16 Temmuz 2014 Çarşamba

VİŞNE REÇELİ


Vişne mevsimi geçmeden bu reçelin tarifini yayınlamak istedim. Reçellerin içinde bence en güzeli. Her reçel iyidir ama vişnenin kendine has ekşiliği ile şekeri dengelemesi ayrı bir güzellik katıyor reçel olayına.

Eldeki vişneleri değerlendirmenin bir çok yolu var. Vişne kurusu, vişne suyu, vişne pestili, konsantre vişne suyu, vişne reçeli,  ya da dondurucuya atmak gibi...







Yukarıda saydığım tariflerden sadece konsantre vişne suyunu deneyip yayınladım mutfak kimyasında. Bugün de sıra reçelde.

Elimde vişne varken normal içmelik vişne suyunu da hazırlayım dedim ama ortaya çıkan tarif tam olarak hoşuma gitmediği için kaldı. Bu sene vişne mevsimini geçirirsem eğer seneye kalacak gibi.

Vişne pestili de öyle.  Daha geliştirilecek duruyor onun tarifi de elimde. Bir senedir el atamadım pestil olayına da. Tarifte çıkan bir aksaklık tarifin aylarca ya da senelerce askıda kalmasına neden oluyor. Yani her denediğim ve detaylarını not aldığım tariflerin hepsi burada yayınlanmıyor. Bir çoğu geliştirilmeyi bekliyor müsvedde defterde.

Bu reçeli bu yıl iki defa denedim. Yani sağlamasını da yaptım, deftere yazdığım tarifin.


Tabi ilk bu yıl yapmıyorum vişne reçelini. Uzun yıllardır yaparım. Hatta tam kamera arkasında yayınlanacak perişanlıkta reçeller yapmışlığım vardır da elimde resim yok :)

Yıllar önce evimiz bahçeli iken vişneleri taze taze bahçeden toplayıp kullanırdık. Tabi baya olurdu. 10 kg. 20 kg. ya da daha fazla. Reçel de çok yendiği için en fazla reçel veya meyve suyu olarak değerlendirilir, eşe dosta hediye giderdi vs...

Dediğim gibi sayısını hatırlayamayacağım kadar reçel yapmışımdır da birini hiç unutmuyorum.

Geçmiş gün tam hatırımda değil ama 10 veya 15 kg. vişne var elimde. Net hatırladığım şey ise yanımda 20 kg.lık kocaman bir tencere var. Ve bu vişneler reçel olarak değerlendirilecek.

Tabi güya kolaylık olsun diye de hepsi bu kocaman tencerenin içinde pişip reçel olacak. "Bekle olacak olacak..."

Neyse o binlerce vişne tanesi elimden geçiyor. Çürükleri  vs... ayıklanıyor, yıkanıyor...

Tencereye yerleştikten sonra 10 kg. dan fazla şeker de üstüne koyulup geçiliyor kaynatma aşamasına.

Ama o da ne, bu reçel kaynıyor, kaynıyor, kayıyor ama bir türlü kıvam almıyor.

Neyse kaç dk. ya da saat hatırlamıyorum reçel kıvam aldı ama rengi karardı, tadında olması gereken  o miss gibi vişne aroması hafif acımsı bir hal almış. Tabi bunca saatini ayır, eşe dosta sevdiklerimize ikram edilecek reçel tam bir hezimet olsun. Ağladım ağlayacam.

Neyse artık yapacak bir şey yok, çaresiz doldurduk kaplara. O an o reçel asla bitmez, o vakitler geçmez sanmıştım ama ooo yıllar geçmiş bile.


O olayın üstüne yaşı 70 in üzerinde olan bir akrabamız başka bir şehirden misafir olarak gelmişti bize. Artık kahvaltıda ikram ettik oradan mı laf reçele geldi tam hatırlayamadım ama bana söyledikleri hala kulağımda.

"Biz vişneleri 1 kg. bir tencereye, 1 kg. bir tencereye koyarız. Çabucak kıvam alır ve kavanozlara alırız. Rengi de pırıl pırıl olur"

Teyzem nerelerdeydin sen daha önce.  Bunu ben bilsem 10-20 kg. reçeli koyar mıydım bir tencerenin içine. Neyse bu da bana tecrübe olmuş oldu. Her vişne reçeli yapışımda rahmetlinin sözü kulağımdadır. "1kg. bir tencereye, 1 kg. bir tencereye"

Vişne Reçeli

MALZEMELER

* 1 kg. vişne (sapları ayıklanmış hali ile tarttım)

* 5 su bardağı toz şeker
* Yarım çay kaşığı limon tuzu

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır

* Öncelikle vişnelerin sapları ayıklanır ve yıkanır.


* Tek tek çekirdekleri ayıklanan vişneler bir tencereye alınır.

* Vişnelerin üzerine şekerin hepsi koyulur. 3-4 saat beklenir. Eğer tencereye biraz vişne biraz şeker şeklinde sıra ile koyarsanız 1.5 saat bekletmeniz de yeterli olur. Çünkü bu şekilde dizince şeker daha çabuk eriyor. Ben iki yöntemi de denedim.

