16 Ocak 2015 Cuma

ÖĞRENCİYİM KEK YAPMAK İSTİYORUM


Mutfak Kimyasında, Öğrenciler İçin Pratik Tarifler başlığı altında, işe yarayacak paylaşımlar yapmaya çalışıyorum. Gerçi istediğim hızda ilerlemiyor öğrenci sayfası ama emin adımlarla gidiyoruz inşallah yavaş yavaş.

Bugün sıra kek yapımında. Ailesinden uzak, öğrenci evinde kalıp da evde pişen kek kokusunu özleyenler varsa bu tarif onlar için.

Kitaplar, yetişecek konular, vizeler, finaller... Ama illa ki kek yapacak bir boşluk bulabilirsiniz. Hafta sonları sanırım en ideali.


Kek tarifi her yerde bulunur ama bu kek öğrenci evinde hazırlanacaksa daha da bir detaylı hazırlamak gerekir.

Öğrenci evinde canı kek isteyip de kakao paketinin arkasındaki tarifi deneme yanlışlığına düşen birinden, sonucun nasıl kötü olduğunu dinlemiştim de verilen emeğe ve malzemeye yazık olmuş. Tarif dediğin karşıdaki kişi ile empati kurarak yazılırsa sonuç daha memnun edici olacaktır. Yoksa tarif yazayım sayfa dolsun mantığı ile iş yapılmaz kanaatindeyim.





İstisnalar vardır belki ama bir öğrenci evinde sanırım mikser diye bir alet yoktur. O halde keki mikser olmadan yapamayan ben, bir öğrenci gibi mikser kullanmadan yapmam lazım ki tarif öğrenciye özel olsun bu 1.

Bu kek tarifi hususunda kızdığım bir noktaya da değineyim yeri gelmişken. Şöyle ki; kakao paketinin arkasında yazdığı gibi insana önce kekin hamurunu tam kıvamında hazırlattırıp  o ayırdığın azıcık hamura, un gibi kıvamı yoğunlaştırıcı etkisi olan kakaoyu kattırıyorsun (bu kakao ekleme kurabiyelerde belki olayı kurtarıcı boyutta olabiliyor ama yapısı gereği kekte dikkat etmek şart) Eee sade hamur tam kıvamında, kakaolu hamur kek hamuru olmaktan çıkıp katı bir hale gelmiş. Sanki portakal limon kabuğu ekletiyor. Kakaonun bu özelliği düşünülüp tarif ona göre verilse de yapan da güzel bir sonuca ulaşsa olmaz mı? Tamam bunu tecrübesi olan insanlar bilir ama bir öğrenci o tarif ile kek yapmaya kalkarsa? Bu acaip tarif verenlere kıza kıza blog sahibi olduk çok şükür :)

3. bir konu ise, kullanılan un ve yumurta kekin ana maddeleri olduğu için sonucu direk etkiler. O zaman olabildiğince öğrenci ile aynı malzemeyi kullanmalıyım ki bu keki deneyenler benim ulaştığım sonuca ulaşabilsin. Öğrenciler en çok nereden alış veriş yapar? Hangi alış veriş merkezi hemen hemen her yerde var? Tabii ki bim :)

Normalde bim unu kullanmam tariflerimde ama bu keke özel aldım. Tarifi vermem ondan gecikti zaten. Bir seneden fazla zamandır aklımda da, bim in hem unu hem de yumurtasını bir araya ancak getirebildim. Tabi zaman da önemli bir faktör, onu es geçmeyelim. Nasrettin hocanın helva fıkrası gibi, un aldık yumurta yok, yumurtayı aldık un yok, ikisi de oldu zaman yok. Çok şükür hepsi bir araya geldi de bu keki yapabildik :)

Şimdi bu yazıyı okuyunca şunu da diyebilirsiniz. Bunlar tamam da bizim öğrenci evinde fırın yok :) O zaman sizler için de ileride tencerede pişen kek dosyası hazırlarız inşallah. Tabii ki yine bim unu ve bim yumurtası ile :)

Dikkat edilecek çok önemli bir husus da fırınınız ayarlı mı değil mi. Eğer ayarlı ise sorun yok ama ayarsız bir fırın kullanacaksanız tarifin sonunda vereceğim püf noktaya çok çok dikkat edin yoksa dışı yanmış içi hamur bir kek ile karşılaşırsınız baştan söyleyeyim yazık olmasın malzemenize de emeğinize de.

