29 Haziran 2013 Cumartesi

LABORATUVARIM MUTFAK (SİTRİK ASİT İLE RENK DEĞİŞTİRME)



Mutfağımız, içerisinde kimyasal olayların da gerçekleştiği bir mekan.  Bu yönüyle çok zevkli ve ilginç.

Dışarıdan gördüğümüzde bir yiyeceğin rengi değişiyor veya bir süt yoğurda dönüşüyor ama mikro boyutta orada neler oluyor acaba? Aslında gözle görülemeyecek kadar küçük bir alan ama içine girildiğinde ise koca bir alem.

Her gün defalarca  pişir, yıka, süpür kısmı rutin olduğu için belki çoğumuza sıkıcı gelebilir ama olayın bu boyutu oldukça heyecan verici. 



Geçenlerde gül reçeli ve gül şerbeti yaparken, gülün bu güzel renge ulaşması için içine limon tuzu katılması gerektiğini yazmıştım.

Aynı işlemi eş zamanlı olarak limon ile de denemek istedim.  Maksadım; aynı çeşit gülü, hangisinin daha güzel bir renge ulaştıracağını görmekti. Muhtemelen aynı renge her ikisi ile de ulaşmak mümkün olurdu. Sonuçta ikisinin de içeriğinde sitrik asit var ama elimde şu an gül olmadığı için bu testi bir sonraki mevsime erteledim.

Aşağıdaki resimlerde ise kullandığımız malzeme limon tuzu.

Limon tuzunun, diğer yiyeceklerde açıkça bir renk değişimine sebep olduğuna şahit olmadım henüz. Ama gülde bu harika bir şekilde görünüyor. Tabi bu olayı tam izah edebilmek için gülün ve sitrik asitin yapısını, özelliklerini vs bilmek lazım. Araştırmak lazım, incelemek lazım. Konunun bu boyutu beni aşar şimdilik.

Gül yaprakları su ile kaynatıldığı zaman yeşil bir renk ortaya çıkıyor. Daha sonra boz bir renge dönüşüyor. Bu esnada tadına bile bakmaya çekiniyor insan öyle itici bir rengi var yani.


 İçine limon tuzunu attığınız anda ise harika bir renge dönüşüyor.

Tabi içmek için bir gül şerbeti yapacaksanız içerisine atacağınız limon tuzunun makul bir ölçüsü olmalı. Ben burada biraz çok attım ve renk değişimi belki de bu sayede çok güzel belli oldu. Tabi ekşiliğinden dolayı içilmedi. Yani içmek için yapıldığında bu hususa dikkat etmeli.


Fırsat buldukça laboratuvarımızda, pardon mutfağımızda bu tarz deneyler yapmak lazım. Özellikle belli yaştaki çocukların ilgisini çekebilecek güzel deneyler var evde yapabileceğimiz. Çocukların da içlerinde öğrenme ve  merak duyguları daha yoğun olduğu için hem faydalı olacaktır hem de cazip gelecektir onlara bu tarz etkinlikler. 
                                                                                      

2 yorum:

  1. vay canına.. :) gül reçelini değil ama güllü lokumu severim. ama ıspartadan gelen gül reçeliyle kurabiye yapmışlığım vardır.

    yalnız bu yazıyı okuyunca, hemen reçellik gül edinesim geldi, umarım bulurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki has gül bulmak zor olabilir ama bildiğimiz iri güllerden daha rahat bulabilirsiniz diye düşünüyorum. Ben reçelleri ve gül şerbetini yaparken has gül kullandım. Bu deneyi ise normal, iri ve kokusu az güllerle yaptım.

      Sil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.