31 Ocak 2015 Cumartesi

CIVIK ÇÖREK


Adına bakıp da sakın denemekten vazgeçmeyin.

Evet daha karizmatik bir isimle sunabilirdim bu tarifi ama yıllardır kullandığımız ismi değiştirmek istemedim.

Kendisi, pratikliği pek bi seven rahmetli anneannemin tarifidir. Göz kararı olayını kaldırıp malzemeleri belli ölçüler ile kaydedip yayınlamak vazifesini de biz yapmış olduk.

Öyle hamura el sokmak yok, elime hamur bulaştı derdi yok. Ama buna karşın lezzeti ve kıvamı harika. Yoğurmadan yapılan ekmekte bile hamura şekil verme aşamasında eliniz hamura değiyor. Bunda o da yok.

İster kahvaltı sofranız için yapın, isterseniz misafir ağırlamak için.





Tarifteki detayları aynen uygularsanız güzel bir sonuç alırsınız eminim. Kullanılan un ve tereyağ lezzeti ve kıvamı direk etkiler onu da belirteyim.

Pratik ve lezzetli olmasından ötürü vazgeçemeyeceğiniz tarifler arasına girmeye adaydır kendisi.


Cıvık Çörek (15 dilim)

MALZEMELER 


* 450 g un

* 410 g ılık su                   
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 5 çorba kaşığı sıvı yağ
* Yarım paket yaş maya 
( Eğer kuru maya kullanmak isterseniz 1 çorba kaşığı (10 g) kullanmanız yeterlidir)

Bu malzemeler 24x36 cm dikdörtgen borcama göredir. Dilim sayısı da ona göre yazılmıştır. 

Not: Eğer kare bir borcam kullanarak daha küçük yapmak isterseniz bu çöreği o zaman 390 g un ve 360 g su kullanarak yapabilirsiniz. Ölçüyü bu şekilde değiştirirseniz pişireceğiniz kap 26x26 cm ölçülerindeki kare borcam veya muadili bir yuvarlak tepsi olmalıdır. 

Not: Her unun su kaldırma kapasitesi farklı olabilir. Verdiğim tam ölçü benim kullandığım una göre yazılmıştır. Üç aşağı beş yukarı değişimler olabilir kullandığınız una göre.

Üzeri İçin:

* 1 adet yumurta sarısı

* 1 tatlı kaşığı yoğurt
* Bol susam
* Arzu edilirse bir miktar çörekotu

Pratik Çörek Tarifi

HAZIRLANIŞI


* Öncelikle elimizi hamura değmeyeceğimiz için bir karıştırma aparatına ihtiyacımız var. Resimde gördüğünüz tahta bir spatula ama özel üretim. Piyasa da da vardır belki bilemiyorum bana hediye gelmişti. Oldukça kalın ve sağlam. Buna benzer bir spatula/kaşık kullanabilirsiniz. El mikseri ile de olabilir ama ben spatulayı tercih ediyorum.


* Hamuru karıştırmaya başlamadan önce pişireceğimiz kap katı yağ ile bolca yağlanır. Bu kısım çok önemli. Yağ mutlaka katı yağ olmalı (margarin veya tereyağ) ve bol miktarda kullanmalısınız. Özellikle kenar ve köşe kısımlar bolca yağlanmalı. Resimde ne kadar olduğu görünüyor. Aksi taktirde borcama yapışır. (Tereyağı sürdükten sonra üzerine 1 çorba kaşığı kadar sıvı yağ sürmek de lezzetine lezzet katan bir yöntem)

* Yapışmaması için bu yağlı kısma bir damla bile su değmemesi için dikkat edin.

* Geniş bir kaba su ve maya alınır. Maya tamamen ezilir.

* Ardından un, tuz ve sıvı  yağ eklenerek iyice karıştırılır. Un, sıvı karışıma yedirildikten sonra, kuvvetli bir şekilde karıştırılır.

* Hamurda hiç pürüz kalmayana kadar yaklaşık 10-15 dk. vura vura çırpılır.

* Daha sonra bolca yağladığımız borcama tüm hamur dökülür. Bu esnada ben robotun spatulasını kullanıyorum. Çünkü kabı çok güzel sıyırıyor. Hem elime bulaşmamış, hem de hamur israf olmamış oluyor. Borcama hamuru yayarken spatula ile zorlanırsanız, su ile elinizi hafif ıslatarak hamuru elinizle de yayabilirsiniz ama yukarıda da dediğim gibi dipteki yağlı kısma su gitmemesi için azami dikkat edin. 


* Hamurun üzerine sürmek için yumurta sarısı ve yoğurt karıştırılır. Ben elimle sürüyorum. Sebebi ise, hamurun gereken yerlerine bastırarak düzelmesini sağlamak. Ama isterseniz fırça ile de sürebilirsiniz. Üzerine bol susam serpilir ve 1 saat mayalanması için oda ısısında bekletilir.



* Eğer mutfak soğuksa hafifçe ılıtıp kapattığınız fırında da bekletebilirsiniz. Ama dikkat edin fırını çok ısıtmayın.

* 1 saat sonra 200 ila 240 dereceye ayarladığınız fırına koyun. Fırını önceden ısıtmayın! (ben farklı zamanlarda farklı derecelerde pişiriyorum siz fırınınızın durumuna göre 200- 220- 240 ısılarından birini tercih edebilirsiniz)

* Izgara rafın üzerinde alt kısma yakın pişiriyorum.

* Yaklaşık 30 dk. pişirilir. Fırından çıkınca hemen bir kağıdın üzerine çevirip çıkarın. Eğer borcam güzel yağlandı ise kolayca çıkıyor.


* Ilıdıktan sonra dilimleyerek servis yapılır. Afiyet olsun.






5 yorum:

  1. Kahvaltıya da çok yakışır,hem de pratik :) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. çok lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık afiyet olsun, hamur vura vura 10, 15 dk cirpilir kismini mikserle yapsak olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir tabi. Ben kendi denediğim yöntemi yazdım.

      Sil
    2. Cok tesekkurler :) selamlar :) deneyecegim

      Sil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.