Bim in kabartma tozu nasıl bilmiyorum ama vanilyasını kesinlikle kullanmayın. Onu başka bir yerden alın. Kekin kıvamına bir etkisi yok ama tadını bozar.

Bu arada keki yapmaya başlamadan önce bardak ölçüleri bölümünü okumanızı tavsiye ederim.

Ayrıca bu yazıyı da baştan sona dikkatli okumalısınız. Yazıyı uzun görünce gözünüz korkmasın. Detaylı yazdığım için biraz uzun oldu ama yapması çok zor değil. Biraz çıpma işlemi elde yapıldığı için o kısım yorucu olabilir ama tüm detaylara dikkat ederseniz umarım elde edeceğiniz sonuç da güzel olacaktır. Göz korkutucu, uzun sürede hazırlanan kek görmek isteyenler buraya tıklayıp bakabilirler :)

Evet malzemeleri ve zamanı siz de ayarladıysanız bakalım öğrenci evinde kek nasıl pişiyormuş:

Öğrencilere Özel Kek Tarifi 

MALZEMELER (12 dilim)

* 4 adet büyük boy yumurta (bim bili bili marka. Kutunun içinden de gözüme büyük gelen yumurtaları seçip kullandım) Oda ısısında olması gibi bir şart yoktur. Direk buzdolabından alıp kullanabilirsiniz.

* 1 su bardağı silme şeker
* 1 paket vanilya
* Yarım çay kaşığı tuz
* Yarım portakal kabuğu rendesi (şart değil ama varsa kullanın çok yakışıyor)
* Yarım çay bardağı soğuk süt
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 1 paket kabartma tozu
* 2 yemek kaşığı kakao
* 1 su bardağı tepeleme bim efsane un (120 g) + 1 yemek kaşığı un

Bu arada, bu silme ne demek, tepeleme nasıl oluyor soruları için aşağıdaki resimler açıklayıcı olmuştur sanırım.




Öğrenci Evinde Kek Nasıl Yapılır 

HAZIRLANIŞI


* En önce keki pişireceğiniz kalıbı ayarlayın. Bu yuvarlak ya da kare olabilir. Cam veya alüminyum tepsi olabilir. Size iki tane farklı kap göstereyim. Alüminyum tepsinin keki her zaman daha güzel olduğu için ben onu kullandım. Kek kalıbınız varsa o da  olur ama bir öğrencinin güzel sonuç alabileceği en ideal kap şimdi benim kullanacağım alüminyum tepsi.



* Yuvarlak kabın çapı 26 cm. Kare kabın kenar uzunluğu yaklaşık 24 cm.

* Kabımızı seçtik. Şimdi yine karşımıza iki yol çıkıyor. Bu kalıp ya yağlanacak ya da pişirme kağıdı ile kaplanacak. Ben iki yöntemi de kullandım. Bu tarifi iki defa denedim. Yani sağlaması yapıldı kekin :)

* Yağlamak için mutlaka katı yağ kullanın. Bu tereyağ olur veya margarin olabilir. Ceviz kadar yazı tepsinin her tarafına elinizle yedirin. Daha sonra 1 tatlı kaşığı un koyup, elinizle tepsiye vura vura her tarafının o un ile kaplanmasını sağlayın. Fazla kalan unu atın tepsiden.

* Veya kalıbın tam taban kısmını kaplayacak şekilde pişirme kağıdını kesip yerleştirin. Yanlarına gerek yok (resim 4)


* Kabımız hazır, şimdi 1 su bardağı tepeleme unu ve kabartma tozunu bir kapta iyice karıştırmamız gerekiyor. Eğer eleğiniz varsa resimdeki gibi ikisini birden eleyin. Ben iki sefer eliyorum. Un ve kabartma tozu hem daha iyi karışıyor hem de un daha pürüzsüz ve havalı hale geliyor. Eğer elek yoksa yemek kaşığı ile iyice karıştırıp hazırlayın. Bu karışımdan 1 yemek kaşığını alıp bir kaba ayırın.



