En bilindik yöntemler ise kurutmak, reçel ve marmelat yapmak ya da meyve suyu hazırlamak.
Kurutmak ve reçel yapmak için tercihimiz eziği olmayan, olgun fakat diri olan kayısılar olmalı.
Biraz ezilmiş, hemen bozulacak gibi duran kayısıları ise marmelat ve meyve suyu yaparak değerlendirmek daha doğru.
Marmelatlar reçellere göre daha az şeker ile yapılıyor. Ama ben çok çok şekerli severim derseniz şekeri ona göre ayarlamanız gerekir.
* 2 kg. 70 gr. kayısı ( kayısıların çekirdeklerini ayıkladıktan sonraki ağırlık )
* 500 gr. su ( 2.5 su bardağı )
* 6 su bardağı şeker
* 1 çay kaşığı limon tuzu ( çok dolu olmasın )
HAZIRLANIŞI
* Yıkanmış, ayıklanmış ve doğranmış olan kayısılar büyük bir tencereye alınır.
* Üzerine su ilave edilir ve 20 dk. kaynatılır.
* Yumuşamış kayısılar tel bir elek veya ilistirden ezerek geçirilir. Posa kısmı atılır.
* Tekrar büyük bir tencereye alınır. Üzerine şeker ilave edilir ve ara ara karıştırarak kıvam alana kadar pişirilir.
* Başından çok ayrılmamak gerekiyor. Hem taşmaması hem de kıvamının çok sertleşmemesi için.
* Kıvamını ayarlarken şunu unutmamak gerekiyor. Reçel ve marmelatlar soğudukları zaman biraz daha katılaşıyorlar. Bunu test etmenin en kolay yolu da kıvamı olmaya yakın geniş bir tabağa bir kaşık marmelat alıp hızlıca karıştırarak soğumasını sağlamak. İstediğimiz kıvama gelmişse altını kapatabiliriz.
* Altını kapatmadan hemen önce limon tuzu atılır ve bir taşım daha kaynatılıp altı kapatılır. Ben yaklaşık 25 - 30 dk. kaynattım.
* Altı kapatılınca temiz kavanozlara alınır ve ağzı mutlaka yeni bir konserve kapağı ile sıkıca örtülür. Kapak tutu ise oda sıcaklığında bir sene muhafaza edebilirsiniz. Ağzı açılan marmelatı buzdolabına koymak gerekir.
* Bu ölçüden, 700 cc lik kavanoz ile 3 tane marmelat çıktı.
Hayırlı ramazanlar kardeşim,marmelat nefis görünüyor,
YanıtlaSilben de bozulmaya yüz tutmuş kayısılardan pestil yaptım,tavsiye ederim,
eline sağlık,sevgiler...
Evet pestil yapmak geldi benim de aklıma ama kayısı bitti :) İnşallah bir dahaki sefere o da. Size de hayırlı ramazanlar
Sil