27 Şubat 2013 Çarşamba

ASKER PASTASI


 İnternetteki asker pastası örneklerinin çoğu şeker hamuru ile hazırlanmış. Ben bunu şeker hamursuz nasıl yaparım diye düşündüm. Asker pastalarında genelde yeşil  ve kahverengi tonları kullanılıyor. Kahverengi için çikolata yeşil için de fıstık kullanarak doğal bir pasta oluşturulabilir diyerek girdim mutfağa...


20 Şubat 2013 Çarşamba

ISPANAKLI BÖREK


Ispanak ile genelde çörek yapardım ama bu tarifi keşfedeli börek yapımı bir adım öne geçti :) Çünkü daha pratik.

Hamur yoğurma yok. Maya beklemek yok. Yufka kesme yok. Tarifin en zor kısmı sanırım ıspanakları yıkayıp doğramak.

Marketlerde görmüşsünüzdür üçgen yufkaları. Hazır kesilmiş ve paketlenmiş. Ama normal yufka ile de yapılabilir aynı tarif. Yufkanın büyüklüğüne göre 2 ya da 3 adet kullanmak gerekir. Yumurtalı karışım sürüldükten sonra yufka 8 e bölünür ve aynı bu tarif gibi devam edilir diğer aşamalara. 

Bu böreği sıcak servis yapmak gerekiyor. Soğuyunca çıtırlığını kaybedip sertleşebilir. Tarif 3-4 kişilik. 


18 Şubat 2013 Pazartesi

İNCİR TATLISI (DONDURMALI)


Yıllardır incir tatlısı yapmadım  (Belki de hiç denememiş olabilirim. Böyle bir tatlı yaptığımı hatırlamıyorum)

Bir yerde bir tarif gördüğüm zaman da inceleme-deneme zahmetine hiç gerek duymadım. İncirin kendisi başlı başına bir tatlı zaten niye incirle tatlı yapılır ki :) diye düşünürdüm. 

Birçok tarif ilgimi çekerken ve bunu denemeliyim dedirtirken, incir tatlısı hep bunun dışında kaldı. 

Taaaa ki bu tarifi görene dek :)   "Bunu mutlaka denemeliyim" dedim. "Bu güzel olur işte" dedim. Tahminimde yanılmadım ve bu tarif gerçekten güzel oldu :) 

Bu tatlıyı kesinlikle dondurmasız servis yapmayın. İkisi birbirini inanılmaz şekilde tamamlıyor. Dondurma incir tatlısındaki ağırlığı dengeliyor. Dondurmayı hazır da alabilirsiniz ama evde yapılanı daha sağlıklı oluyor. 


16 Şubat 2013 Cumartesi

ELMA+ÜZÜM KOMPOSTOSU


Elma ve kuru üzüm birbirine çok yakıştı. İlk denemede beğendiğim ve defalarca yaptığım bir tarif. Sıcak veya soğuk olarak servis yapılabilir ama soğuk olmasını tavsiye ederim.


MALZEMELER

* 2 adet elma

* 2 kahve fincanı kuru üzüm

* 2 kg. su

* Yarım kahve fincanı şeker

* 1 adet kabuk tarçın

* 5-6 tane karanfil



HAZIRLANIŞI

* Elmaların kabukları soyulur ve dilimlenir. Kuru üzüm ayıklanır ve yıkanır. 

* Bir tencereye elma dilimleri, üzüm, tarçın ve karanfil koyulur. Karanfillerin tencerede dağılmaması için şu tarifteki yöntem kullanılabilir. Su ve şeker de ilave edilip kaynatılır. Ve altı kısılır. 

* 30- 35 dk sonra altı kapatılır, içinden tarçın ve karanfiller çıkartılır. Soğuk olarak servis yapılır. 

Not:  Biraz kaynadıktan sonra şekeri kontrol edip gerekirse biraz daha ilave edilebilir ama üzüm zaten tatlı olduğu için ben yarım fincanı yeterli buldum. 


SÜTLAÇ


Bu tarifi  ilk defa hünerli bayanlar sitesinde görüp yapmıştım. Benim sütlaç tarifimin ölçüleri biraz karışık yapımı da daha zahmetliydi.

Bu sütlaç tarifi ise hem pratik hem de kıvamı tam benim istediğim gibi. Kıvamı koyu değil. Zaten sütlaç dediğin şöyle kaşığı daldırınca yumuşacık olmalı.

Ben tarifi kendi damak tadıma göre biraz değiştirdim. Bundan sonra sütlaç yapılacakken bu tariften başkasını yapmak aklıma bile gelmiyor. Siz de denemek isterseniz işte tarif:


14 Şubat 2013 Perşembe

NURDAN DAMLALAR




...HAZIRLANINIZ; BAŞKA, DAİMİ BİR 

MEMLEKETE GİDECEKSİNİZ. ÖYLE BİR 

MEMLEKET Kİ, BU MEMLEKET ONA NİSBETEN 

BİR ZİNDAN HÜKMÜNDEDİR...

                                                           ---Sözler--- 10. Söz



1 Şubat 2013 Cuma

MISIR GEVREKLİ KURABİYE


Yemek istediğiniz şöyle ağızda dağılan yumuşacık bir kurabiye değil de, biraz sert ve çıtır çıtır, biraz da aromalar ile zenginleştirilmiş bir kurabiye ise bu tarif denenecekler arasına mutlaka girmeli. Çikolata vişneye çok yakıştığı gibi portakal ile de müthiş oluyor. Bu ölçülerden yaklaşık 30 adet kurabiye çıkıyor.