14 Nisan 2016 Perşembe

MEYVELİ BATON KEK


En son aralık ayında güncellemişim siteyi. Sebebi tarif yokluğu değil yoğun tempo işler.

Ben tarif yazmayalı kış bitmiş de bahar gelmiş. Listemde kış aylarında tekrar denenerek içime sinen bir hale getirilip yayınlanmayı bekleyen çorba tarifi, kış kompostosu, ıspanaklı yumurta,  kış çayları, balık tarifim mevcut. Artık çoğu bir daha ki kışı bekleyecekler...



Şöyle mis gibi bir ev keki olsa da yesem der misiniz hiç arada? Benim yoğunken aklıma gelmez de vaktim müsaitse bi kek çırpasım gelir ara sıra. Yemeyi de severim ama daha çok hazırlamak hoşuma gider. O şeker ile yumurtanın çırpıldığı sahneye bayılırım mesela. 

Tabi her canınız kek yapmak istediğinde bu keki ya da dört beş yumurta ile kalıp dolusu bir kek yapamıyorsunuz. Zira bunlar ya aile kalabalıkken ya da misafir geldiğinde yapmaya daha uygun. 

Böyle durumlarda da baton kek kalıbı imdadımıza yetişiyor. Daha az miktarda hamur hazırlayıp kek yapma ve yeme hislerini tatmin edebiliyorsunuz. 

Küçükken hazır meyveli baton kekler çok cazip gelirdi bana. Hala da cazip geliyor acaip güzel bir koku ve aroması var. Ama yedikten sonra benim ağzımda garip bir tada dönüşüyor bu aromalar ve o yüzden eve pek sokmuyorum hazır kekleri. 

Tabi o yapay aromalar kadar olmasa da mümkün olduğunca hazır kekin tadını yakalamaya çalıştım doğal gıdalar ile. 

Mesela güzel kokulu bir elma ve hindistan cevizi baya işe yarıyor bu konuda. Tek suni tadımız içindeki vanilin ama isteyen kullanmayabilir.

Son olarak şu notu düşeyim; bu tarifte kesinlikle büyük boy yumurta kullanmanız gerekiyor aksi taktirde un oranını değiştirmeniz gerekir. Ben kabukları ile tartıp aşağıya yazdım ağırlıklarını. Bu tarz tarifleri tam tutturayım diyorsanız elinizin altında hassas mutfak terazisi olmalı. Acayip işe yarıyor.

Meyveli Baton Kek

MALZEMELER (Yaklaşık 14-15 dilim)

* 2 adet yumurta (biri 74 diğeri 84 g kabukları ile tartılmış ağırlık)
* 1 çay bardağı toz şeker 
* 1 kahve fincanı soğuk süt
* 1 kahve fincanı sıvı yağ
* 1 kahve fincanı hindistan cevizi
* 183 g un (yaklaşık 1.5 su bardağı)
* 40 g nişasta (2 yemek kaşığı dolusu)
* Yarım paket kabartma tozu
* 1 çay kaşığı vanilin
* 3-5 adet kuru kayısı farklı renklerde
* Bir miktar kiraz kurusu
* Bir miktar portakal şekerlemesi
* Biraz kuş üzümü
* 1 küçük limonun kabuğu (aroması güzel bir limon kullanın her limonun kabuğu iyi olmuyor)
* 1 adet minik boy elma
* Kullanılan kalıbın ölçüsü: Dip Kısmı:25x9, Ağız Kısmı:28x11

Meyveli Kek Nasıl Yapılır

HAZIRLANIŞI

* Bu kekin en oyalayıcı kısmı meyveleri minik minik doğramak. Eğer büyük kalırsa keki dilimlerken pek hoş olmuyor, kek parçalanabiliyor.  O yüzden olabildiğince minik doğrayıp hazırlamak gerekiyor. 


* Evet bu şekilde malzemeler hazırlandıktan sonra gerisi çok kolay. 

* Öncelikle geniş bir tabağın üzerine bir süzgeç koyulur. Üzerine un, nişasta ve kabartma tozu koyulur. Minik minik doğranmış meyveler bu karışımın içine atarak sallanır. Bu esnada hem unlu karışım elekten geçmiş olacak hem de meyveler una bulanmış olacak. Eğer yeteri kadar bulanmadı ise işlemi tekrarlayabilirsiniz. 

* Un karışımı alttaki tabağa geçince iyice eleğe vurarak kalan fazla unların da aşağı geçmesini sağlayın ve meyveleri bir tabağa alın. 


* Daha sonra baton kalıbın dibine  resimde görüldüğü gibi pişirme kağıdı kesip serilir. Yanlarında olmasın ki kekimiz kenarlara tutunup güzel kabarsın.

* Geniş bir kapta yumurtalar, şeker, vanilin, limon kabuğu rendesi 3-5 dakika mikserin en hızlı kademesi ile yumurtaların rengi açılana kadar çırpılır. 

* Sonra süt ve yağ eklenip şöyle bir karıştırılır. 

* Kabuğu soyulup ince taraftan rendelenmiş elma eklenir.

*  Hindistan cevizi ve unlu karışım da eklenerek sadece un parçaları kaybolana kadar tekrar karıştırılır. En son kuru meyveler eklenip hızlıca karıştırılarak hiç bekletmeden kalıba dökülür ve önceden ısıtılmış 150 derece fırına sürülür. 

* Yaklaşık 50 dk pişirilir. 


* Fırından çıkınca yapışmış olan kenar kısımlarından bir bıçak ile bir iki tur geçilir. Kolayca çıkacaktır kalıptan. Kağıt havlu serilmiş büyük bir tabağa alınır. 

* Soğuduktan sonra dilimlenip servis yapılır. Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.