* Bu süre geçince tencere ocağa koyulur. Kısık ateşte şekerin tamamen erimesi beklenir.


* Daha sonra ben altını açıyorum biraz ama taşmaya çok çok meyilli olduğu için başından ayrılmayın. Yani reçelimiz resimde görüldüğü gibi havalı kaynamalı ama arada, taşmaya niyetlenirse ateşi kısmak da gerektiği için (tabiri caizse) reçelle birlikte pişmemiz gerekiyor.


* Reçelin yüzünde biriken köpük bir kevgir ile alınır. Reçel arada karıştırılır. Sürekli karıştırmaya gerek yok. Hemen üstteki resim reçelin köpükleri alınmış hali. Genelde kenar kısmında birikiyor köpükler. Aldığım köpükler de altta.


* Ben 2 kg.lık küçük bir tencere kullandım. Yani beni baya zorladı. Taştı taşacak. Hatta resimleri çekerken diken üstündeyim "aman taşmasın" diye. Neyse sağ salim resimleri çektim taşırmadan ama en son altını kapatmaya saniyeler kala biraz taştı. O yüzden biraz büyük tencere kullanırsanız daha rahat yaparsınız reçeli. En azından bir de ekstradan ocak silme zahmeti olmaz.

* Kapatmaya yakın limon tuzu atılır ve bir taşım daha kaynatılarak altı kapatılır. Bu reçel 20 dk. da kıvam aldı.

* Tabi ocak ayarı, vişnenin miktarı  vs... gibi bir çok neden sizin sürenizi değiştirebilir. Kıvamı anlamak için de 10- 15 dk. dan sonra hafif kenarlı olan bir tabağa 1-2 çorba kaşığı reçelin suyundan alıp hızlı hızlı kaşıkla karıştırıp soğumasını sağlayın ve bakın.

* Bu aşamada tabağı buzluğa koyun vs.. diye yazanlar da oluyor ama o yöntem benim için yanıltıcı oldu. En iyisi bu şekilde. İstediğiniz kıvama gelince altını kapatın.

* Eğer reçelim uzun süre bozulmadan kalsın diyorsanız hemen kavanoza alıp ağzını yeni konserve kapağı ile sıkıca kapatın. Soğuyunca kapak hafif içe çökmeli. Bu şekilde oda sıcaklığında rahat bir yıl bekleyebilir.


* Bu ölçüler ile 1 tane 750 cc lik kavanoz ve büyükçe bir kahvaltılık dolusu reçel çıktı.

* Yapmak isteyenlere kolay gelsin. Elinizdeki vişne çok ise aman pratik olsun diye hepsini bir tencereye atıp pişirmeyin :) 



8 yorum:

  1. Püf noktası:recele kaynamaya yakın bir tatlı kaşığı tuzsuz tereyağı koyarsanız köpük yapmaz...uğur cem.....sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu yöntemi rahmetli anneannem marmelatlar vb. için kullanırdı, ama ben nedense reçele yağ katma konusunda (hemen tüketilmeyip uzun süre bekletildiğinden dolayı) mesafeliyim. Hatırlatmanız için teşekkürler.

      Sil
  2. recel rengım cok koyu oldu neden?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıdaki yazıda anlattığım gibi eğer çok miktarda vişneyi aynı tencerede kaynattıysanız bu durum kaynama süresinin uzamasına ve reçelin renginin koyu olmasına sebep olmuş olabilir. Renginin parlak olmasını isterseniz 1 kg dan fazla koymayın tencereye. Vişneniz çoksa iki üç tencere kullanarak yapabilirsiniz reçeli. Bir de ateşin altı çok kısık olmamalı ve kısa sürede kıvam almasını sağlamalısınız. Diğer bir ihtimal vişnenin cinsinden kaynaklı olabilir. Tarifteki detaylara uyarak yaptığınız reçelin, aynı resimdeki gibi bir renge sahip olması gerekir.

      Sil
  3. Bende yaptım ama rengi cok karardır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıda anlattığım püf noktalara uyduysanız kararması beklenmez. Kullandığınız vişne taze olsun, beklemeye gelmez vişne. Bir tencereye 1 kg dan fazla vişne koymayın. Harlı ateşte 15-20 dakika içerisinde kıvam alan bir reçelin rengi pırıl pırıl olur.

      Sil
  4. Neden ben bu yaziyi 10 kilo visneyi koca tencerede kaynattiktan sonra gordumki neden karardigini arastirirken rastladim yaziniza sebebini bilmek beni cok sevindirdi Allah razi olsun verdiginiz bilgi icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geri dönüşünüz için ben teşekkür ederim. Her şeyin bir zamanı oluyor. Bazen vahim hatalar neticesi doğrunun kapısı açılıyor insana. Bu bilgiyi bana öğreten akrabamız çoktan rahmetli oldu, her vişne reçeli yaptığımda anarım kendisini.

      Sil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.