Profiterol sevdiğim ve sık yaptığım bir tatlı. Yıllar yıllar önce, yemek programlarını büyük bir zevkle takip ettiğim bir dönemde izlemiştim ilk defa yapılışını.
O tarifte hatırlıyorum, yapan kişi hamuru pişirdikten sonra üzerini kesip bir tatlı kaşığı ile içini çıkarıp kremayı öyle dolduruyordu. Halbuki bu hamurun içi daha pişerken boşalması lazım. Evet profiterol yapılması gereken bir tatlıydı bu anlaşıldı ama daha güzel bir tarif bulmalıydı. Şimdiki gibi internette yok.
Portakal mevsimi geçmeden bu şekerlemelerden yapıp yayınlayayım dedim ama bir türlü kıvamı istediğim gibi olmadı. Denedim, denedim, bir daha denedim. En sonunda içime sinen bir tarif çıktı ortaya.
Biraz zor oluyor kıvamını tutturmak ama bi tuttu mu ortaya nefis bir şey çıkıyor. Ağzı kapalı bir kavanoza koyup aylarca buzdolabında muhafaza edebilirsiniz ( fakat kıvamı cıvık olursa buzdolabında bile küflenebiliyor bu noktaya dikkat edin. Vakti zamanında o kadar emeğimi çöpe atmışlığım vardır :(
Bir çok tatlıda kullanmak mümkün. Özellikle de biskottiyi portakal şekerlemesiz düşünemiyorum. Sırf onun için bile bu zahmete katlanıp yapılır yani :)
Kıvamını ise şu şekilde anlatayım:
Daha önce aynı yöntemle ıspanaklı börek yapmıştım. Kullanılan yumurtalı harcı tamamen aynı. Hazır üçgen yufka ile yaptım ben ama aynı yöntemi, bütün yufkalar ile de yapabilirsiniz. Bu böreği mümkünse taze tüketmek gerekiyor. Zaten tarif 3-4 kişilik.
Mutlu olmak için , içinde bulunduğunuz andan daha iyi bir zaman olduğuna inanmaktan vazgeçin. Mutluluk bir varış değil bir yolculuktur. Pek çokları mutluluğu insandan daha yüksekte ararlar, bazıları daha alçakta. Oysa mutluluk insanın boyu hizasındadır.
Konfüçyüs