Bu şekilde hazırlanırsa, ağzı açılmamak şartıyla uzun süre oda sıcaklığında muhafaza edilebilir.
MALZEMELER
* 700 gr. kayısı ( çekirdeklerini ayıkladıktan sonraki ağırlık )
* 3 kg. su
* 1.5 çay bardağı toz şeker ( şekerli sevenler 2 çay bardağı da katabilir )
* Bir iki parça limon tuzu
HAZIRLANIŞI
* Ayıklanmış kayısılar bir tencereye alınır. Üzerine su ve şeker ilave edilir.
* 15-20 dk. kaynatılır. Kenarında oluşan köpükler kevgir ile alınır.
* İndirmeye yakın limon tuzu eklenir.
* Sıcakken konserve kavanozlarına alınır ve ağzı yeni bir kapak ile sıkıca örtülür. Soğuyunca kapağın tutup tutmadığı kontrol edilir.
* Resimdeki gibi 3 kavanoz oldu.
* Kavanozlara posadan ayırarak da doldurmak mümkün. Ama bu zahmetli olur.
* Ben posa ile doldurdum. Ağzını açtıktan sonra ise tel bir elekten iyice ezerek süzdüm. Ve tekrar kavanoza alıp dolapta soğuttum.
* Resimde de görüldüğü gibi posasını çıkarınca bile kavanoz neredeyse tamamen doldu. Aslında posa da elekten geçiyor. Atılan kısmı ise sadece ince kabuk kısmı.
* İçmeden önce ise kavanozu çalkalamak gerekiyor.
* Tadı ve aroması ise kesinlikle hazır kayısı sularından daha iyi.
Ben geçen sene erikten yaptım böyle ,çocuklar istedikçe açtım verdim.
YanıtlaSilkayısıda eminim çok güzeldir.
Ellerine sağlık canım.