10 Şubat 2014 Pazartesi

PORTAKALLI ÇATLAK KURABİYE


Son zamanlarda misafirler için sık yaptığım bir kurabiye. Ortaya çıkış hikayesi de şöyle; misafir geleceği bir zaman buradaki kakaolu çatlak kurabiyeden yapma niyetim vardı. Bi baktım evde fındık yok. Neyse dedim ben de portakal rendelerim. İyi ki de öyle olmuş ortaya çok güzel bir tarif daha çıkmış oldu.

Aslında fındıklısı  ile çok benziyorlar birbirine. Birinci fark aromalarında. Biri fındıklı biri portakallı. Diğer fark ise kıvamı. Portakallı olana daha az un koydum ve içi daha yumuşacıktı. Bu tarif ise biraz daha kuru oluyor (içinde fındık olması da bir etken) Ama her iki kıvam da kendine göre güzel.

Ayrıca kurabiyenizi soğuk süte batırıp yemeyi sevenlerdenseniz bu tarifi denemelisiniz.





Portakallı Çatlak Kurabiye

MALZEMELER


* 120 gr. tereyağ

* 2 kahve fincanı pudra şekeri 
* 3 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 paket vanilya
* 1 adet yumurta
* 1 adet portakal kabuğu rendesi (çok büyükse yarım da olabilir) Ama elinizde portakal şekerlemesi varsa minik minik doğrayıp  onu kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü şekerleme acı suyundan arınmış olduğu için koku ve tadı daha güzel oluyor. 
* 2 su bardağı + 1 yemek kaşığı un (260 gram) Yumurtanın büyüklüğü ve unun cinsine göre bu miktarın değişebileceğini unutmayın ve unu yavaş yavaş katın. 
* 30 g nişasta (2 yemek kaşığı)
* 20 gram kakao (3 yemek kaşığı) 
* 2 çay kaşığı kabartma tozu

Not: Eğer fındık aromasını da seviyorsanız bir miktar fındığı robotta iyice çektikten sonra hamura ekleyebilirsiniz. 

Portakallı Çatlak Kurabiye Nasıl Yapılır

HAZIRLANIŞI


* Tereyağ, pudra şekeri, sıvı yağ, vanilya, yumurta, kakao ve portakal kabuğu rendesi geniş bir kaba alınır ve el ile iyice karıştırılır.


* Daha sonra un, nişasta ve kabartma tozu da ilave edilerek yoğrulur ve yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edilir.

* Şekil verdikten sonra üzeri önce toz şekere daha sonra pudra şekerine bulanarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. İsterseniz pudra şekerine batırmadan da yapabilirsiniz. 

* Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Çabuk pişen bir kurabiye olduğu için başından çok ayrılmamak gerekiyor. Özellikle altının yanmaması için dikkat etmek gerekli.

* Fırından çıktıktan sonra biraz tepside soğuması beklenir. Çok sıcakken alınırsa dağılabilir.


1 yorum:

  1. Portakalın kokusunu bayılıyorum. Tabiki portakallı tüm tariflere de :)
    Ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.