25 Mayıs 2014 Pazar

PORTAKAL AROMALI YAŞ PASTA


Her ne kadar resimlerini istediğim gibi çekemediysemde bu tarifi yayınlamak istedim. Çünkü beğenilmiş bir tarif. Normalde yaptığım yaş pastaların iki katı büyüklüğünde bir pasta. Ev dışına yaptığım için dilimlenmiş resmi de yok maalesef.

Ben tadına bakamadım ama kapış kapış gittiğini duymak, yayınlanmaya hak kazanması için yeterli geldi bana. Eğer kalabalık bir organizasyona vs. yapacaksanız ideal bir pasta ama ev için yapacaksanız büyük gelebilir.

Dört katlı bir pasta. Bir katı sade kek bir katı kakaolu kek şeklinde hazırladım.




Portakal Aromalı Yaş Pasta

MALZEMELER 

Sade Kek İçin

* 4 adet yumurta
* Çay kaşığının ucu ile tuz
* 1 su bardağı silme şeker
* 1 paket vanilya
* 1 su bardağı silme un
* 1 kahve fincanı silme nişasta
* Yarım paket kabartma tozu

Kakaolu Kek İçin

* 4 adet yumurta
* Bir fiske tuz
* 1 su bardağı silme şeker
* 1 paket vanilya
* 1 kahve fincanı silme nişasta
* Yarım paket kabartma tozu
* 3 yemek kaşığı kakao
* 1 su bardağından 3 yemek kaşığı eksik un
* Yarım portakal kabuğu rendesi

Kreması İçin

* 4 su bardağı süt
* 60 g un
* 30 g nişasta
* 8 yemek kaşığı şeker
* 1 paket vanilya
* 150 g labne peyniri
* 80 g bitter çikolata

Keki Islatmak İçin

* 500 g su (Pasta kekini daha kuru sevenlerdenseniz bu miktar 400 g da olabilir)
* 2 tatlı kaşığı şeker
* 2 yemek kaşığı limon suyu (kaynamış suya şeker ve limon karıştırılır ve iyice soğutulur)

Üzeri İçin

* 2 poşet sade krem şanti
* 2 çay bardağı süt
* Rendelenmiş sütlü çikolata
Portakal şekerlemesi (fırınlanmadan önceki hali ile)

Arası İçin

* 2 adet dilimlenmiş muz



Portakal Aromalı Yaş Pasta Nasıl Yapılır

HAZIRLANIŞI

* Kekler ayrı ayrı pişirilir.

* Sade kek için önce yumurtalar, şeker, vanilya ve tuz mikser ile 5-10 dk. çırpılır. Un, nişasta ve kabartma tozu bir kaba beraberce elenir ve yumurtalı karışıma eklenerek tekrar karıştırılır ve 26 cm. çapında, dibine yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dökülür ve önceden ısıtılmış 150 derece fırında yaklaşık 35-40 dk. pişirilir.

* Kakaolu kek de aynı şekilde pişirilir ve kekler iyice soğuduktan sonra ortadan ikiye kesilir.

* Krema için un ve nişasta bir kapta karıştırılır ve süt ilave edilerek karıştırılır. Bir süzgeç ile pişirilecek tencereye süzülür ki un topak halde kalmasın.

* İçine şeker ve vanilya eklenir ve orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirilir.

* Altını kapatır kapatmaz peynir ve çikolata katılır ve iyice çırpılır. Yüzünün kabuk bağlamaması için arada karıştırılır.

* Bu arada sade kekin ilk katı, hazırlayıp soğuttuğumuz suyun 1/4 ü ile (125 g) ıslatılır. Muz dilimleri koyulur ve kremanın 1/3 ü yayılır.

* Üzerine kakaolu kekin yarısı koyulur ve yine suyun 1/4 ü ile (125 g) ıslatılır. Yine muz dilimleri ve kalan kremanın yarısı koyulur.

* Üzerine sade kek koyulur. Kalan suyun yarısı ile bu kat da ıslatılır. Muz kalmadı ise bu kata koymayabilirsiniz. Kalan kremanın hepsi bu kata yayıldıktan sonra son kat olarak kakaolu kek koyularak kalan su ile de en üst ıslatılır ve bu hali ile buzdolabına kaldırılarak biraz soğuması beklenir.


* Bu arada krem şantinin bir poşeti 1 çay bardağı süt ile çırpılır ve soğumuş pastanın yüzeyi tamamen kaplanır.

* Diğer poşette aynı şekilde hazırlanır ve onunla da süslemesi yapılır.

* Rendelenmiş çikolata ve portakal şekerlemesi ile süslenir.

* Ben ev yapımı portakal şekerlemesi kullandım. Yumuşacık olsun diye şekerle kaynattıktan sonra hemen kullandım. Yani pastanın üzerindeki hali fırınlanmadan önceki hali. Nasıl olsa hemen yeneceği için bozulma tehlikesi olmuyor.

* Buzdolabında mümkünse bir gece dinlendirilir ve servis yapılır.


1 yorum:

  1. Portakallı herşeyi çok severim. Çok artis duruyor pasta :) Ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...