Kuru dosyamızın üçüncü konusu bamya. Yaz günü taze bamya pişirmek hiç aklıma gelmez zira taze bamyayı pek sevmem.
Ama kışın kuru bamyayı sık sık pişiririm. Nedense kurusu daha güzel gelir bana. Kuru bamyada daha güzel bir tat ve koku oluyor taze bamya ile kıyaslandığında.
Kurutması ise dolma biber kadar zor değil. 2-3 gün güneş olsa tehlikeyi atlatıyor. Sadece doğrarken biraz yapış yapış oluyor elleriniz bamyanın o kendine has yapısından dolayı.
Sanırım ağustos ayının güneşli günleri bamya kurutmak için en ideal zaman dilimi.
Kuru Bamya
MALZEMELER
* Taze bamya
* Büyük temiz bir bez
* Keskin bir bıçak (tırtıklı meyve bıçakları ideal)
* 1-2 çay kaşığı karbonat
* Bir iki diş kabuklu sarımsak
Bamya Nasıl Kurutulur
HAZIRLANIŞI
* Yıkamaya gerek yok bamyaları öncelikle bunu yazarak başlayalım.
* Kolaylık olması açısından önce tüm bamyaların sap kısmı kesilir.
* Ardından minik minik doğranır.
* Güneş gören bir balkona veya terasa büyükçe bir bez serilir. Ve bamyalar resimde görüldüğü gibi serilir.
* Yaklaşık 2 günde baya baya kuruyan bamyalar bir tepsiye serilmiş bezin üzerine alınır. Maksat yerden tasarruf ve daha rahat nakledebilmek. Şöyle ki; her ne kadar kurutma zamanı güneşli günlere denk getirilse de aniden bastıran yaz yağmurlarından kuruları korumak için bazen içeri almak gerekebiliyor.
* Yağmur yağdı içeri kaçır. Güneş açtı geri balkona çıkar şeklinde gelişebilecek durumlar için tepsi rahatlık sağlıyor.
* İyice kuruduğundan emin olduğumuz bamyalar (ki 7-10-12 gün civarı) şöyle bir gözden geçirilir. Kıl vs gibi maddeler varsa ayıklanır. Kuru bir elekte sallanarak tozu varsa uzaklaştırılır.
* 1 kg yaş bamyadan yaklaşık 110-120 g kadar kuru bamya elde ediliyor.
* Aynen patlıcan kurusunda olduğu gibi buzdolabı poşetine koyulur ve içine 1 -2 çay kaşığı karbnonat ve kabuğu ile beraber bir iki diş sarımsak atılır.
* Ve buzdolabına kaldırılır. Neden buzdolabında sakladığımı bu yazımda uzun uzun izah etmiştim. Gerçekten güzel oluyor buzdolabı. Bozuldu mu acaba derdiniz olmuyor. Eğer dolaba koymayacaksanız güneş almayan serin bir yere de koyabilirsiniz. Ama o zaman ağzı kapalı poşet belki sıkıntı olabilir yakın zamanda tecrübe etmediğim için net konuşmayım. İpe dizerek kuruttuysanız direk bir çiviye de asabilirsiniz ya da hava alacak şekilde bez torbaya da koyabilirsiniz. Ben yine de buzdolabında muhafaza olayını tavsiye ederim. Yapacaklara kolay gelsin. Afiyet olsun.
* Aynen patlıcan kurusunda olduğu gibi buzdolabı poşetine koyulur ve içine 1 -2 çay kaşığı karbnonat ve kabuğu ile beraber bir iki diş sarımsak atılır.
* Ve buzdolabına kaldırılır. Neden buzdolabında sakladığımı bu yazımda uzun uzun izah etmiştim. Gerçekten güzel oluyor buzdolabı. Bozuldu mu acaba derdiniz olmuyor. Eğer dolaba koymayacaksanız güneş almayan serin bir yere de koyabilirsiniz. Ama o zaman ağzı kapalı poşet belki sıkıntı olabilir yakın zamanda tecrübe etmediğim için net konuşmayım. İpe dizerek kuruttuysanız direk bir çiviye de asabilirsiniz ya da hava alacak şekilde bez torbaya da koyabilirsiniz. Ben yine de buzdolabında muhafaza olayını tavsiye ederim. Yapacaklara kolay gelsin. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.