3 Kasım 2012 Cumartesi

HAZIR YUFKA İLE BAKLAVA


Baklava yufkası açamayanlar ya da zamanı dar olanlar için bu hazır yufkalar çok büyük kolaylık. Ama hazır yufka ile güzel baklava yapabilmenin de bazı püf noktaları var.

Mesela hazır yufka ile baklava yapımında yapılan en büyük yanlış şerbetin sıcak olarak dökülmesi. Bu yufkalar elde açılanlar gibi dayanıklı olmadığı için sıcak şerbeti kaldıramıyor. Eğer  "ben bu baklavayı da klasik baklava gibi sıcak şerbetleyim"  derseniz sonuç hüsran olabilir ve güzelim baklavalar çöpe gidebilir. Tecrübe ile sabittir :) 

Tarif içinde de bazı püf noktaları yazmaya çalışacağım.




Hazır Yufka ile Baklava

MALZEMELER

* 500 gr. hazır baklava yufkası ( yaklaşık 28 tane çıkıyor )

* 2 su bardağı çekilmiş ceviz ( isterseniz antep fıstığı da kullanabilirsiniz ) 

* 200 gr. pastörize tereyağ ( kalitesine güvendiğiniz bir marka kullanın. Yoksa tatlıda ağır kokabilir. Ben az yağlı severim derseniz 150 gr. da kullanabilirsiniz. Sıvıyağ ile tereyağ karışımı da kullanılabilir. Ben bu tarifte sadece tereyağ kullandım tercih sizin )

ŞERBETİ İÇİN

* 2.5 su bardağı şeker 

* 2 su bardağı su

* 1 çorba kaşığı limon suyu


Kolay Baklava Nasıl Yapılır

HAZIRLANIŞI

* Hazır yufkalar paketi açıldıktan sonra çok çabuk kuruyor. Bu yüzden baklavayı yaptığınız sürece yufkaların üzeri bir poşet ile örtülü dursun. Eğe yufkalar kurursa yaparken istediğimiz şekle girmez kırılır. Ben bu yüzden kiloluk paket almak yerine iki tane yarım kg. lık almayı tercih ediyorum. 

* Tahtaya ya da tezgaha yufkanın biri serilir ve ikiye kesilir. Her bir yufkanın başına çekilmiş ceviz koyulup oklava ile sarılır ve her iki taraftan büzdürülür.


* Ve hemen oklavadan çıkarılıp fırın tepsisine dizilir. Büzdürülmüş baklava tepside açılıyor ve ilk şekli bozuluyor. Bunu engellemek için şekildeki gibi bir fincandan ya da tuzluktan yardım alabilirsiniz. Zaten biraz kuruyunca şekli sabitleniyor. 



* Bu şekilde tüm yufkalar hazırlanır ve tepsiye dizilir. Yarım kg. lık yufka ile bir büyük tepsi baklava çıkıyor. 

* Hazırlanan baklavalar tepside biraz bekleyebilir. Yani hazırladıktan yarım saat, bir saat sonra da yağlayıp pişirebilirsiniz hemen de. Ben biraz beklettim.

* Tereyağı kısık ateşte yakmadan eritilir  ve sıcak sıcak silikon fırça ile baklavaların üzerine sürülür.



* Tepsi soğuk fırına koyulur ve yaklaşık 150-180 derecede 20 dk. kadar pişirilir. Ne kadar kızartacağınız sizin tercihiniz.


* Daha sonra soğuması beklenir.

* Tatlıyı şerbetleme ve servis aşamasında ise şu noktalara dikkat edilmesi gerekli.


* Şerbet için su ve şeker tencereye koyulur. Ara ara karıştırarak kaynatılır. Kaynayınca altı yarıma kısılır ve limon ekleyip 10 dk. kaynatılır ve kapatılır. Şerbetin mutlaka iyice soğumasını beklemelisiniz. Hazır yufka ile yapılan baklava sıcak şerbete asla dayanmaz. 

* Klasik baklava gibi bir tepsinin tümünü şerbetlemeyin sakın. Diyelim ki 5 tane tabak hazırlayacaksınız ve her tabağa 4 adet baklava koyacaksınız. 20 tanesini alıp bir borcama dizin ve üzerine oda sıcaklığındaki şerbetten gezdirin. 5 dk. kadar şerbette beklesin ve bir maşa ile servis tabağına alın ve biraz da öyle beklesin. Kıvamı çıtır çıtır ve az şerbetli hafif bir baklava oluyor.

* Borcamdaki şerbeti ise geride kalan baklavaları şerbetlemek için bir çay süzgeci kullanarak şerbetinize ekleyin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.