22 Eylül 2015 Salı

ERİK MARMELATI


Erik marmelatını çok sevmem. Olursa yerim olmazsa aramam. Hani her sene ille yapayım dediğim bir vişne reçeli gibi değildir benim için.

Ama size de bir sepet dolusu erik geldiğini düşünün. Ne yapacaksınız... Erik de aynı kayısı gibi  uzun süre dayanmaya elverişli bir meyve değil. Bir sepet eriği de yeyip bitirmek imkansız olduğu için en makul yok marmelat yapmak dedim ve kolları sıvadım.


İşte öylesine değerlendireyim diye yapmıştım ama aldığım geri dönüşlere çok şaşırdım. Her yiyen "bu ne kadar güzel olmuş" deyince eşe dosta da yapılan marmelattan ayırdık.

Yöntem olarak aynı kayısı marmelatı gibi pişiriliyor.





Genelde marmelat yapımında bir kg. meyve için yarım kg. şeker kullanılır. Fakat biz daha sağlıklı ve biraz da ekşi bir aroması olsun istediğimiz için şekeri az kullandık. Tarifin içerisinde de yazacağım ama şeker miktarını damak tadınıza göre artırıp azaltabilirsiniz.

Bir diğer püf noktayı da yazarak tarife geçeyim; marmelat reçeller gibi çok şekerli olmadığı için daha çabuk bozulabiliyor. Uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız marmelatın altını kapatır kapatmaz konserve kavanozuna alıp kapağı sıkıca kapatmanız gerekir. Bu şekilde oda sıcaklığında aylarca bekleyebilir. Kapağını açtığınız zaman ise mutlaka buzdolabında muhafaza edip kısa sürede bitirmeniz lazım.

Bunun için 700 veya 1000 cc lik kavanozlar yerine 350 cc lik minik kavanozlar tercih etmenizi öneririm.

Erik Marmelatı

MALZEMELER ( Bu ölçülerle 350 cc lik küçük kavanozlar ile 9 tane oluyor)


* 3 kg + 300 g erik (çekirdekli ağırlık)

* Yarım kg. su
* 1 kg toz şeker (şekerli seviyorsanız 1.5 kg kullanın)
* 1 silme çay kaşığı limon tuzu

Erik Marmelatı Tarifi

HAZIRLANIŞI


* Öncelikle yıkanan erikler büyük bir tencereye alınır. En az 5 lt suyu içine alabilecek bir tencere olmalı.


* İçine su eklenir ve harlı ateşte kaynatılır. Kaynayınca altı yarıma alınır ve 20-25 dk. erikler iyice yumuşayana dek pişirilir. Ben taşmaya çok meyilli olduğu için kapağı açık kaynattım.

* Sürenin sonunda ocak kapatılır ve eriklerin iyice ılıması beklenir.

* Sonra büyük bir elekten el ile bastırarak geçirilir. Bu kısmı resimdeki gibi metal bir ilistir ile yaparsanız işiniz kolaylaşır.


* Elekten geçmiş olan erik püresi tekrar büyük tencereye alınır ve şeker ilave edilir. İlk başta az koyup daha sonra tat kontrolü ile şeker ilave ederseniz damak tadınıza uygun miktarı ayarlamış olursunuz.

* Harlı ateşte ara ara karıştırarak yaklaşık 25-30 dk kaynatılır. Kıvam alınca en son limon tuzu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve altı kapatılır.

* Marmelat yaparken başından çok ayrılmamanız gerekiyor. Hem taşmaması hem de kıvamının çok sertleşmemesi için.

* Reçel ve marmelatlar soğudukları zaman biraz daha katılaşıyorlar. Dolayısıyla kıvamını ayarlayabilmek oldukça önemli. Bunu test etmek için, kıvamı olmaya yakın geniş bir tabağa bir kaşık marmelat alıp hızlıca karıştırarak soğumasını sağlamak. Eğer kıvam istediğiniz gibi ise ocağı kapatabilirsiniz.

* Daha önce yıkayıp kurutup hazırladığınız konserve kavanozlarına (350 cc lik kavanoz öneriyorum ben-kapakları mutlaka yeni olmalı) bölünür ve ağzı sıkıca kapatılır.

* Soğuyunca kapakları hafif içe doğru çekilmişse yani vakumlanmışsa oda sıcaklığında uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.