17 Eylül 2017 Pazar

NANE NASIL KURUTULUR


Mutfakta kuru nane kullanmayan yoktur herhalde. Yaprak sarmasının,dolmaların, çorbaların özellikle de yoğurt çorbasının vazgeçilmez aroma vericisidir.

Çeşitli mide rahatsızlıklarında yine ilk aklımıza gelen bitkilerdendir nane.

Evde kurutanlar bilir, çarşıdan alınanla evde yapılanı arasında baya fark vardır. Bilmeyenler ise mutlaka deneyip sonucu görmeli.

Az kuruttuğum zaman maalesef marketten hazır aldığım da oluyor. Gerçekten aradaki fark bariz belli.

Sıcak havalarda bir iki günde kuruyor nane. Resimler eşliğinde nane kurutmanın detaylarına bakalım şimdi de;




Doğal Nane Kurusu

MALZEMELER


* İstenilen miktarda yaş nane

* Tepsi
* Temiz bir bez
* Temiz bir mutfak tülbendi

Nane Nasıl Kurutulur

HAZIRLANIŞI


* Öncelikle naneler ayıklanır. Yani yaprakları sapından ayırıp sap kısmı atılır. Bu kısım biraz oyalayıcı. Aslında sapı ile de kuruyor nane. Vaktiniz yoksa sadece yabancı ve çürük kısımları ayıklayarak da kurutma işlemini yapabilirsiniz. Sap kısmını atınca kuruduktan sonraki elekten geçirme işlemi bana daha rahat geldiği için bu yöntemi tercih ediyorum.


* Alttaki kalın sapa bağlı yaprakları koparıp üst kısımda ince sap kısmına bağlı yaprakları koparmadan o şekilde de kurutabilirsiniz. Tercih sizin.


* Daha sonra naneler geniş bir leğene alınır ve bol suda kumu vs dibine çökmesi için biraz bekletilip bir süzgece alınır. Daha sonra bol su akıtılarak yıkanır ve fazla suyunun süzülmesi için biraz bekletilir.

* Normalde fasülyebiberpatlıcanbamya gibi sebzeler kurutmadan önce yıkanmaz. Çünkü kullanma aşamasında bol bol yıkama şansımız var. Ama nane de bu durum söz konusu değil. O yüzden hem kurutma öncesi yıkamamız hem de kuruturken tozlanmaması için azami dikkat göstermemiz gerekli.

* Sadece mutfakta kurutma işleminde kullandığımız temiz bir bez bir tepsiye serilip naneler onun üzerine alınarak balkona çıkarılır. Normalde üzerine bez serilmez ama ben gerektiği zaman üzerini örtmek için temiz bir tüllbent kullandım.


* Direk güneşe de koyulabilir ama gölgede de kurur nane hava sıcak olsun yeter ki. Rüzgar çıktığı zaman dikkatli olmak gerekli ya içeri alınmalı veya balkonun rüzgarsız kısmına çekilmeli.

* Nane için gölgede kuruyanı daha yeşil kalır, kararmaz derler. Bunu da tecrübe edeyim dedim. Aşağıdaki resimde daha az güneşe maruz kalan nane bi ton daha açık görünüyor.


* Sıcak havalarda bir iki günde nanelerimiz tamamen kuruyacak kıtır kıtır olacaktır ( kıtır kıtır mı, takır takır mı, hışır hışır mı hangi ifadeyi kullanacağımı bilemedim :) Elle ufaladığımız zaman çok rahat toz haline gelmeli yani.


* Şimdi geçiyoruz son aşamaya;

* Resimde görüldüğü gibi geniş bir kaba naneler alınır ve el ile ovuşturarak ufalanır. Bu sırada harika bir nane kokusu etrafı sarıyor.


 * Daha sonra bir elekten sallayarak geçirilir. 3. resimde görüldüğü gibi irisi elekte kaldı, ince kısmı ise tabağa aktı. Bu şekilde iki boy olarak da muhafaza edip kullanabilirsiniz ama ben 3 boy yapmayı tercih ediyorum.

* Elekte kalan kısmı biraz el müdahalesi ile bastırarak tekrar eliyorum. Üstte artık en büyük parçalar ağırlıklı olarak sap kısmı kalmış oluyor.

* En ince kısmı yoğurt ve domates çorbalarında ve salata süslemelerinde, orta boy naneyi dolma ve sarmalarda, en iri kısmı ise nane limon kaynatmak için kullanıyorum.

* Temiz ve kuru küçük kavanozlara alıp, ağzı kapalı şekilde oda ısısında bir yıl boyu kullanabileceğiniz doğal nane kurusu hazır. Kavanozların üzerine nanenin boyunu ve kurutma tarihini de yıl olarak yazmanızı tavsiye ederim. Kolay gelsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.