* Şimdi 3. aşamaya geldik. Yumurtaları derin bir kaba kırın. Üzerine şekeri, vanilyayı, tuzu ve portakal kabuğu rendesini ekleyin.

* Elinize mümkünse resimdeki gibi bir çırpma teli alın işiniz kolaylaşacaktır. Çırpma teliniz yoksa büyük boy çatal kullanın. Ama keki sık yaparım derseniz mutlaka bir çırpma teli alın. Çoğu yerde satılıyor. 3-5 liraya bulabilirsiniz.

* Maraton başlıyor. Bu işlem kol kası yapmak isteyenler için alternatif bir yöntem olabilir :) İki 3 kişi iseniz dönüşümlü olarak çırpın. Tek iseniz sağ el, sol el dönüşümlü çalışın. Kabı hafif yana eğdirerek bütün gücünüzle çırpmaya başlayın. Ara vermeden 15- 20 dk. boyunca çırpmamız lazım. Sakın 15 dk. dan az olmasın süre. Kazağınız varsa çıkarmanızı tavsiye ederim. Yumurtaları çırptıkça vücut ısısında artış oluyor.

* Çırpmaya başladıktan 5-10 dk. sonra fırınınızı yakın ısınsın o orada. Derecemiz mutlaka 150 olmalı. Fırınınızda ayar yoksa yine ısıtın ama yazının en sonundaki uyarıya mutlaka uyun. Yoksa hamur olur kekiniz.

* Ne kadar çırpacağımızı nasıl bileceğiz? Öncelikle 15 dk. dan az olmasın onu söyledim. Aşağıdaki resimler ile bunu açıkladım. Çırpmaya başladığımızda rengi koyu olan karışımın çırptıkça hem hacmi artıyor hem de rengi açılıyor. Bu şekilde açılıp hacim kazanması şart.


* Evet bu kıvama geldikten sonra çok hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Yumurta ve şekerli karışım ne kadar uzun çırpılır ise o kadar iyi ama un ekledikten sonra ne kadar hızlı olur ve kısa sürede fırına verirsek  hamuru o kadar iyi. Neden derseniz kekin kimyası öyle gerektiriyor.

* Süt ve sıvı yağ eklenip şöyle bir karıştırılır 3-5 saniye. Kabartma tozu un karışımını (ayırdığımız 1 yemek kaşığını değil çok olanını kullanın) ekleyin ve hızlıca unu karışıma tamamen yedirin.

* Hamurun yarısını derin bir tabağa alın. Şimdi birine, biraz önce ayırdığımız 1 yemek kaşığı un  kabartma tozu karışımını ve + 1 yemek kaşığı daha un ilave edip hızlıca karıştırın ve hazırladığınız tepsiye dökün.

* Diğer hamura da 2 yemek kaşığı kakaoyu ekleyip bir çatalla hızlıca karıştırıp beyaz hamurun üzerine dökün ve hiç bekletmeden fırına sürün.


* Kek hamuru çok koyu olmaz. Kıvamı koyu olmadığı için de hamur olmaması için düşük ısıda pişirmek şart.

* Fırının orta rafında ızgara üzerinde pişiriyorum ben. Eğer ızgara yoksa fırının orta rafına fırının tepsisini koyup onun üzerine de koyabilirsiniz. Ama bazı fırınların yapısı gereği tabana yapışık da koymanız gerekebilir (örneğin fırın küçüktür ve ortaya koyunca üst rezistansa çok yaklaşıp, üstten yanma riski olabilir) O zaman direk tabana koymak yerine, yine fırının kendi tepsisini koyup onun üzerine koyun. Direk altta olması durumunda altının yanma riski olabileceğinden bu kadar üzerinde durdum. Böyle bir durumda bir diğer çözüm, fırının alt rezistansını 15 dk. kadar önce kapatmak da olabilir.

* Diğer bir püf nokta fırının kapağını açmamak. İki de bir piştimi bir bakalım demeye gerek yok. Keki söndürürsünüz. Düzgün kabarmaz. Özellikle ilk 20 dk. kapağını açmayın.

