı su
* 1 paket vanilya
* 4 adet büyük boy yumurta ( yumurtanız küçükse 5 tane )

Kreması İçin:

* 1 kg. süt
* 1 su bardağı un
* 1 su bardağı şeker
* 1 paket vanilya

Sosu İçin:

* 2 su bardağı süt
* 5 çorba kaşığı şeker
* 2 çorba kaşığı nişasta ( bir kahve fincanından 1cm. az )
* 2 çorba kaşığı kakao
* 1 çorba kaşığı sıvıyağ

HAZIRLANIŞI

* Bir tencereye su ve tereyağ koyulur. Su kaynayıp yağ da tamamen eriyince içerisine unun tamamı birden eklenir ve çok hızlı bir şekilde karıştırılır. Bu sırada hamurun kıvamı olmayacakmış gibi durur ilk başta telaş etmeden hızlıca karıştırırsanız hamur toparlanacaktır.

* Kattığınız un parçaları tamamen kaybolup hamur kıvamına gelince altını kapatın.

* Hamur ılıyınca yumurtaları teker teker kırıp bir kaşık ile hamura yedirin. Bu işlem biraz kolu yoruyor ama ben mikser kullanmadan bu şekilde yapmayı tercih ediyorum.


* Vanilyayı da ekleyip karıştırın.

* İki tatlı kaşığı yardımıyla hamurdan yaklaşık ceviz kadar parçalar alıp yağlı kağıt serilmiş büyük boy fırın tepsisine dizin. Bu hamurdan yaklaşık 30-36 tane profiterol çıkıyor.

* Hamur tepsiye dizilmeden önce fırın 200 dereceye ayarlanır ve iyice ısıtılır. Hazırlanan hamur iyice ısınmış fırına verilir ve yaklaşık 32. dk. pişirilir. Pişirirken mümkünse kapağı hiç açılmaz ve piştikten sonra da 20 dk. fırının içerisinde bekletilir.


* Hamur mutlaka iyice kızarmalıdır. Sadece pembeleşmesi yetmez.

* Hamur pişerken krema hazırlanır. Önce tüm kuru malzeme bir tencereye alınır. Yavaş yavaş süt ilave edilir. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirilir. Ve soğutulur. Soğuduktan sonra mutfak robotu ile pürüzsüz bir kıvama gelene dek çırpılır.

* Soğuyan hamurlar resimdeki gibi delinir. Ve krema sıkma torbası ile içleri doldurulur ( bir kg. süt ile yapılan krema ile bol bol doluyor. İçi az kremalı seviyorsanız kremanın miktarını azaltabilirsiniz )


* Sosu için  kuru malzemeler bir tencerede karıştırılır. Süt ilave edilir ve sürekli karıştırarak pişirilir. Altı kapatılınca sıvı yağ eklenip karıştırılır ve iyice soğutulur.

* Soğumuş olan sos mutfak robotunun bıçaklı aparatı ile pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çeklir
ve bir kaşık ile tatlıların üzerine dökülür.


* Buzdolabında en az 4-5 saat, mümkünse 1 gece buzdolabında bekletilir ve servis yapılır.


3 yorum:

  1. GERÇEKTEN ŞAHANE GÖRÜNÜYOR.GEÇMİŞTE BEN DE YAPMIŞ ÇOK BAŞARILI OLAMAMIŞTIM.BİR KERE DAHA CESARET EDİP SİZİNKİNİ DE DENEMEK LAZIM.HOŞÇAKALIN.AYŞE

    YanıtlaSil
  2. Şeker Tatlar Anneler Gününe Özel Kurabiye Seti Hediye Ediyor..Çekilişe katılımınızı bekliyoruz.Ayrıntılar için:http://www.sekertatlar.blogspot.com/2013/04/seker-tatlar-anneler-gunune-ozel.html

    YanıtlaSil
  3. sevgili kardeşim,ben siteyi davetlilere açık yaptım,mail atarsanız davetli olursunuz,sevgilerimle...
    hayatcemresi@gmail.com

    YanıtlaSil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...