19 Temmuz 2015 Pazar

VİŞNE SUYU


Elimde yayınlanmayı bekleyen bir sürü tarif var. Zaman kısıtlı olduğu için tercih yapmak durumundayım.

Tariflerin çoğu yaz mevsimine uygun olunca seçim yapmak zor olsa da vişne mevsimi geçmeden vişneli tarifleri yazmak mantıklı olacak.

Vişne reçeli ve vişneli kurabiye seviyorsanız vişnenin mevsimi geldi de geçiyor bile. Elinizi çabuk tutmalısınız.

Vişne suyunu sevmeyen azdır sanırım. Evde vişne suyu yapmak ise son derece kolay. Hazır almaya hiç gerek yok. Marketlerde, pazarlarda vişne bitmeden acele edin. Tabi varsa bağ, bahçe en güzeli dalından toplayıp yapmak.

Vişne reçeli yazımda bahsettiğim vişne suyu tarifi geçen sene istediğim gibi olmadığı için bu seneye kaldı. Tekrar gözden geçirip denedim. Geçer not alınca Mutfak Kimyasında yayınlanmayı hak etti.

Bu tarif  uzun süre saklamak içi değil de daha çabuk tüketmek için uygun.

Eğer kış için uzun süre dayansın derseniz konsantre vişne suyu hazırlamanızı tavsiye ederim. Usulüne uygun hazırlanırsa oda sıcaklığında uzun süre muhafaza edilebiliyor.


Ama diyelim elinizde vişne çok ve siz bir aylık vişne suyum hazır olsun diyorsanız aşağıdaki tarifin 2-3 katını hazırlarsınız. Sıcakken büyük boy kavanozlara doldurup ağzını yeni konserve kavanozu ile kapatırsanız uzun süre ilk günkü tazeliğini koruyacaktır.





Aşağıda verdiğim şeker ölçüsü benim damak tadıma tam uygun. Bence hiç gerek yok ama siz çok şekerli seviyorsanız bir miktar artırabilirsiniz.

Katkısız Vişne Suyu (Yaklaşık 2 sürahi)

MALZEMELER

* 1 kg. vişne (saplarını ayıkladıktan sonra tarttım)
* 2 litre su
* 8 yemek kaşığı toz şeker
* Arzu edenler için  servis sırasında kullanmak için 1- 2 şişe maden suyu

Evde Vişne Suyu Yapımı

HAZIRLANIŞI

* Sapları ayıklanmış vişneler bol su ile yıkanıp derin bir tencereye alınır.

* Üzerine 2 litre su ilave edilir ve kaynatılır.

* Kaynayınca altı kısılır ve 30-40 dk. boyunca kaynatılır.

* Altı kapatılınca tel bir süzgeç ile başka bir tencereye süzülür. Bu aşamada vişne tanelerini ezmeyin. Aksi taktirde vişne suyunuz bulanık olur.  (Tel süzgeç vişneler ile birlikte bir tasın üzerine oturtulur ki yavaş yavaş tüm suyu alta sızsın)

* İyice süzülünce bu posayı ister atın, ister değerlendirin size kalmış.

* Tencereye süzülen vişne suyunun üzerine  toz şeker ilave edilerek karıştırılır. Bir sürahi veya kavanoza alınarak buzdolabında iyice soğutulur.

* Eğer seviyorsanız servis esnasında bir veya iki şişe maden suyu ilave edebilirsiniz.

* Hazır olan vişne suyunu buzdolabında muhafaza edin ve 2-3 gün içerisinde tüketin. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...