13 Ekim 2013 Pazar

EVDE YOĞURT YAPIMI



Nedendir bilmem bir zamanlar sürekli hazır yoğurt kullanıyorduk. Hem evde yoğurt yapma zahmeti ! yoktu
hem tadı da çok güzeldi.

 Hazır yoğurdun kıvamı da iyiydi. Evde yaptıklarımız bu kadar yoğun olmuyordu.  Üstelik çabuk ekşimiyor daha uzun süre muhafaza edebiliyorduk vs...vs...

Daha sonra bir sürü söylenti dolaşır oldu. Ne kadar doğrudur bilmem ama kıvamı için, içine jelatin katıldığı gibi çok da gerçekçi bir iddia var. Yasak olmasına rağmen sırf kar amaçlı neler katılıyor kimbilir yediklerimize. O hale geldik ki ne yesek şüpheli. Hem sağlık açısından hem de dini açıdan mahzurlu hazır gıdalar. 



Bize düşen de elimizden geldiğince dikkat etmek, mümkün mertebe yiyeceklerimizi evde hazırlamak. 

Evde yoğurt yapımı aslında çok kolay. Ama hazır yoğurt gibi olmasını beklemeyin. Ev yoğurdunun kendine has güzel bir tadı var ve buna alışınca hazır yoğurt garip geliyor. Evet biraz daha sulu oluyor ev yoğurdu. Daha çabuk tüketmek gerekiyor. 

Eskiden evde yoğurt yapacağım zaman güzel tutsun diye mayalık olarak hazır yoğurt kullanırdım. Artık onu dahi kullanmak istemiyorum. 


Ev Yapımı Yoğurt

Malzemeler


* 2 kg. açık doğal süt

* 2 çorba kaşığı yoğurt (70 gr.)
* 1 adet küp veya bir tatlı kaşığı toz şeker (şekeri hiç kullanmasanız da olur, ben bu ara şekersiz yapıyorum)

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır

* Öncelikle alınan süt bekletilmeden bir tencereye süzülür ve kaynatılır.


* Sütün taşmaması için ya süt taşı kullanmanız lazım veya başından ayrılmadan kaynatmanız gerekiyor. Süt en az 5 dk. kaynatılmalı.

* Altı kapatılınca yoğurdu yapacağınız kaba süt alınır. Ben muhtelif boylarda kavanoz kullanıyorum. Böylece yoğurdun tümü bozulmamış oluyor. Yedikçe diğerine geçiliyor.

* Bir kaseye mayalık yoğurt alınır ve bir çatal veya kaşıkla iyice çırpılır. Şeker kullanılacaksa o da ilave edilir.

* Yoğurt yapımında en önemli nokta sütün sıcaklığını ayarlamaktır. Eğer çok sıcakken mayayı eklerseniz yoğurt çok sulu cıvık olur. Eğer çok ılımış ise yoğurt tutmaz.

* Sütü kavanozlara alınca ara ara iki elinizle kavanozu sıkıca kavrayın ve biraz bekleyin. Sıcak olmalı ama eliniz yanmamalı.

* Bir de şu yöntem var serçe parmağınızı kavanozdaki süte daldırın. Parmağınız ilk başta yanmamalı ama sağa sola hızlıca parmağınızı salladığınızda o sıcaklığı hissetmelisiniz. Yani hafiften yanmalı.

* Kısacası, ılıktan sıcak olmalı.

* Biraz zor bu sıcaklığı tarif edebilmek. Birkaç kez yapınca tecrübe kazanılıyor.



* Sıcaklık istenilen seviyeye gelince, hazırlanan maya eşit şekilde kavanozlara paylaştırılır. Karıştırılır ve kapakları örtülür. Mümkünse bu işlemi yoğurt nerede mayalanacaksa orada yapın ve kavanozları yoğurt tutana kadar yerinden oynatmayın.

* Kavanozların üzeri bir sofra bezi veya bir örtü ile sıkıca örtülür ve 3 saat bu şekilde bekletilir.

* 3 saatin ardından tutmuş yoğurtlar buzdolabına kaldırılır ve bir gece bekletilir. İyice soğumadan yoğurt kullanılmaz.

* Eğer yoğurt tutmadı ise aklıma iki seçenek gelir benim. Ya inek antibiyotik kullanmıştır ki eğer öyle ise bu yoğurt tutmaz. Bu olaya çok şahit oldum. Ne yaparsanız o yoğurt adam olmaz. O zaman sütü farklı bir yerden almak gerekiyor. İkinci seçenek sütünüz gereken sıcaklığın altında kalmıştır. Bunun çözümü var.

* 3 saatin ardından baktınız kavanozdaki süt katılaşmamışsa o zaman bir leğene sıcak su koyup kavanozları bu suya oturtmanız gerekiyor. Bir iki saat sonra bakın kıvam aldığı zaman dolaba kaldırabilirsiniz.


Yoğurdunuz iyice soğuduktan sonra, bir sonraki yoğurt için gereken maya miktarını bir kaba alıp derin dondurucuya atarsanız, sonraki yoğurt yapımına kadar ekşimeden muhafaza edebilirsiniz. Ben bu yöntemi henüz denemedim ama mantıklı geldiği için paylaşmak istedim.

7 yorum:

  1. Yogurt mayasini surekli buzluga atarak kullaniyorum cok guzel oluyor

    YanıtlaSil
  2. Süt Soğuğa yakın ılıklıkta olmalı. .sıcağa yakın ılıklıkta olursa tadı ekşi olur

    YanıtlaSil
  3. soğuğa yakın ılılıkta olunca mayalanma uzun süreceği için daha kolay...sıcağa yakında çabuk olgunlaşıp sulanıyor

    YanıtlaSil
  4. Derin dondurucudan çıkardığım maya ile mayaladığım yoğurt tutmadı maalesef. İlk kez denedim keşke sütün hepsini mayalamasaydım dedim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo çok üzüldüm. Bu yöntemi denemediğimi belirtmiştim ama deneyip memnun kalanları duyunca bilgi olarak eklemiştim yazıma. Ben önümüzdeki haftalarda yoğurt yaparken bir kavanozunu donmuş maya ile deneyip sonuçlarını buraya yazacağım inşallah. Yoğurtun tutmamasında başka etkenlerde olabiliyor çünkü. Örneğin süte antibiyotik geçmesi veya sıcaklığın tam ayarlanamaması gibi. Bizzat tecrübe etmem en doğrusu olacak. Uyarınız için teşekkürler

      Sil
  5. ilk yoğurt yaptığım zamanlarda bir türlü tutturamıyordum olmuyordu parmak hafif yanınca dedikleri için bu şekilde bakıyordum ama yılmadım inat ettim ve bende bir yanlışlık var deyip komşumu çağırdım. geldi baktı ve bu çok sıcak parmağın yanmıyormu dedi ben parmağımı batırıp 7 ye kadar sayıyordum o ise parmağını batırıp yandım diye çıkardı :) anlayacağınız benim parmağım yoğurt mayalamaya uygun değilmiş :) bende termometre aldım ve şimdi mis gibi yoğurt mayalıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pes etmemeniz çok güzel. Termometre işi garantiye almak için iyi fikir. Doğal ev yoğurdu insana şifadır. Afiyet olsun.

      Sil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.