8 Kasım 2012 Perşembe

KARIŞIK MEYVE KOMPOSTOSU


Kış günlerinde hem sıcak hem de soğuk tüketilebilecek içeceklerdir kompostolar. Yaz günleri genelde vişne suyu, kayısı suyu yapıp tüketilir. Hazırlanan doğal vişne-kayısı sularımız bitince imdada yetişir ayva ve elmalar :)

Bu arada ben de birçok insan gibi "kompostu"  zannediyordum ama asıl adı komposto imiş. Söylerken yine kompostu derim ama yazarken dil kurallarına uyalım :)




Komposto yaparken içine tarçın, karanfil, limon kabuğu gibi bitkiler de ekleyerek tam da şu soğuk günlere uygun olarak hazırlamak mümkün.

Aslında komposto da ölçü pek yoktur. Tamamen sizin damak tadınıza göre miktar ayarlanır. Aşağıdaki ölçüleri istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

MALZEMELER

* 1 tane ayva

* 2 tane elma
* 5-6 tane kuru kayısı
* 1 tane kabuk tarçın
* 7-8 tane karanfil
* 1.5 kahve fincanı toz şeker
* 2 buçuk kg. su
* Çay kaşığının ucu ile çok az zerdeçal  (Renk vermesi için. Çok kullanılırsa tadı bozulur)


HAZIRLANIŞI

* Ayva ve elma dilimlenir ( Eğer komposto piştikten sonra meyveleri atacaksanız kabukları ile beraber pişirin, eğer atmayacaksanız kabuklarını soyup öyle pişirin )


* Tencereye elma ve ayva dilimleri kabuk tarçın kayısı ve karanfil koyulur. Ben kabuk tarçını bütün olarak atmıyorum, arasını bıçakla açıp arasını da yıkayarak kullanıyorum. Eğer komposto piştikten sonra karanfilleri kolayca çıkarmak isterseniz resimdeki gibi bir meyve dilimine batırabilirsiniz.


* Su, şeker ve çok az zerdeçal da eklenir ve kaynatılır. Kaynayınca altı kısılarak 20 dk. pişirin ve şekerini ve suyunu kontrol edin. Şekerini az bulursanız şeker, konsantreyi yoğun bulursanız su ilavesi yapabilirsiniz. Daha sonra 15- 20 dk. daha kaynatın ve ister sıcak ister soğuk servis yapın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.