* Yaklaşık 45-50 dk. da kekiniz pişecektir. Pişip pişmediğini kontrol etmek için 45-50. dk. da kuru bir kürdan veya bıçağı keke batırın. Eğer hiç hamur bulaşmıyor ve kuru ise tamamdır başardınız gençler :) keki fırından alabilirsiniz.

* Şimdi keki kalıptan çıkarmamız lazım. Eğer kabı yağlayıp unlayarak  pişirdiyseniz fırından çıktığında kenarları resimdeki gibi zaten ayrılmış olur. Peçete serdiğiniz bir tepsiye ters çevirip çıkartın. Ama bazen alt kısmı hafif yapıştığı için ayrılmayabiliyor. Öyle olursa da telaşa gerek yok. Resimdeki gibi bir bıçak ile alt kısmın kenarlarını hafifçe oynatmaya çalışın. Tüm etrafını bu şekilde dolandıktan sonra çıkacaktır.




* Eğer pişirme kağıdı kullanarak yaptıysanız kenar kısımları tamamen yapışacaktır. Yine no problem. Elinize bir bıçak alıp resimdeki gibi kenarlarını kesin. Tüm kekin etrafını bu şekilde ayırdıktan sonra ters çevirin kolayca çıkacaktır çünkü taban kısmında hiç yapışma olmaz kağıt varken. Ve kağıdı çıkarıp alın.




* Dilimlemek için acele etmeyin 15-20 dk. bir soğusun dinlensin kekimiz. Ondan sonra dilimleyip ister çay yanına ister meyve suyu ile servis yapın. Eğer 1-2 günde bunu bitiremem diyorsanız ağzı sıkı kapalı, koku çekmeyen bir kaba alıp buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz. Dolapta beklemiş kekin de ayrı bir güzelliği oluyor. Ben küçükken çok severdim.


* Son notumuz fırını ayalı olmayan öğrencilerimize. Arkadaşlar sizin yapacağınız en kolay işlem şudur ki:

 Süreyi baz alıp ayarınızı ona göre yapacaksınız. Bu kek uzun sürede (45-50 dk. da) pişmek zorunda. 20-25 dk. da pişireyim derseniz içi hamur olur güzel olmaz.

Süremizi 50 dk. olarak ayarladık. Fırını siz de önceden ısıtın iyice. Muhtemelen ayarsız bir fırın 200-250 derece civarı ısınacaktır. Keki bu kızgın fırına verip kapağını örtün ve fırını kapatın. Bu sıcaklıkta bi 5-10 dk. beklesin. Sonra fırını tekrar yakın. Biraz sonra tekrar kapatın biraz beklesin. Bu şekilde 45-50 dk. içerisinde 4-5 kez yakın beklesin, kapatın beklesin. Kendi ayarımızı kendimiz oluşturacağız yani. 


Aslında bunu da deneyip yazmak isterdim süreleri ile birlikte ama sanırım siz anladınız meseleyi tam olarak. Bir iki denemeden sonra kolaylıkla yapılabilir bu işlem. Kolay gelsin.



* Ben bu tarifi iki kez denedim ve ikisinde de kıvamı çok güzel tuttu, yumuşacık oldu. Eğer malzeme ve püf noktalarına dikkat etmenizi rağmen güzel olmazsa muhtemelen fırından kaynaklanır bu durum. O zaman fırının huyunu öğrenmeniz lazım zamanla. Evet her fırının bir huyu olur :) Şaka değil, gerçekten kişinin kendi fırınına eli alıştıkça, huyunu suyunu öğrendikçe yaptığı tarifler daha da güzelleşir. Tecrübe ile sabittir.

2 yorum:

  1. Ne kadar güzel, detaylı anlatmışsınız! Çok teşekkürler emeğiniz için!
    Kekim fırında, başına oturdum kabarsın diye bekliyorum :)
    Sevgiler, Bahar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geri dönüşünüz için teşekkürler Bahar hanım, sizin de emeklerinize sağlık. Afiyet olsun :)

      Sil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.