2 Kasım 2014 Pazar

PARİS TEMALI PASTA


 Paris temalı bir pasta tasarımını kafamda şekillendirirken aklıma ilk eyfel kulesi geldi. Önce kağıt üzerinde çizmeyi denedim. Bir kaç denemeden sonra istediğim boyut ve oranı yakalayabildim. 



Tabi pasta üzerine erimiş çikolata ile çizim yapmak oldukça güç. Kağıt ve kalemle iş yapmaya benzemiyor asla. Üstelik silgi kullanma şansınız da yok. 

Ben de direk pasta üzerine yapmaktansa şablon kullanarak işi biraz kolaylaştırdım ama yine de  şablona çizdiğim gibi düzgün bir kule olmadı. Şekli dondurup pasta üzerine yerleştirirken de kırılmalar oldu. Daha sonra bir kaç rötuş ile bu kusuru kapatmaya çalıştım. Mükemmel bir çalışma olmadı belki ama eyfel kulesine de benzedi :)


Aslında bu pastanın sadece süslemesini yayınlayacaktım, herhangi bir pastaya uyarlarsınız diye ama sonradan vazgeçtim. Hazırlanışını da yazayım istedim. 


Paris Temalı Pasta

MALZEMELER

Keki İçin

* 4 adet yumurta
* Çay kaşığının ucu ile tuz
* 1 su bardağı  şeker
* 1 paket vanilya
* 1 su bardağı silme un
* 1 kahve fincanı silme nişasta
* Yarım paket kabartma tozu


Kreması İçin

* 2 su bardağı süt
* 30 g un
* 15  g nişasta
* 4 yemek kaşığı şeker
* 1 paket vanilya
* 75 g labne peyniri
* 40 g bitter çikolata


Keki Islatmak İçin

* 200 g su 
* 1 tatlı kaşığı şeker
* 1 yemek kaşığı limon suyu (kaynamış suya şeker ve limon karıştırılır ve iyice soğutulur) 


Üzeri İçin

* Bir poşet krem şanti
* 1 kahve fincanı süt
* Bitter çikolata (Kaç g kullandığımı not etmemişim ama 40 g bol bol yeter artar bile)

Şablon İçin

* Yağlı pişirme kağıdı
* Defter kağıdı
* Kalem
* Silgi ve çikolatayla şekil çizmek için büyük boy -50-60 ml- enjektör (eczanelerden uygun fiyata alabilirsiniz)

HAZIRLANIŞI

* Kek için önce yumurtalar, şeker, vanilya ve tuz mikser ile 5-10 dk. çırpılır. Un, nişasta ve kabartma tozu bir kaba beraberce elenir ve yumurtalı karışıma eklenerek tekrar karıştırılır ve 26 cm. çapında, dibine yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dökülür ve önceden ısıtılmış 150 derece fırında yaklaşık 35-40 dk. pişirilir.

* Krema için un ve nişasta bir kapta karıştırılır ve süt ilave edilerek tekrar karıştırılır. Bir süzgeç ile pişirilecek tencereye süzülür ki un topak halde kalmasın.

* İçine şeker ve vanilya eklenir ve orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirilir.

* Altını kapatır kapatmaz peynir ve çikolata katılır ve iyice çırpılır. Yüzünün kabuk bağlamaması için arada karıştırılır.

* Daha önceden pişirilip soğumuş olan kek ortadan ikiye bölünür ve hazırlanan sıvı karışımın yarısı ile kekin tüm yüzeyi ıslanır ve kremanın tamamı dökülür. 

* Kekin diğer parçası üzerine koyulur ve o da kalan şekerli su ile ıslatılır. Buzdolabında 20-30 dk. soğutulur. 

* Daha sonra krem şanti hazırlanır ve dolapta soğumuş olan pastanın yüzeyine düzgün bir şekilde yayılır. 

* Eyfel kulesi için önce bir defter kağıdı ve yağlı pişirme kağıdı, keki pişirdiğiniz tepsi ölçüsünde kesilir. Defter kağıdına istediğiniz model çizilir. 



* Daha sonra pişirme kağıdı onun üzerine koyularak tekrar çizilir (Bu işi çocukken çok yapardık :)



* Pişirme kağıdı, kalemle çizdiğimiz yönü aşağı tarafta olacak şekilde bir tepsiye yerleştirilir. Yani üst yüzey temiz. Herhangi bir şekilde kalem veya silgi bulaşığı yok. Ama kağıdın şeffaf olması dolayısıyla çizeceğimiz nesne görünüyor. 

* Benmari usulü ile eritilmiş çikolata, ucundaki iğne çıkarılmış enjektöre koyulur ve şeklin üzerinden bu sefer de çikolata ile geçilir. Bu işlem biraz insanı yoruyor. Zira yukarıda da dediğim gibi kalemle çizmeye benzemiyor. 


* Bu şekilde buzluğa kaldırılır ve çikolatanın iyice donması beklenir. Donduktan sonra kenarında görülen fazla çikolatalar mutlaka temizlenmeli.

* Pastanın üzerine yerleştirirken çikolatanın tam donmuş olması çok önemli yoksa birazı pastanın üzerine bulaşırken, birazı kağıtta kalabilir.

* Kenarındaki fazlalıkları temizlenmiş ve iyice donmuş olduğuna emin olduğunuz kağıdı pastanın üzerine dikkatli bir şekilde ters çevirin ve yavaş hareketlerle çikolatanın kağıttan pastanın üst yüzeyine geçmesini sağlayın. Bu aşamada kırılmalar olabilir. Ben eksik kalan yerleri tekrar enjektördeki çikolata ile tamamladım. Bu rötuşlar pasta üzerinde yapıldığı için ekstra bir dikkat lazım tabi.

* Daha sonra PARIS ve Tour Eiffel  yazılarını direk pastanın üzerine yazdım. Onlar için şablon kullanmadım.

* Eğer çikolata artarsa bunu pastanın yan yüzeyine sürebilirsiniz.

* Buzdolabında en az 4-5 saat soğutup servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.