3 Ağustos 2017 Perşembe

ERİK SUYU


Erik bizim evde çok yenen bir meyve değil. Hal böyle olunca hediye olarak gelen erikleri bir şekilde değerlendirmek gerekiyor.

Geçen yıllarda erik marmelatı yapmıştım. Çok sevenler oldu ama orada da yazdığım gibi çok tercih ettiğim bir tat değil. Bu sefer hediye gelen eriklerden meyve suyu yapmak istedim. Sıcak havalarda kısa sürede bitirdik. 

Eğer çok miktarda yapacaksanız 3-4 gün içinde içemeyeceğiniz miktarını mutlaka yeni bir konserve kapağı ile örtülmüş kavanozlara koymalı ve ağzını sıcakken kapatıp vakumlamalısınız ki bozulmadan durabilsin.


Eriğin renginin önemi yok. Ama kullandığınız eriğin rengi meyve suyunun rengini belirleyecektir. Ben hem kırmızı erik, hem sarı erik, hem de yeşil renkli erik kullanarak yaptım farklı zamanlarda. Resimleri aşağıda var. En açık renkli olanı yeşil ama olgun eriklerden. Sondaki koyu sarı olan da sarı eriklerin suyu.  Ama elinizdeki eriği değerlendirmek değil de çarşıdan özellikle alıp yapacaksanız içi kırmızı büyük anjelik eriklerden yapmanızı tavsiye ederim. Hem renk hem tat olarak en beğendiğim o oldu.


İlk resimdeki kırmızı erik suyunu ise aşağıdaki karışık renkli erikler ile yaptım.



Erik suyu yaparken mantık(ölçü) çok kolay 1 kilo eriğe 2 kg su koy ve kaynat. Şekeri de damak tadınıza göre ayarlayıp evde katkısız bir içecek yapıp gönül rahatlığı ile içebilirsiniz.




Erik Suyu

MALZEMELER


* 1 kg erik

* 2 lt su
* 4 yemek kaşığı toz şeker (şekerli sevenler artırabilir)

Erik Suyu Nasıl Yapılır

HAZIRLANIŞI


* Erikler bol su ile yıkanır ve bir tencereye alınır.



* Üzerine su ve şeker eklenir. Kaynayınca altı kısılır ve 25-30 dk kaynatılır.

* Tel bir süzgeçten süzülür. Posa kısmı ezerek içine karıştırılırsa meyve suyu bulanık olur. O yüzden kendi haline süzülmesi beklenir. Eğer içinde hiç pürüz olmasın tamamen berrak olsun istenirse temiz bir mutfak tülbentinden süzülmesi gerekir. Soğuyan erik suyu bir kavanoza veya sürahiye alınıp dolapta soğutulur. En geç 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir.


* Eğer uzun süre bekletmek istenirse altını kapatıp süzdükten sonra hemen kavanoza alınır ve mutlaka yeni bir konserve kapağı ile sıkıca ağzı örtülür.


2 yorum:

  1. En guzel kompostoluk erik "Aynabakar" denen yarisi sari yarisi kirmizi olan ve haziran temmuz aylarinda pazarlara gelen eriktir.Gun batimi renginde nefis bir sey oluyor.Sekersiz yapip suzun , taneleri de kevgirden gecirip yogun kivamli bir icecek olarak ayrica icin.O da mango rengi bir sey oluyor.Bu tarifler bir kac gunde icilip bitirilmeli.Sekersiz oldugundan kopurmeye meyilli,yani eksimeye....

    YanıtlaSil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.