22 Aralık 2015 Salı

YULAFLI KURABİYE


Her gün mutfaktayız ama sakin kafa ile sırf hobi olarak bir şeyler yapmak için kolay kolay zaman olmuyor. İşin gücün arasında, sırf mecburiyetten 2-3 öğün mutfak mesaisi bazen sıkıcı olabiliyor.

Zamanın bol, kafanın rahat olduğu vakitlerde mutfakta zaman geçirmek ise tam bir terapi.

Nisbeten rahat bir aralıkta epeydir düşündüğüm yulaflı kurabiyeyi yapmak için girdim mutfağa. Hobi olsun diye yani. O kadar eğlenceli ki mutfağın bu yönü.

Araştırdığım tarifler kafama göre değildi.

- Hımm bunda esmer şeker var, her an elimin altında olan bir şey değil ki bu benim işimi zorlaştırır...

- Çikolatayı çok katmışlar bu tarifte, bir miktar damla çikolata neyimize yetmiyor...

- Esmer şekeri katmayacağım ya ben onun yerine tam buğday unu kullanayım da rengi koyu, tadı da extra lezzetli olsun... gibi cümleler kafamda uçuştuğu için bütün tarifleri bir köşeye bırakıp kendi tarifimi oluşturmak üzere kolları sıvadım.

İlk denediğim tarif tam tatmin edici değildi. Kıvamı, şekli değişmeliydi. Tadına baktığımda ise "bunun içine kesinlikle fındık çok yakışır" dedim. Hatta fındıksız eksik olduğu kanaati ağır bastı.

İlk denememde yulaf ezmesini bütün olarak katmıştım. İkincisinde robottan çektim, sanki daha güzel oldu.

Ekleme yap, çıkarma yap derken ikinci denemem sınıfı geçti. Nasıl tarif etsem, ülker hanımeller yediyseniz onu andıran bir tat ve kıvamda oldu. Hanımeller bisküvinin çikolatalısı ve fındıklısı gibi...


Neyse uzun lafın kısası yulaflı kurabiye yaptım ve tarifini paylaşmak üzereyim :)






Yulaflı Kurabiye 

MALZEMELER (Yaklaşık 30 adet kurabiye için)


* 100 g tereyağ
* 100 g yulaf ezmesi (1 su bardağı)
* 100 g fındık
* 1 yumurta
* 1 kahve fincanı damla çikolata (65 g)
* 1 çay bardağı toz şeker
* 3 yemek kaşığı nişasta
* 3 yemek kaşığı sıvı yağ
* Çay kaşığının ucu ile tuz
* Çay kaşığının ucu ile tarçın
* 1 paket vanilya
* 2 çay kaşığı kabartma tozu
* Bir portakal kabuğu rendesi (şart değil aromasını seviyorsanız kullanın)
* 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı tam buğday unu (toplam 145 g)

Yulaflı Kurabiye Tarifi

HAZIRLANIŞI


* Geniş bir metal kaba tereyağ alınır ve ufak parçalara bölünür. Çok çok kısık ateşte sürekli karıştırarak eritilir ve hemen altı kapatılır. Kesinlikle yanmasına hatta foşur foşur etmesine bile müsaade edilmemeli. Zaten çok kısa sürede eriyecektir.


* Erimiş tereyağın içine şeker, vanilya, sıvı yağ ve tuz eklenip karıştırılır ve ılıması için biraz bekletilir.

* Bu arada yulaf ezmesi ve fındık mutfak robotunda iyice ufalana kadar çekilir (yulaf ezmesini kullanmadan önce bi gözden geçirip ayıklamakta fayda var)

* Ilıyan tereyağlı karışıma yumurta ve portakal kabuğu eklenip karıştırılır. Sonra un, fındık ve yulaf, tam buğday unu, nişasta, kabartma tozu ve tarçın da eklenerek yoğrulur. En son çikolatalar da eklenip az miktar tekrar yoğrulur.

* Hamurdan, yaklaşık ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp elde yuvarlanır ve hafifçe üstlerine bastırarak yassı bir şekil verilip, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizilir.

* Önceden ısıtılmış 175 derece fırının en üst rafına sürülür. Tepsiyi fırına sürünce derece hemen 150 ye düşürülür. Ve yaklaşık 15-18 dk kadar pişirilir. Fırınına göre pişme süresi farklılık gösterebilir.

* Çabuk pişen bir kurabiye olduğu için başından pek ayrılmamak gerekiyor. Hatta altı daha çabuk kızardığı için fırının altını daha erken kapatmak gerekebilir benden söylemesi. Sıcak kurabiyenin altını kontrol etmek de zor ama bir bıçağın ucu ile hafifçe kaldırıp bakabilirsiniz.

* Kızaran kurabiyeler fırından alınır ve tepsiden almak için soğuması beklenir. Sıcakken alınırsa dağılabilir.

* Ben bu tarifte kullanmadım ama kendi damak tadınıza göre bu kurabiyenin içine minik minik doğranmış kayısı, kuru üzüm gibi meyveler de eklenebilir. Afiyet olsun.

1 yorum:

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.