31 Ocak 2015 Cumartesi

CIVIK ÇÖREK


Adına bakıp da sakın denemekten vazgeçmeyin.

Evet daha karizmatik bir isimle sunabilirdim bu tarifi ama yıllardır kullandığımız ismi değiştirmek istemedim.

Kendisi, pratikliği pek bi seven rahmetli anneannemin tarifidir. Göz kararı olayını kaldırıp malzemeleri belli ölçüler ile kaydedip yayınlamak vazifesini de biz yapmış olduk.

Öyle hamura el sokmak yok, elime hamur bulaştı derdi yok. Ama buna karşın lezzeti ve kıvamı harika. Yoğurmadan yapılan ekmekte bile hamura şekil verme aşamasında eliniz hamura değiyor. Bunda o da yok.

İster kahvaltı sofranız için yapın, isterseniz misafir ağırlamak için.





Tarifteki detayları aynen uygularsanız güzel bir sonuç alırsınız eminim. Kullanılan un ve tereyağ lezzeti ve kıvamı direk etkiler onu da belirteyim.

Pratik ve lezzetli olmasından ötürü vazgeçemeyeceğiniz tarifler arasına girmeye adaydır kendisi.

Tarife geçmeden önce hassas terazisi olmayanlar için şunu da yazmak istiyorum:

Terazisi olmayanların işini, bardak ölçüleri bölümü kolaylaştırıyor. Ben tarif hazırlarken ara ara bu bölümün sağlamasını da yapıyorum. Mesela bu tarifte 3 su bardağı un kullandım. Toplamda 390 g geldi. Yani bardak başına 130 g.

Halbuki burada 1 su bardağı un 122 g yazıyor. Arada 8 g fark var. Bu fark da 1 tatlı kaşığı kadar yapıyor. Burada, bardağın içindeki un resmine bakarsanız 1 tatlı kaşığı daha unu alabileceğini görürsünüz. Yani ufak oynamalar olabiliyor doldurmaya göre. Merak edenler olabilir düşüncesi ile yazayım istedim.


Cıvık Çörek (15 dilim)

MALZEMELER 

* 390 g un (3 su bardağı)
* 358 g ılık su
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 5 çorba kaşığı sıvı yağ
* Yarım paket yaş maya

Üzeri İçin:

* 1 adet yumurta sarısı
* 1 tatlı kaşığı yoğurt
* Bol susam
* Arzu edilirse bir miktar çörekotu

Pratik Çörek Tarifi

HAZIRLANIŞI

* Öncelikle elimizi hamura değmeyeceğimiz için bir karıştırma aparatına ihtiyacımız var. Resimde gördüğünüz tahta bir spatula ama özel üretim. Piyasa da da vardır belki bilemiyorum bana hediye gelmişti. Oldukça kalın ve sağlam. Buna benzer bir spatula/kaşık kullanabilirsiniz. El mikseri ile de olabilir ama ben spatulayı tercih ediyorum.

* Hamuru karıştırmaya başlamadan önce 24x36 cm boyutlarında büyük dikdörtgen borcam katı yağ ile bolca yağlanır. Bu kısım çok önemli. Yağ mutlaka katı yağ olmalı (margarin veya tereyağ) ve bol miktarda kullanmalısınız. Özellikle kenar ve köşe kısımlar bolca yağlanmalı. Resimde ne kadar olduğu görünüyor. Aksi taktirde borcama yapışır.

* Geniş bir kaba su ve maya alınır. Maya tamamen ezilir.

* Ardından un, tuz ve sıvı  yağ eklenerek iyice karıştırılır. Un, sıvı karışıma yedirildikten sonra, kuvvetli bir şekilde karıştırılır.

* Hamurda hiç pürüz kalmayana kadar yaklaşık 10-15 dk. vura vura çırpılır.

* Daha sonra bolca yağladığımız borcama tüm hamur dökülür. Bu esnada ben robotun spatulasını kullanıyorum. Çünkü kabı çok güzel sıyırıyor. Hem elime bulaşmamış, hem de hamur israf olmamış oluyor.


* Hamurun üzerine sürmek için yumurta sarısı ve yoğurt karıştırılır. Ben elimle sürüyorum. Sebebi ise, hamurun gereken yerlerine bastırarak düzelmesini sağlamak. Ama isterseniz fırça ile de sürebilirsiniz. Üzerine bol susam serpilir ve 1 saat mayalanması için oda ısısında bekletilir.



* Eğer mutfak soğuksa hafifçe ılıtıp kapattığınız fırında da bekletebilirsiniz. Ama dikkat edin fırını çok ısıtmayın.

* 1 saat sonra 200 dereceye ayarladığınız fırına koyun. Fırını önceden ısıtmayın.

* Ben ızgara rafın üzerinde alt kısma yakın pişiriyorum.

* Yaklaşık 30 dk. pişirilir. Fırından çıkınca hemen bir kağıdın üzerine çevirip çıkarın. Eğer borcam güzel yağlandı ise kolayca çıkıyor.


* Ilıdıktan sonra dilimleyerek servis yapılır. Afiyet olsun.






5 yorum:

  1. Kahvaltıya da çok yakışır,hem de pratik :) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. çok lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık afiyet olsun, hamur vura vura 10, 15 dk cirpilir kismini mikserle yapsak olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir tabi. Ben kendi denediğim yöntemi yazdım.

      Sil
    2. Cok tesekkurler :) selamlar :) deneyecegim

      Sil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...