19 Haziran 2014 Perşembe

DULCE DE LECHE (SÜT KARAMELİ)


Çok işe yarayan bir tatlı dulce de leche. Kendisini onlarca değişik tarifte kullanmak mümkün. Üstelik yapımı çok kolayken yıllarca neden haberimiz olmamış hayret.

Geçenlerde, ülkemize okumak için gelen bir bayanı -sanırım Azerbaycan'lı idi- bir radyo programında dinlemiştim. Özellikle tatlılarında Rusya mutfağının etkisi olduğunu söylemişti ve bu süt karamelinin de yapılışını anlatmıştı.




Arjantin, Uruguay, Rusya, Azerbaycan gibi ülkelerde bilinen bir tatlı ama güzel ülkemde marketlerde bulmak çok güç. Ya çok büyük marketlerde arayacaksınız ya yurt dışından sipariş vereceksiniz ya da -en kolayı- evde yapacaksınız.

Bu tarifi deneyip 2 saatte kıvam aldığını yazanlar olmuş ama tahminimce onlar çok kısık ateşte kaynattığı için süre uzuyor -Kullanılan şeker miktarı da kıvam alma süresini etkiliyor- Ben harlı ateşte kaynattığım için yarım saatte istediğim kıvama ulaştım. Kısık ateşte kaynatınca rengi daha koyu olabilir belki. Sonucu görmek için denemek lazım ama ocak başında beklediğim süreyi bir buçuk saat artırmak şimdilik gözümü korkutuyor :) Hem de bu açık renk bence gayet iyi.

Süt karamelini kahvaltıda ekmeğe sürüp yemek, ya da kaşık kaşık yemekten bahsedenler olmuş ama ben çok da tercih etmiyorum şahsen. Belki sıcakken içine bir paket çikolata atılırsa kakaolu haliyle daha yenilesi olur. Tabi tercih meselesi. Yeni denemelerim olur ve sınıfı geçerlerse burada yayınlanır zaman içerisinde.

Dediğim gibi, kaşık kaşık yemekten tut ta kurabiye pasta yapımına kadar geniş bir kullanım alanı var ama ben en çok dondurma yapımında sağladığı kolaylığı sevdim. Maraş dondurmasını seviyor ve evde yapmak istiyorsanız süt karameli çok işinize yarayacaktır. Arayı çok uzatmadan bir maraş dondurması tarifi de gelecek inşallah.

Dulce de Leche (Süt Karameli) 

MALZEMELER


* 1 kg. süt (ben hazır süt kullandım. Açık sütle yaptığımda biraz koku oldu)

* 1 su bardağı şeker
* 1 çay kaşığı silme karbonat

Dulce de Leche (Süt Karameli) Nasıl Yapılır

HAZIRLANIŞI


* Süt ve şeker derin bir tencereye koyulur. Ve kaynatılır. Ben 5 kg. lık bir tencere kullandım. Tencereniz küçük olursa taşma ihtimali çok yüksek.


* Kaynayınca karbonat eklenir. Karbonatı ekleyince birden kabarıyor. Taşmaması için dikkat edilmesi lazım.

* Ateşi çok kısmayın. Taşacak kadar da harlı olmamalı. Resimlerde görüldüğü gibi kaynamalı.

* Bir kepçe ile sık sık karıştırmak gerekiyor. Sona doğru ise karıştırma hızlandırılmalı ki dibine tutmasın. Bu aşamada çırpma teli de kullanılabilir.


* Bu ölçü 25 ila 35 dk. da kıvam alıyor. Ben tam 30 dk. kaynattım ve kıvamı tam istediğim gibi oldu. Aynı reçel marmelat gibi soğuduğu zaman biraz daha katılaşıyor. Kıvamını ayarlarken bu husus da aklınız da bulunsun.

* Eğer ölçüde azaltma ya da artırma yapacaksanız bu kıvam alma süresini direk etkiler.


* Yarım saat kaynamanın ardından bir kase süt karameli oluyor. Ağırlığı ise 366 g.

* Ağzı kapalı bir kaba koyup buzdolabında muhafaza edilmesi gerekiyor. Ben yaptığımda genelde hemen dondurma yapımında kullandığım için kaç gün dayanır bilemiyorum ama bu tarz gıdaların çabuk bitirilmesi taraftarıyım. Belki daha uzun süre de dayanabilir ama 7-8 gün içerisinde bitirilmesi iyi olur kanaatindeyim.

* Şimdiden yapmak isteyenlere kolay gelsin.


2 yorum:

  1. Bu tarif aslında yıllar önce Cafe Fernando ile meşhur oldu. O yıl eski bloggerların pek çoğu yaptı. Bir ara unutulur gibi oldu ve bugünlerde tekrar popüler hale geldi :)

    Denemek istersen bende de browni tarifi var dulce ile yapılmış.

    Ellerine emeklerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Cafe Fernando bundan 6 yıl önce tanıtımını yapmış sağolsun :) Yeni ve değişik tatların bize ulaşmasında ciddi katkı ve emeklerinin olduğunu düşünüyorum.

      Ben elimdeki bütün süt karamelini dondurma yapımında kullanıp bitirdim papatya :) Browniye ne zaman sıra gelir bilemiyorum. Yapılacak çook şey var. Sevgiler

      Sil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.