2 Haziran 2017 Cuma
TAZE YAPRAK NASIL SARILIR
Uzuuunca bir aranın ardından (buraları okuyanlar hala varsa) merhaba ve hayırlı ramazanlar diyerek başlayım yazıma.
Bugün epeyden aklımda olup da bir türlü fırsatını bulamadığım bir tarifi tüm detayları ile paylaşmak istiyorum.
Taze yaprak nasıl pişirilir sorusu yeni yeni yemek yapmaya başlamış genç arkadaşların kafasına takılan bir mevzudur. Büyüklerinden öğrenip yapanlar elbette vardır.
Ama yakınlarına danışma şansı olmayanlar için, bol resimli ve detaylı bir şekilde taze asma yaprağı nasıl sarılır sorusunun cevabı mutfak kimyası sayfalarında yer alsın istedim. Umarım faydalı bir yazı olur.
Taze yaprak mevsimi tam da içinde bulunduğumuz zaman dilimi olan mayıs sonu, haziran başıdır.
Yaprak sarmanızın güzel olmasının birinci şartı yaprağınızın cinsinin iyi olmasıdır. Ben çarşı pazardan güzel yaprak almayı pek beceremem. Ama bulabilirseniz ince narin tüysüz pamuk gibi yaprak makbuldür. Bir de şekil itibariyle düzgün, çıkıntısı az olursa sarması o kadar rahat olur.
Yaprak alınınca eve gelir gelmez poşetten çıkarıp geniş bir tepsiye yayılır. Aksi taktirde üst üste kalan yapraklarda yanma dediğimiz kararma oluşur. Direk güneş ışığından da korumak gerekir yaprakları.
Vakit kaybetmeden basma veya sarma işlemi uygulanmalıdır. Ben salamura yaprak konusunu pek beceremiyorum. Ama yaprağınızı konserve olarak saklamak isterseniz Yaprak Konservesi başlıklı yazıma bakabilirsiniz.
Benim kullandığım yapraklar bir tanıdığımızın bahçesinden geldi ve oldukça yumuşak ve inceydi.
Benim verdiğim iç tarifi, temel dolma içi tarifi. Bunu kendi damak tadınıza göre değiştirmek, zenginleştirmek size kalmış. Çok farklı içler mevcut. Zamanla kendi dolma içinizi geliştirirsiniz zaten.
Taze Yaprak Nasıl Yapılır
MALZEMELER
* 500 g taze asma yaprağı
* 2 yemek kaşığı tuz
* Yaklaşık 2-3 lt su
İçi İçin
* 1.5 su bardağı pirinç
* 1 çay bardağı su
* 1 çay bardağı zeytinyağ
*1 adet soğan
* 1 yemek kaşığı salça
* Tuz
* Az karabiber, pulbiber, kimyon, kuru nane
* Bir iki tutam maydanoz
Taze Yaprak Sarması
HAZIRLANIŞI
* Öncelikle yaprakların sapları kırılıp temizlenir. Ve yıkanıp bir süzgece alınır. Büyük bir tencereye 2-3 lt su ve tuz ilave edilerek kaynatılır.
* Kaynayan suya yaprakların hepsi atılır. 1-2 dk sonra alt üst edilir ve 1-2 dk daha bekletilip altı kapatılır.
* Benim kullandığım yapraklar çok narin olduğu için bu süre bile fazla geldi eğer yapraklarınız çok narinse tuzlu su kaynayınca altını kapatıp yaprakları suya öyle batırın. Renginin değişmesi yeterlidir. Hatta salamura yaprak yapanlar, yaprakları çok geniş bir tepsiye yayıp üzerine hazırladıkları tuzlu kaynar suyu boşaltıyorlar. Yani amaç yaprak tuzu emsin. Bu işlemle bile rengi değişiyor zaten. Aşırı kaynatılırsa yaprak sararken dağılır.
* Bu şekilde yapraklar bir iki saat beklesin. Hatta vaktiniz varsa soğuyana kadar da bekleyebilirsiniz.
* Daha sonra yaprakları sudan çıkarıp fazla sularını sıkın ve bir tabağa alın.
* İçi hazırlamak için soğan doğranıp geniş bir tencereye koyulur. Üzerine salça ve zeytinyağ ilave edilir. Soğanın kokusu çıkana kadar karıştırılıp pirinç, tuz ve baharatlar ilave edilir. Şöyle bir karıştırdıktan sonra suyu da eklenir. Yine hafifçe karıştırılır ve ağzı kapatılır. Kısık ateşte suyunu çekene kadar (suyunu çok çabuk çekiyor) pişirilir. Altını kapattıktan sonra ağzı kapalı bi yarım saat kadar şişmesi ve soğuması beklenir.
* Daha sonra ince kıyılmış maydanoz ve kuru nane ilave edilir. (Benim içim maydanozsuz oldu evde yoktu o an)
* Bir yaprağın arasına az iç koyup yiyerek için tuz oranını ayarlayabilirsiniz.
* Ben yaprağı elimde saramıyorum. Sıkı sarmayı sevdiğim için geniş bir tabak veya tepsiye yaprağı sererek sarıyorum.
* Yaprağın mat tarafı üste gelecek şekilde tabağa serilerek sarma işlemine başlanır.
* Evet resimde gördüğünüz gibi sıkıca sarılır. Uç kısmının açılmaması için bir miktar zeytinyağ sürebilirsiniz o kısma.
* Yarım kg. yapraktan aşağıda gördüğünüz kadar sarma oldu. İç ise tam yetti. Ama içi çok çok koyarsanız yetmeyebilir. Ben görüldüğü üzere ince ince sardım.
* Tüm yapraklar bu şekilde sarıldıktan sonra sıra pişirme aşamasında.
* Bunun için iki yöntem var. Ya delikli doma tenceresi kullanacaksınız ya da normal geniş bir tencere. Delikli tencerede dolma pişirmek rahat oluyor. Yani içi hamur oldu derdi, dibi yandı derdi yok. Ama biraz salçası yağı aşağı aktığı için pişirdikten sonra zeytinyağ, salça ve az su ile bir sos yapmanız gerekebilir.
* Normal tencerede pişirecekseniz tencerenin dibini kaplayacak kadar bir iki sıra boş yaprak yayın ki tutarsa ilk o yapraklar tutsun. Dolmalarınız yanmasın. Yaprakların üzerine sarmalarınızı dizdikten sonra bir tavada 5-6 kaşık zeytinyağ, bir tatlı kaşığı kadar salçayı karıştırın bir çay bardağı kadar da suyu ilave edip bir sos hazırlayın. Sarmaların üzerine dökün ve kısık ateşte pişirin.
* Suyunu sık sık kontrol edin gerekirse az az sıcak su ilavesi yapın.
* Sarmaların kararmaması için pişerken üzerine bir metal tabak koyabilirsiniz. Veya boş yaprak da serebilirsiniz.
* Yaprağın cinsine göre pişme süresi değişir. O yüzden kontrol edip arzu ettiğiniz kıvama gelince altını kapatın. Ben delikli tencerede bir, bir buçuk saat kadar pişirdim. Ama normal tencerede daha çabuk pişecektir.
* Afiyet olsun...Yapacak olanlara kolay gelsin...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.