12 Ağustos 2016 Cuma

BİBER NASIL KURUTULUR


Kış hazırlıkları mutfağın hem yorucu hem de en zevkli kısımlarından biri. Sebze kurutma işlemi başlı başına harika bir olay.

Bu konuda biraz anneannelerimizin yöntemlerini kullanmaktan yanayım. Yani dondurucuya biber at, bamya at vs tercihim değil. Mis gibi kurutmak ve kışın o eşsiz kokuları ile bu gıdaları kullanmak hem daha doğal hem de daha lezzetli gelmiştir hep. Tabi işin heyecan dolu bir yanı da var sanki dondurucuya atma ile kıyaslandığında. Bu da her yıl yaz sıcağında yaşanan keyifli bir macera :)


Sebze kurutma dosyasının ilk konusu ise dolmalık biber.  Evet dolmalık kuru biber aktarlarda satılıyor ama genelde iri ve kalın kabuklu oluyor. Kendi seçtiğimiz biberleri kurutmak daha güzel. Hele bir de kendiniz yetiştirebiliyorsanız en iyisi.

Sebzeler içinde en zor kuruyanı dolmalık biberdir. Eğer bulunduğunuz yerde deniz varsa ve nem oranı yüksek ise büyük ihtimalle biber kurutamazsınız hazır almaya devam.

Eğer güneydoğu gibi aşırı sıcak bir bölgede iseniz bu kurutma işleminde size kolaylık sağlayacak işinizi kolaylaştıracaktır.

Benim tecrübelerim ise deniz olmayan ama sıcaklığın da güneydoğu kadar olmadığı yerler için geçerli.

Kurutma işleminden önce bulunduğunuz bölgenin bir hafta on günlük hava tahmin raporuna bakarak işe başlamanızı tavsiye ederim. Zira dolmalık biber nazlı olur. Hava bulutlanır bir de yağış olur biberler ıslanırsa emeğinizin boşa gitme riski artar. 7 ila 10 gün bol güneşli bir zaman dilimi en ideal zamandır dolmalık biber için.

Evde kurutacak olanlara tavsiyem mümkünse çok büyük ve kalın olmayan narin biberleri bu iş için kullanmak. Zaten elinize alınca biberin iyisi anlaşılır az çok.

Temmuz ve ağustos aylarının en sıcak günleri bu iş için en münasip zaman dilimi. Bir de sıcaklık 37-40 derece civarı ise süper.





Dolmalık Biber Nasıl Kurutulur

MALZEMELER

* Narin, ince kabuklu, tercihen orta veya küçük boy dolmalık yeşil biber
* Keskin bıçak
* Yorgan ipi
* Yorgan iğnesi

Evde Biber Nasıl Kurutulur

HAZIRLANIŞI

* Biberleri astığınız an üzerine güneş düşmeli. Zamanı buna göre ayarlayın. Sabah saatlerinde güneş alan bir yere asacaksanız sabahtan asmak en güzeli. Ben vakti zamanında geceden dizip ipe asmıştım sabahın ilk güneşi üzerine düşsün diye ama gece boyu orada durmak biberlere yaramamış olacak ki çürüdüler. O zamandan beri sabah erken vakit hazırlayıp asıyorum.

* Öncelikle biberlerin üst kısımları bıçak ile kesilir. Sap kısmını elle çıkarırsanız orası kıvrımlı kalır, düz olması tercihimizdir. Sapa yakın kalan biberleri ise atmayın. Sap kısmını çıkarıp atın biberleri bir beze serip güneşte kurutun. Kışın kuru sebze kavurmasının içinde kullanılabilir.


* Biberlerin tamamını aşağıdaki gibi hazırlayın. Sakın yıkamayın.


* Yorgan ipinden istediğiniz uzunlukta kesin. Bunu biber sayısı ve yerinizin durumuna göre ayarlayın. Ama bir ipe 20 den fazla biber takmak asarken falan zorlar sizi.


* Biberlerin tam ortasından değil kapalı olan dip kısmına daha yakın olacak şekilde ipe geçirin (ilk acemilik zamanlarımda apartmanda biber kurutan teyzelere özendim biber kurutacam. Güzelce ayıkladım. İpe dizip astım vee o da ne biberlerin açık olan ağız kısmı komşu teyzelerin biberleri gibi aşağı bakmıyor yukarı bakıyor. Meğer orta kısımdan ipe geçirmişim. Baya canım sıkılmıştı ama ondan sonra dibe yakın yerden ipi geçirmemiz gerektiğini bu tecrübe ile öğrenmiştim :)


* Bu şekilde biberleri dizdikten sonra ipin iki ucuna sıkıca mandal bağlıyorum ve çamaşır ipine mandal ile takıyorum. kaymaması için de mandal ve çamaşır ipinin arasına iki üç kat katladığım kağıt havluyu koyuyorum.


* Mandalla takmamın sebebi ise ola ki yağmur başladı en kısa sürede biberleri içeriye kaçırabilmek. Zira ipe sıkıca düğüm atarsanız ya düğümü çözmek zaman alacak ya da makas ile keseceksiniz ki kes tak pek hoş olmuyor. Bu yöntemi 2-3 senedir uyguluyorum ve çok rahat oluyor.


* Biberlerin kayıp orta yerde toparlanarak birbirine değmemesi için aşağı resimde görüldüğü gibi orta yerinden çamaşır ipine bir tur dolanıp asılması işinizi kolaylaştıracaktır.


* 6-7 günde biberlerin rengi kızarır ama iyice kuruması için ben 10-12 gün civarı beklettim. Havanın durumuna göre süre değişecektir illa. Arada hava bulutlanır yağarsa içeri alıp cam önü veya masa üzerine birbirine değmeyecek şekilde koyup güneş açınca geri çıkartmanız gerekebilir.

* Rahmetli anneannemin bir sözü bu süreçte hep aklıma gelir. "Kuru ile kuruyacaksın"

* Evet öyle asayım, sereyim bırakayım o kurusun deme lüksümüz yok. Gözünüz bulutta yağmurda olacak. Gerekirse güneşin durumuna göre yerini değiştireceksiniz, aşırı rüzgar başlarsa (özellikle beze serilen ve rüzgar ile sağa sola dağılabilecek) sebzeleri korunaklı yere çekeceksiniz vs...  Ama yine de zevkli ve güzel bir süreç.

* Dolmalık biber nazlı olduğu için arada çürüyenler olabiliyor maalesef, onları kontrol edip aradan çıkarıp atmak gerekiyor.

* Tamamen kuruyan biberleri ipinden çıkarmadan, direk güneş nem almayan (ben kileri kullanıyorum) evin en serin bir yerine çivi çakıp asabilirsiniz. Ve mutlu son :) Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...