22 Ağustos 2016 Pazartesi

BAMYA NASIL KURUTULUR


Kuru dosyamızın üçüncü konusu bamya. Yaz günü taze bamya pişirmek hiç aklıma gelmez zira taze bamyayı pek sevmem.

Ama kışın kuru bamyayı sık sık pişiririm. Nedense kurusu daha güzel gelir bana. Kuru bamyada daha güzel bir tat ve koku oluyor taze bamya ile kıyaslandığında.

Kurutması ise dolma biber kadar zor değil. 2-3 gün güneş olsa tehlikeyi atlatıyor. Sadece doğrarken biraz yapış yapış oluyor elleriniz bamyanın o kendine has yapısından dolayı.

Sanırım ağustos ayının güneşli günleri bamya kurutmak için en ideal zaman dilimi.


18 Ağustos 2016 Perşembe

PATLICAN NASIL KURUTULUR


Kışlık hazırlıklar devam ediyor. Sebze kurutma dosyamızın ikinci konusu patlıcan. İlk konumuz dolmalık biberdi.

Patlıcan biberle kıyaslandığında çok daha rahat kuruyor.

Patlıcanı dolmalık şeklinde kurutan da var, uzun uzun dilimleyip kurutan da.

Ama ben yemeklik şekilde doğrayıp kurutmayı seviyorum. İster kuru sebze haşlamasında, ister yemeklerinizde kullanabileceğiniz şekli ile hazır olmuş oluyor.

Kurutma zamanı ise temmuz ve ağustos aylarının en sıcak günleri olarak seçilirse güzel olur. Ben ağustos ortalarında havanın 37 derece civarında olduğu bir günde kuruttum. Aşırı nemli bir yerde oturuyorsanız muhtemelen sebze kurutma işlemi yapamayacaksınız. Bu notu da düştükten sonra geçelim tarifimize.


12 Ağustos 2016 Cuma

BİBER NASIL KURUTULUR


Kış hazırlıkları mutfağın hem yorucu hem de en zevkli kısımlarından biri. Sebze kurutma işlemi başlı başına harika bir olay.

Bu konuda biraz anneannelerimizin yöntemlerini kullanmaktan yanayım. Yani dondurucuya biber at, bamya at vs tercihim değil. Mis gibi kurutmak ve kışın o eşsiz kokuları ile bu gıdaları kullanmak hem daha doğal hem de daha lezzetli gelmiştir hep. Tabi işin heyecan dolu bir yanı da var sanki dondurucuya atma ile kıyaslandığında. Bu da her yıl yaz sıcağında yaşanan keyifli bir macera :)


Sebze kurutma dosyasının ilk konusu ise dolmalık biber.  Evet dolmalık kuru biber aktarlarda satılıyor ama genelde iri ve kalın kabuklu oluyor. Kendi seçtiğimiz biberleri kurutmak daha güzel. Hele bir de kendiniz yetiştirebiliyorsanız en iyisi.

Sebzeler içinde en zor kuruyanı dolmalık biberdir. Eğer bulunduğunuz yerde deniz varsa ve nem oranı yüksek ise büyük ihtimalle biber kurutamazsınız hazır almaya devam.

Eğer güneydoğu gibi aşırı sıcak bir bölgede iseniz bu kurutma işleminde size kolaylık sağlayacak işinizi kolaylaştıracaktır.

Benim tecrübelerim ise deniz olmayan ama sıcaklığın da güneydoğu kadar olmadığı yerler için geçerli.

Kurutma işleminden önce bulunduğunuz bölgenin bir hafta on günlük hava tahmin raporuna bakarak işe başlamanızı tavsiye ederim. Zira dolmalık biber nazlı olur. Hava bulutlanır bir de yağış olur biberler ıslanırsa emeğinizin boşa gitme riski artar. 7 ila 10 gün bol güneşli bir zaman dilimi en ideal zamandır dolmalık biber için.

Evde kurutacak olanlara tavsiyem mümkünse çok büyük ve kalın olmayan narin biberleri bu iş için kullanmak. Zaten elinize alınca biberin iyisi anlaşılır az çok.

Temmuz ve ağustos aylarının en sıcak günleri bu iş için en münasip zaman dilimi. Bir de sıcaklık 37-40 derece civarı ise süper.