13 Şubat 2015 Cuma

ÇİKOLATALI BATON PASTA



Bayram tatlısı olarak değişik bir şey yapayım diye düşünürken aklıma pasta yapmak geldi. Özellikle yaz gününe denk gelen bayramlarda şerbetli bir tatlı olan baklavaya alternatif bir tarif düşünüyorsanız kesinlikle yaş pasta ve profiterol doğru bir tercih. Çoğu yerde baklava ve kadayıf yendiği için sütlü bir tatlı ile karşılaşmak güzel oluyor. Gerçi bayrama daha çok var ama aklınızın bir köşesinde bulunsun. Tarifi 5-6 ay daha bekletmek istemedim.

Zaten sadece bayrama has bir tarif değil. Kalabalık misfirleriniz için veya çikolatayı çok seven birine doğum gününde yapılabilecek bir pasta.




Çikolatalı Pasta

MALZEMELER


* 5 adet yumurta

* 1 su bardağı şeker
* Bir fiske tuz
* 1 paket vanilya
* 1 çay bardağı dolu dolu un
* 1 kahve fincanı dolu dolu nişasta
* 1 kahve fincanı dolu dolu kakao
* Yarım paket (5 g) kabartma tozu

Kreması İçin

* 2 su bardağı süt

* 4 yemek kaşığı şeker
* 15 g nişasta
* 30 g un
* 40 g bitter çikolata
* 75 g labne peyniri
* Yarım paket vanilya

Üzeri İçin

* 80 g sütlü fındıklı çikolata

* 40 g bitter çikolata
* 3-4 yemek kaşığı süt

Keki Islatmak İçin

* 1 su bardağı kaynamış soğumuş su

* 1 tatlı kaşığı şeker
* 1 yemek kaşığı limon suyu

Evde Çikolatalı Pasta Yapımı

HAZIRLANIŞI


* Yumurtalar, şeker, tuz ve vanilya 3-5 dk. mikser ile rengi açılana kadar çırpılır.


* Daha sonra beraber bir kaba elenmiş un, nişasta, kakao ve kabartma tozu eklenir.

* Pişirme kağıdı serilmiş büyük boy fırın tepsisine kek hamuru dökülür ve spatula ile düzeltilir.

* Önceden ısıtılmış 150 derece fırında yaklaşık 35-40 dk. pişirilir.

* Kek ılıyınca 3 parçaya kesilir. Yanlardaki eğrilikler resimde görüldüğü gibi çıkarılır.



* Krema için bir tencerede şeker, nişasta, un ve vanilya karıştırılır. Yavaş yavaş süt ilave edilir ve altı yakılır. Çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirilir. Altını kapatır kapatmaz çikolata ve labne peyniri eklenir ve iyice karıştırılır. Kıvamı bozulmasın diye ara ara karıştırılarak ılıtılır. Veya kullanmadan önce mikserle de kıvamı yumuşatılabilir.

* Kekin ilk parçası bir kaba alınır ve limonlu karışımın üçte biri ile ıslatılır. Bir miktar krema koyulup yayılır. Üstüne kekin ikinci parçası koyulur. (Kek pişerken ne kadar dikkat edilse de her tarafı eşit oranda kabarmıyor. Pastanın düzgün olması için kekin ikinci katını aşağıda görüldüğü gibi ikiye kesip, alçak olan kenar kısımları orta tarafa gelecek şekilde yerleştirdim. Böylece kenarları çökmüş durmayacak pastanın) Ve o da ıslatılıp krema sürülür.


* En üst kat da kalan su ile ıslatılır (bu arada hala pastanız düzgün durmuyor, bazı yerleri çökmüş gibi duruyorsa keki keserken kenarlardan artan kek parçaları burada çok işe yarıyor. Kenarlardan araya yerleştirebilirsiniz) ve artan az miktar krema ile her tarafı kaplanarak buzdolabına alınır. 



* Pasta dolapta soğurken çikolatalar ve az miktarda süt, kuru bir kaseye alınıp benmari usulü eritilir. Tamamen eriyince altı kapatılır ve ara ara karıştırılarak biraz ılınması beklenir. Eğer hemen pastaya dökerseniz, çok cıvık olduğu için kayar gider. Aşırı soğutursanız kaplamakta zorlanırsınız. Sık sık bir yemek kaşığı ile karıştırarak kıvamını kontrol edin.


* Dolaptan çıkarılan pastanın her yeri çikolata ile kaplanır. Ve arzu ederseniz bol hindistan cevizi serpilir. Buzdolabında en az 4-5 saat, mümkünse 1 gece dinlendirilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.