18 Temmuz 2014 Cuma

BAYAT PİDE NASIL TAZELENİR


Malum ramazan ayındayız ve bol miktarda pide tüketimi oluyor.

Ama nedense çoğu zaman önceki günden kalan pideler, taze pide kokusu karşısında dayanılamayıp ekmeklikte kalabiliyor. Çok şükür bu ramazan bir lokma pide çöpe gitmedi bizim mutfakta. Hatta bu şekilde tazelemeye bile gerek duymadım çoğu zaman. Ama özellikle taze yeriz konusunda ısrar varsa evinizde bu yöntem denenmeli.




Bu konuda iş ev hanımlarının başına düşüyor. Öncelikle sofraya önceki günden kalan pide konulmalı. Herkesin önüne birer parça bölünmeli ve o bittikten sonra tazesine geçilmeli.

Zaten ilk başta genelde çorba yeniyor ve bayat ekmek de en güzel çorba ile gidiyor. Bu konuda evin hanımı tavizsiz durursa eğer problem minimuma iner diye düşünüyorum.

Bir de misafir ağırlandığı günlerde pide yetmeyecek endişesi ile bol bol alınır ama çoğu artar. O zaman hemen kalan pideleri tek tek poşetleyerek dondurucuya atabilirsiniz.

Ertesi günlerde ihtiyacınız kadar çıkararak bu yöntem ile pideleri israf olmaktan kurtarabilirsiniz.

Bugün bir gazetede gördüm israf olan pide ve ekmek resimlerini. Yazık! Gerçekten yazık! Bir lokma ekmeği israf etme lüksümüz hiç bir zaman yok. Her nimet bizim için sonsuz derecede kıymetli ve elimizden geldiği kadar kıymetini bilip şükrümüzü yapmaya çalışmalıyız.

Bayat Pideler Nasıl Tazelenir


* Yukarıda bahsettiğim gibi artan pideniz çok ise dondurucuda, bir iki tane ise buzdolabının normal kısmında poşetleyip muhafaza edilmeli.



* O öğünde ne kadar yenilecek ise o kadarı dolaptan çıkarılmalı. Ve makul ölçülere bölünmeli.

* Daha sonra resimde de görüldüğü üzere delikli bir tencereye bu pideleri koyuyoruz. Alt tencereye ise bir iki su bardağı su döküyoruz.


* Eğer böyle bir tencereniz yoksa, bölünmüş pideleri büyük bir tabağa koyun. O tabağı da çok derin olmayan bir tencerenin içine yerleştirin (mesela pilav tenceresi bu iş için ideal)

* Daha sonra kaynarken pidelere sıçramayacak kadar su koyun tencereye.

* Su kaynadıktan sonra 5-6 dk. ağzı kapalı şekilde bekleyin. Eğer ekmekler dondurucuda çıktı ise bu süre 3-5 dk. uzayabilir.

* Elinizle kontrol edin. Pideler yumuşadı ise altını kapatın.

* Daha sonra bu pideleri bir fırın tepsisine alın ve 250 derecede önceden ısıtılmış sıcak fırına sürün. 3-4 dk. sonra fırından alıp sofraya getirin.

* Eğer fırında çok bekletirseniz pideler çok sert olur aman dikkat. Bir kaç kez yapınca eliniz alışacaktır zaten.

* Bu işlemi servisten 5-10 dk. önce yapın. Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.