31 Ocak 2015 Cumartesi

CIVIK ÇÖREK


Adına bakıp da sakın denemekten vazgeçmeyin.

Evet daha karizmatik bir isimle sunabilirdim bu tarifi ama yıllardır kullandığımız ismi değiştirmek istemedim.

Kendisi, pratikliği pek bi seven rahmetli anneannemin tarifidir. Göz kararı olayını kaldırıp malzemeleri belli ölçüler ile kaydedip yayınlamak vazifesini de biz yapmış olduk.

Öyle hamura el sokmak yok, elime hamur bulaştı derdi yok. Ama buna karşın lezzeti ve kıvamı harika. Yoğurmadan yapılan ekmekte bile hamura şekil verme aşamasında eliniz hamura değiyor. Bunda o da yok.

İster kahvaltı sofranız için yapın, isterseniz misafir ağırlamak için.


16 Ocak 2015 Cuma

ÖĞRENCİYİM KEK YAPMAK İSTİYORUM


Mutfak Kimyasında, Öğrenciler İçin Pratik Tarifler başlığı altında, işe yarayacak paylaşımlar yapmaya çalışıyorum. Gerçi istediğim hızda ilerlemiyor öğrenci sayfası ama emin adımlarla gidiyoruz inşallah yavaş yavaş.

Bugün sıra kek yapımında. Ailesinden uzak, öğrenci evinde kalıp da evde pişen kek kokusunu özleyenler varsa bu tarif onlar için.

Kitaplar, yetişecek konular, vizeler, finaller... Ama illa ki kek yapacak bir boşluk bulabilirsiniz. Hafta sonları sanırım en ideali.


Kek tarifi her yerde bulunur ama bu kek öğrenci evinde hazırlanacaksa daha da bir detaylı hazırlamak gerekir.

Öğrenci evinde canı kek isteyip de kakao paketinin arkasındaki tarifi deneme yanlışlığına düşen birinden, sonucun nasıl kötü olduğunu dinlemiştim de verilen emeğe ve malzemeye yazık olmuş. Tarif dediğin karşıdaki kişi ile empati kurarak yazılırsa sonuç daha memnun edici olacaktır. Yoksa tarif yazayım sayfa dolsun mantığı ile iş yapılmaz kanaatindeyim.



11 Ocak 2015 Pazar

TARÇINLI KURABİYE


Soğuk kış günlerine tarçın kokusu yakışıyor...

Bu, sıcacık bir salebin üzerine serptiğiniz tarçın olur. Ya da elmalı kurabiye pişerken etrafa yayılan koku olur...

Aslında kış günleri evi silip süpürdükten sonra kimyasal parfüm sıkmak yerine girip mutfağa tarçınlı bir kurabiye yapmak iyi fikir sanırım. Yanına da yorgunluğunuzu alacak demli bir çay...


8 Ocak 2015 Perşembe

ISPANAKLI ÇÖREK


Küçüklüğümüzde annemin ve anneannemin yaptığı bu çöreği onlardan göre göre biz de öğrendik. Bu çörek yapıldı mı evi mis gibi "ıspanaklı çörek" kokusu alırdı.

Hâlâ heyecanlanırım bu çöreği fırına sürerken. Çünkü o koku her seferinde yayılır etrafa. Diğer çörekler de şüphesiz güzel kokar ama en esrarengizi ıspanaklı çörek kokusu bana göre.

Şekli pide gibi ama yerken pideden çok çöreği andırıyor.