26 Temmuz 2015 Pazar

LABORATUVARIM MUTFAK (SİTRİK ASİT İLE KIRMIZI LAHANANIN RENK DEĞİŞİMİ)



Çocuklarınız ile yapılabilecek kolay bir renk değiştirme deneyi paylaşmak istedim bugün.

Ben çok severim kırmızı lahananın bu özelliğini. İlginç şeyler dikkatimizi çekiyorsa uzağa gitmeye lüzum yok, bir lahana bir limon alıp girin mutfağa...






Deney malzemelerimiz her evde bulunabilecek şeyler;

* Kırmızı lahana                                    
* Limon
* Limon tuzu
* Su

Öncelikle kırmızı lahanayı doğrayıp oda ısısındaki suyun içine doldurun. Çok fazla kullanmanıza gerek yok. Yukarı resimde gördüğünüz yarım lahananın 1/4 lik kısmı yeterlidir. Ama mavi renk daha çabuk çıksın isterseniz biraz artırabilirsiniz miktarı.
                                                                               
Lahanalar suda bir miktar bekleyince suyun mavi bir renk aldığını gözlemleyebilirsiniz.




Biraz rengi çıktıktan sonra iki çay bardağına ve iki porselen tabağa tanesi az olacak şekilde bölüp, deneyin diğer aşamasına geçelim.

Bardağın ve tabağın birine limon suyu sıkalım ve karıştıralım. Anında renginin pembeye döndüğünü göreceksiniz. Limon yoksa limon tuzu da kullanabilirsiniz.


Bir de içine lahana doğranmış suyu taneleri ile birlikte bir gece buzdolabında beklettim. Ama mutlaka ağzı çok sıkı kapalı bir kavanoz ile koyun dolaba. Aksi taktirde rahatsız edici kokusu dolabınıza yayılabilir.

Ertesi gün süzdüğünüzde ise açık mavi değil çok koyu bir mor renk ile karşılaşacaksınız.

Süzülmüş bu suya bir çay kaşığı kadar limon tuzu atıp karıştırdığınızda ise renk anında tatlı bir pembeye dönecektir. Bu sefer renkler daha bir belirgin ve canlı.


Çocuğunuz sıkılmadı ise bir de peçete ile yapalım aynı deneyi.

İnce rende ile rendelenmiş lahanayı elinize alın ve beyaz bir peçetenin ortasına değdirerek mor renk almasını sağlayın ve daha sonra fazla lahana taneciklerini peçetenin üzerinden alın.

Mor renkli kısmın yarısına bir çay kaşığı ile limon suyunu dökün. Aşağıdaki görüntü oluşacaktır.


Şimdi kırmızı lahananın bu renk verme özelliğini biz yoğurtta kullanırsak ne olur?

Ortaya harika rengi, nefis tadı ile çok hafif bir salata çıkar tabi ki. Onu da salatalar kısmına havale ederek deneyimize son noktayı koyalım.

Evinizdeki laboratuvarınızda keyifli dakikalar geçirmeniz dileğiyle...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.