5 Nisan 2014 Cumartesi

PROFİTEROL (GRAM ÖLÇÜSÜ İLE)



Mutfak Kimyasını takip edenler hatırlayacaktır burada tüm detayları ile uzun uzun profiterol yapımını anlatmıştım. Deneyen oldu mu bu tarifi bilmiyorum ama orada gram ölçüsü ile profiterol tarifi hazırlayacağımdan bahsetmiştim. Aradan bir yıl geçmiş neredeyse. 

Bu tatlının ölçüleri hassas evet, içinin kreması ne sert ne de cıvık olmalı. Sosu yine öyle.  Aslında kaşık bardak ölçüleri ile zorlanma olmuyor pek. El göz alışıyor bir müddet sonra. Hamuruna yumurta katılacağı zaman yumurtanın büyüklüğüne göre sayı değişebiliyor. Ha ille de 232 g olacak diye bi şart da yok. 3 aşağı 5 yukarı olabilir. Sık yapanlar için ayarlaması çok zor da değil aslında. Yaptıkça kendi ayarınızı oluşturursunuz elbette.

Ama özellikle yeni mutfağa girenler ve ilk defa denemek isteyenler için gram ölçüsü ile kolay olur diye düşündüm. Bu arada pasta, börek işlerine meraklı iseniz, hassas mutfak terazisi almanızı tavsiye ederim. Çok işe yarıyor. Yapım aşamasını resimli olarak görmek isteyenler  buraya bakabilir.



Gram Ölçüsü İle Profiterol

Hamuru İçin:

MALZEMELER

* 100 g tereyağ
* 125 g un
* 202 g su
* 5 g vanilya
* 232 g yumurta (kabuksuz hali ile)

Kreması İçin:

* 120 g un
* 200 g şeker
* 5 g vanilya
* 1000 g süt

Sosu İçin:

* 25 g nişasta
* 80 g şeker
* 20 g kakao
* 400 g süt
* 8 g sıvı yağ

Profiterol Nasıl Yapılır

HAZIRLANIŞI

Bir tencereye su ve tereyağ koyulur. Su kaynayıp yağ da tamamen eriyince içerisine unun tamamı birden eklenir ve çok hızlı bir şekilde karıştırılır. Bu sırada hamurun kıvamı olmayacakmış gibi durur ilk başta telaş etmeden hızlıca karıştırırsanız hamur toparlanacaktır.

Kattığınız un parçaları tamamen kaybolup hamur kıvamına gelince altını kapatın.

Hamur ılıyınca yumurtaları teker teker kırıp bir kaşık ile hamura yedirin. Bu işlem biraz kolu yoruyor ama ben mikser kullanmadan bu şekilde yapmayı tercih ediyorum.

Vanilyayı da ekleyip karıştırın. 

İki tatlı kaşığı yardımıyla hamurdan yaklaşık ceviz kadar parçalar alıp yağlı kağıt serilmiş büyük boy fırın tepsisine dizin. Bu hamurdan yaklaşık 36 tane profiterol çıkıyor.

* Hamur tepsiye dizilmeden önce fırın 200 dereceye ayarlanır ve iyice ısıtılır. Hazırlanan hamur iyice ısınmış fırına verilir ve yaklaşık 32. dk. pişirilir. Pişirirken mümkünse kapağı hiç açılmaz ve piştikten sonra da 20 dk. fırının içerisinde bekletilir.

Hamur mutlaka iyice kızarmalı. Sadece pembeleşmesi yetmiyor. 

 Hamur pişerken krema hazırlanır. Önce tüm kuru malzeme bir tencereye alınır. Yavaş yavaş süt ilave edilir. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirilir. Ve soğutulur. Soğuduktan sonra mutfak robotu ile pürüzsüz bir kıvama gelene dek çırpılır.  

Soğuyan hamurlar yan taraftan delinir. Ve krema sıkma torbası ile içleri doldurulur.

 Sosu için  kuru malzemeler bir tencerede karıştırılır. Süt ilave edilir ve sürekli karıştırarak pişirilir. Altı kapatılınca sıvı yağ eklenip karıştırılır ve iyice soğutulur. 

Soğumuş olan sos mutfak robotu ile pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çekilir ve bir kaşık ile tatlıların üzerine dökülür.

 Buzdolabında iyice dinlendirilip (en az 4-5 saat, mümkünse bir gece) servis yapılır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...