11 Ocak 2015 Pazar

TARÇINLI KURABİYE


Soğuk kış günlerine tarçın kokusu yakışıyor...

Bu, sıcacık bir salebin üzerine serptiğiniz tarçın olur. Ya da elmalı kurabiye pişerken etrafa yayılan koku olur...

Aslında kış günleri evi silip süpürdükten sonra kimyasal parfüm sıkmak yerine girip mutfağa tarçınlı bir kurabiye yapmak iyi fikir sanırım. Yanına da yorgunluğunuzu alacak demli bir çay...





Bu kurabiyeyi ev bisküvisi tarifinde ufak değişiklikler yaparak hazırladım. Bir miktar tarçın ilavesi yaptım ve daha küçük boyutta kestim. Böyle lokma lokma çok da güzel oldular.

Tarçınlı Kurabiye (37 adet)

MALZEMELER

* 100 g tereyağ
* 1 kahve fincanı şeker
* 2 adet yumurta ( yumurta sarısının birinin yarısı üzeri için ayrılacak)
* Çay kaşığının ucu ile tuz
* Yarım çay kaşığı tarçın
* 1 paket vanilya
* 1 çay kaşığı kabartma tozu
* 254 g un

Tarçınlı Kurabiye Nasıl Yapılır

HAZIRLANIŞI

* Tereyağ, şeker, tuz ve vanilya bir kaba alınır.

* Yumurtalar da eklenir fakat birinin sarısının yarısı üzerine sürmek için bir kaseye alınır. Ve elle tüm malzeme birbirine karıştırılır.


* Yavaş yavaş un eklenir. Kabartma tozu ve tarçın da unun üzerine koyularak hamur yoğrulur.

* Bu arada şu 254 g una da bi değineyim. Ben işe başlarken hassas terazi ile bir miktar unu ölçerek bir kaba alıyorum. Mesela bu iş için 300 g ölçüp aldım. Yoğurma işlemi sırasında göz kararı azar azar ilave ederek yoğuruyorum. Yani aldığı kadar un muhabbeti vardır ya benim sistem öyle işliyor. İşim bittikten sonra kalan unu ölçüp 300 gramdan çıkarıyorum ve buraya çıkan sonucu yazıyorum. Yoksa hiç sevmem küsüratlı rakam vermeyi ama sebebi budur yani :)

* Hafif unlanmış tezgahta hamur 4-5 mm inceliğinde açılır. Ve istenilen kalıplarla kesilir.

* Resimde görünen benim mutfak cetvelim. Hamurun kalınlığını, enini, boyunu ölçerken bunu kullanıyorum.


* Ben bu sefer çay bardağı kullandım klasik bir görüntü olsun diye. Hamurun kalıptan kolay çıkması için kalıbı una bulayıp fazlasını silkeleyerek kullanabilirsiniz.

* Pişirme kağıdı serilmiş büyük boy fırın tepsisine alınır ve üzerine fırça ile ayrılan yumurta sarıları sürülür.

* Önceden ısıtılmış 175 derece fırının üst rafında pişirilir.

* Bu kurabiyeyi pembeleşince hemen almayın, kızarsın iyice. Güzel kızarırsa kıtır kıtır harika bir kıvamı oluyor. Zaten yukarıdaki resimden anlaşılıyor. Eğer pembeleşince alınırsa içi hafif yumuşak kalıyor.

* 15. dakikada iyice kızaranlar oldu ben onları önce aldım. Diğerleri de 20 ila 23. dk da tam istediğim şekilde kızardılar. Yani başından ayrılmayın derim ben.

* Yanına da bir çay demleyin. Afiyet olsun.



1 yorum:

  1. Aynen dediğin gibi havalar soğumaya başladığında tarçın kokusu arıyor insan ve çok yakışıyor karlı,puslu havalara..

    Ellerine emeklerine sağlık :)

    YanıtlaSil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...