25 Eylül 2013 Çarşamba

HÜNKAR BEĞENDİ


Patlıcandan başka bu kadar farklı şekle girip, onlarca belki de yüzlerce farklı tarif ortaya çıkarılmış bir sebze var mı acaba?

Geçen yıllarda patlıcanlı pekmez yeme şerefine nail olmuştum :) Yok böyle bir olay. Reçel yap, pekmeze kat, onlarca çeşit kebap yap, salata yap, yap da yap. 

Patlıcanla yapılan tarifler de gerçekten güzel oluyor. Davet sofrası hazırlayacaksanız yine akla ilk gelen sebzelerden. 

Ve bunlardan biri de hünkarbeğendi. Yapımının 3-4 aşamadan oluşuyor olması gözü biraz korkutsa da buna değecek bir lezzet. 



Hünkar Beğendi (3 kişilik)

MALZEMELER

* 3 adet orta boy patlıcan

Üzeri İçin

* 75 gr. haşlanmış kuşbaşı et (çiğ kullanacaksanız 110 gr.)
* 1 adet küçük boy soğan
* 1 adet küçük boy yeşil biber
* 1 adet küçük boy domates
* 1 tatlı kaşığı salça
* 1 çay bardağı su
* 1 tatlı kaşığı tereyağ (12 gr.)
* 3 çorba kaşığı sıvı yağ ve tuz
* 1 adet küçük boy patates

Beşamel Sos

* 1 çay bardağı süt
* 1 çay kaşığı tepeleme un (4 gr.)
* 1 tatlı kaşığı tereyağ
* 45 gr. kaşar peyniri
* Tuz ve karabiber

Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır

HAZIRLANIŞI

* Bir tencereye soğan, biber, sıvı yağ, tereyağ ve ince ince kesilmiş (daha önceden haşladığımız) et koyulur. Altı yakılır ve arada karıştırarak 3-5 dk. kadar sotelenir. 

* Daha sonra kabuğu soyulmuş ve ince ince doğranmış domates, salça, su ve tuz ilave edilir. Arzu edilirse az pul biber ve karabiber ilave edilebilir. Arada domatesler ezilerek karıştırılır. Suyunu çekene kadar pişirilir. Altı kapatılınca 1 çorba kaşığı zeytinyağ ilave edilir. 

* Bu arada küp küp doğranmış patates sıvı yağda kızartılıp o da hazır edilir. 

* 3. aşamada patlıcanlar ocak üzerinde közlenir. Soyulur ve çok ince doğranır. Hatta bıçakla ezilir. Bir tabağa alınır.

* Beşamel sos için tereyağ ve sıvı yağ bir tencereye alınır. Yağlar eriyince un katılır ve 1 dk. karıştırarak kavrulur (ateş çok harlı olmamalı, unun yanmaması için dikkatli olmak gerekiyor) Hemen süt ilave edilir ve karıştırarak pişirilir. Kıvam aldıktan sonra tuz, rendelenmiş kaşar peyniri ve patlıcanlar ilave edilerek hızlıca kaşarlar iyice eriyene, malzeme birbiri ile özleşene kadar karıştırılıp altı kapatılır. Altını kapatınca az karabiber de ekleyebilirsiniz.

* Hazırlanan patlıcan tabağa alınır ve yayılır. Üzerine et ve kızarmış patates koyulur(et soğudu ise ısıtılabilir)

* Sıcak olarak hemen servis yapılır. 

* Eğer menüde hünkarbeğendi varsa yemekleri ve sofrayı hazırlayın. Bu sos ile buluşturma işini en son yapın. Beklerse güzel olmaz. Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Patlıcan candır derim hep.Canım patlıcan :) Hünkar beğendiyi de pek severim. Ellerine emeklerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel görünüyor canım çekti :))

    YanıtlaSil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...