25 Nisan 2015 Cumartesi

TÜRK KAHVESİ


Kahve sevenler buyursun... Biraz kahve muhabbeti yapalım bugün...

Bolca resim eşlik etsin bu muhabbete...

Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır derler... Ama bu söze, her yapılan kahve dahil değil şüphesiz. Öyle bir zamanda öyle bir kişiye yapmalısınız ki makbule geçsin.


Kahve, can gerçekten istediği zaman şifadır. Hani bazen insanın hevesi kahve içmek ister, kastettiğim o değil. Can isteyecek can. İşte o zaman içmesi de, candan isteyene yapması da güzeldir... O zaman kırk yıl hatırı vardır işte kahvenin...

Zaten kahve sevmeyene yapılan kahve içme teklifi heyecanlandırmıyor ki kişiyi, bir de kırk yıl hatırı olsun.

Zevk almıyor ki kahve içerken seninle kahve muhabbeti yapsın. Ha o insanlarla da çay muhabbeti yapacaksın o zaman :)

Bazı zamanlarda dostlarla içilen kahveler vardır. Gerçekten zaman zaman konuşulur; hani şurada içtiğimiz kahve diye...Sayısız kahve içer insan belki hayatında ama sadece hatırı kalmış olanlar hatırlanır...

Kahveyi içmek de bir keyiftir, pişirmek de.

Dönem dönem kahve tiryakilerinin bile canı kahve istemez. Bi kahve yapayım diye heveslenir ama can istemez işte...  Bazı hastalık dönemleri ya da kısa süreli mide problemleri esnasında can istemediğinden kahve keyfi de yapılamaz.

Bazen de sıhhatiniz yerindedir ortada bir sebep göremezsiniz ama kahve çekmez canınız (en garibi de budur, zaten o sebep bulunsa derhal ortadan kaldırılıp kahve içilecek ama... :))

Bu hali çok tecrübe etmişimdir. Canım istesin de bi kahve keyfi yapayım diye ama "canım kahve istesin" demekle olmuyormuş o iş.

O yüzden kahve keyfi yapabilmek de büyük bir nimettir.


21 Nisan 2015 Salı

EV YAPIMI PORTAKAL SUYU


Meyve sularını mümkün mertebe evde hazırlamak en güzeli. İnternette, hazır meyve suları ile ilgili bazı video ve yazılara denk geldim ve çok zorda kalmadan almamak gerektiği kanaatim pekişti.

Evet evde yapmak biraz zaman istiyor, üç beş kap bulaşıyor. Ama içinize sinerek içiyorsunuz.

Geçenlerde bir arkadaşımdan dinledim bu yöntemi ve ilgimi çekti. Daha önce tarifini verdiğim limonatada  olduğu gibi portakalın kabukları da kullanılıyor. Oldukça mantıklı. Çünkü limonda olduğu gibi portakalda da aromanın en yoğun olduğu yer kabuk kısmı.

Bu yöntemi bulan kişiden burada bahsetmek isterdim ama o kadar çok kişi yapıp yayınlamış ki fikir kimden çıkmış belli değil.

Ben de zaten tarifi defalarca denedim. Kendi damak tadıma göre ekleme, çıkarma yaptım. Ve Mutfak Kimyasına özgü bir tarif çıkmış oldu ortaya.


Sürekli takip edenler hatırlayacaktır daha önce hazırladığım sade ve naneli limonataya da maden suyu ekleyerek hazırlamıştım. Böylece meyve suyuna gazlı içecek havası vermiş oluyorsunuz. Özellikle çocuklarınız gazlı içeceklerden vazgeçemiyorsa çok güzel bir alternatif.

Portakal ve limonun kabuklarındaki aroma, direk meyve suyunun kalitesini belirliyor. Taze ve güzel kokulu olanlarını seçmenizi tavsiye ederim.

Mutlaka denenmesi gerekli bir tarif diyerek bol bol resim eşliğinde ev yapımı portakal suyunun hazırlanışına geçelim:


9 Nisan 2015 Perşembe

ISPANAKLI YANIÇ


Epey zamandır bekleyen bir tarif. Geliştir, değiştir... Artık yayınlayayım dedim daha fazla bekletmeden. Biraz emek çekilen ama sonucu da güzel olan bir şey bu yanıç. Şimdi de oturdum aç karnına bu tarifi yazıyorum. Çok fena canım çekti çoook :( 



Aslında en güzeli, aile büyüklerinden biri yapacak yanıçları ve siz de gidip hazıra konacak, bir güzel yiyeceksiniz. Ama o da her zaman denk gelmiyor işte. İş başa düşünce mecbur yapacaksınız.

Ha ben yine de uğraşamam diyorsanız, pratik yanıç(gözleme)  tarifimiz var burada. İç malzemesi olarak peynir yerine ıspanak kullanırsınız. Olur size pratik ıspanaklı yanıç.

Aslında bu da zor değil de hamurun kıvamını tutturmak ve açma konusunda pratik geliştirmek gerekiyor.

Son bir püf noktaya değinip tarife geçelim; ıspanakların suyunu ıspanaklı çörek tarifinde anlattığım gibi iyice çektirirseniz sulanma ihtimali minumum düzeye ineceği için hamurişinizin kıvamı da güzel olacaktır.


7 Nisan 2015 Salı

PORTAKAL MEVSİMİ GEÇİYOR


Portakalın pazarlardan, marketlerden kalkmasına az bir zaman kaldı. Artık onun yerini erik, çilek, kiraz alacak.

Eğer portakal şekerlemesini,  yaş pasta ve biskotti gibi tatlı yapımında kullanıyorsanız, elinizi çabuk tutmalısınız.

Ben de kış boyu vakit bulamadım bir türlü. Artık mevsimi geçecek diye kolları sıvalayıp girdim mutfağa.

Aslında yapmayışımın bir nedeni de, ince ince kesilen portakal kabuklarını tek tek maşa ile tepsiye dizme zahmetini göze alamamaktı.

Ben de madem üşeniyorum o zaman bütün halde yapar, tariflerde kullanırken keserim düşündüm. Çok da iyi oldu bu şekilde.


1 Nisan 2015 Çarşamba

ISPANAK YEMEĞİ


Ispanak mevsimi geldi geçiyor ben hala bekleyen 2-3 tarifi yayınlayacağım.

Geçenlerde ıspanaklı çörek tarifini paylaşmıştım. Bugün ise yemeğini yazmak istedim. Ispanaklı yanıç ve ıspanaklı yumurta tarifleri ise biraz daha bekleyecekler defter sayfalarında.

Ispanağı ben yıllardır bulgur ile pişiririm. Nedense pirinçten daha çok bulguru yakıştırıyorum bu yemeğe.