9 Nisan 2015 Perşembe

ISPANAKLI YANIÇ


Epey zamandır bekleyen bir tarif. Geliştir, değiştir... Artık yayınlayayım dedim daha fazla bekletmeden. Biraz emek çekilen ama sonucu da güzel olan bir şey bu yanıç. Şimdi de oturdum aç karnına bu tarifi yazıyorum. Çok fena canım çekti çoook :( 



Aslında en güzeli, aile büyüklerinden biri yapacak yanıçları ve siz de gidip hazıra konacak, bir güzel yiyeceksiniz. Ama o da her zaman denk gelmiyor işte. İş başa düşünce mecbur yapacaksınız.

Ha ben yine de uğraşamam diyorsanız, pratik yanıç(gözleme)  tarifimiz var burada. İç malzemesi olarak peynir yerine ıspanak kullanırsınız. Olur size pratik ıspanaklı yanıç.

Aslında bu da zor değil de hamurun kıvamını tutturmak ve açma konusunda pratik geliştirmek gerekiyor.

Son bir püf noktaya değinip tarife geçelim; ıspanakların suyunu ıspanaklı çörek tarifinde anlattığım gibi iyice çektirirseniz sulanma ihtimali minumum düzeye ineceği için hamurişinizin kıvamı da güzel olacaktır.




Ispanaklı Yanıç

MALZEMELER

Hamuru İçin

* 260 g un (2 su bardağı)
* 2 kahve fincanı soğuk su
* 1 çay kaşığı tuz

İç Malzemesi

* 280 g ıspanak (ayıklanmış hali)
* 1 adet kuru soğan
* 3 yemek kaşığı haşlanmış kıyma
* Tuz
* Çok az miktarda kimyon (sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz)
* Arzu edilirse kırmızı pul biber

HAZIRLANIŞI

* Öncelikle un ve tuz bir kaba alınır. Yavaş yavaş su ilave edilerek iyice yoğrulur.

* Ağzı kapalı bir kapta, oda sıcaklığında 2 saat dinlendirilir. Zamanınız bolsa 3 saat de bekletebilirsiniz.

* Hamuru açmaya başlamadan önce ıspanaklar doğranır. Tuz, baharatlar, kıyma ve ince doğranmış soğan eklenerek karıştırılır. İçi çok önce hazırlamayın, içindeki tuzdan dolayı sulanır güzel olmaz. Ispanakları doğrayıp bekletebilirsiniz bunda sorun olmaz da soğan ve tuz son anda katılmalı.

* Hamur, unlanmış tezgaha alınır ve 7 parçaya bölünüp yumaklanır.




* Hafif unlanmış zeminde merdane ile yaklaşık 30 cm. çapında açılır. Biraz merdane biraz da elde çevirerek de açılabilir.

* Açma işlemi bittikten sonra iki el arasında çırpılarak fazla unlar hamurun üzerinden atılıp unsuz bir zemine koyulur.


* Ispanaklı için bir kısmı hamurun ortasına koyulup önce yanlardan ikiye daha sonra tekrar diğer yanlardan içe doğru katlanır.

* Hamura şekil verme aşamaları, farklı zamanlarda yapıp çektiğim resimler ile aşağıda.

* Görüldüğü üzere katlama şekilleri biraz farklı olabiliyor.

* Şu noktaya da dikkat etmeniz gerekiyor. Hamur ince olduğu için, iç malzemesini, tavaya koymadan hemen önce koymalısınız. Biraz beklerse yapışıp parçalanabilir.




* Şimdi aklıma geldiği için resmi yok maalesef ama şunu da yazayım; bu şekilde katlayınca hamur bazı yerlerde 4 kat üst üste olmuş oluyor ya, böyle olsun istemezseniz yuvarlak hamurun bir yarısına (D şeklinde olan kısmına) iç malzemesini koyup diğer boş tarafını iç olan kısmın üzerine kapatıp da yapabilirsiniz. O şekilde de çok güzel oluyor. Neyse resim çekince onu da eklerim buraya.

* Bu şekilde hazırlanan hamur önceden ısınmış teflon bir tavada, yarım ateşte iki taraflı pişirilir.

* Tavadan alır almaz temiz bir kağıt serilmiş tepsiye koyulan yanıçlar sıcakken hemen tereyağ ile yağlanır.


* Sıcak sıcak servis yapılır.


* Kolay gelsin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...