9 Haziran 2018 Cumartesi

FIRINDA LİMONLU TAVUK


PRATİK VE LEZZETLİ TAVUK YEMEĞİ

Hem pratik olsun hem de lezzetli olsun... 

Bu tarz tariflere çokça ihtiyaç duyuyoruz. Bu sene pratik şekilde yaptığım iki favori yemeğimden birisi fırında limonlu tavuk tarifi.

Eskiden tavuğu fırında pişirmeye pek cesaret edemezdim. Tam yumuşamaz diye endişelenir ve fırında yapacaksam önce tencerede pişirip sadece üzerinin kızarması için fırına atardım. 

Fakat bu tarif ile tavuk gayet güzel ve yumuşak pişiyor.  Az malzeme gidiyor ve yapması çok kolay. 

Öğrenci işi tavuk yemeği arayanlar için de güzel bir tarif. Eğer fırınınız varsa gençler öğrenci evinizde siz de mutlaka deneyin. 



Limonlu Tavuk

MALZEMELER

* İstediğiniz sayıda derili but pirzola veya baget (her ikisi ile de denedim resimleri aşağıda. Servis kolaylığı ve lezzet için bu ikisinden birini tercih etmenizi öneririm) 

* 1 adet limon suyu (5 ila 7-8 adede kadar bir limon yeterlidir)

* Karabiber

* Tuz

* Yarım çay kaşığı kadar köri 

Fırında Tavuk Nasıl Yapılır

* Tavukları yıkayıp geniş bir kaba alıyoruz. (Ben hem but pirzola hem de baget ile denedim. Siz hangisini arzu ederseniz ondan alabilirsiniz. 1. ve 2. resim but pirzola, 3. ve 4. resim ise baget)

* Daha sonra bir adet limonun suyunu, tuzu ve baharatları da ekleyip, elimizle tavukları çevire çevire her tarafının sosa bulanmasını sağlıyoruz. 

* Daha sonra buzdolabına alıp dinlendiriyoruz (yaklaşık 2 saat kadar) Eğer vaktiniz varsa 3-5 saatte bekleyebilir.

* Sonra bir borcama veya tepsiye tavukları diziyoruz. Üst üste gelmesin tek sıra halinde sığacak bir kap kullanmalısınız. 

* Eğer kokusunu seviyorsanız tavukların arasına bir kaç bütün köy biberi koyabilirsiniz. Pişerken mis gibi kokacaktır. Fakat biberler tavuktan önce pişiyor. Yanmaması için biberleri biraz önce almanız gerekebilir. 



* Eğer ağzı fırına dayanıklı bir kapsa kapağı ile kapatıp fırına verin. Yoksa önce pişirme kağıdı ile kaplayın. Sonra da üzerine sıkıca alüminyum folyo ile kaplayıp fırına koyun. Alüminyum folyonun direk yiyeceklere temas etmemesi lazım sağlık açısından. O yüzden gıda ile temas edecek yere öncelikle pişirme kağıdı koymak önemli.

* 240 derece fırında orta tel raf üzerinde yaklaşık 1 saat pişirin. 

* Eğer üstü kızarmamış ise son 10 dk. üstünü açıp kızarmasını sağlayın.

* Ben ağzına borcam kapatarak pişirdiğimde hiç ağzını açmadan pişirmeme rağmen baya güzel kızarmış üstleri de. Yukarıda görülen folyo ile kapattığım tavukların üstünü ise pişmeye yakın kızarması için açtım. Kontrol edip duruma göre ayarlarsınız. Fırına göre değişebiliyor çünkü. 

* Bu yemeğe hiç su eklemiyoruz. Buna rağmen piştikten sonra hala dibinde bir miktar su kalmış oluyor. Ama yine de kontrol edin. Eğer suyu biterse biraz sıcak su ilavesi yapın ki dibine yanmasın. Ben bu yemeği defalarca pişirdim sadece bir seferinde az su ilavesi yapmam gerekti. Onun haricinde hep dibinde bir miktar su kalmış oluyordu zaten. Bu da ağzının sıkı kapatılıp kapatılmaması ile alakalı sanırım. 



* Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.