13 Kasım 2012 Salı

AY' IN DOĞUŞU


Durağan olmayan, sürekli değişen bir tablo var karşımızda. Her anı farklı, her anı güzel. Kainat ın seyircisi makamında insanoğlu. Yaratıcının isimlerinin tecellilerine muhatabız her an. Seyredeceğimiz en güzel manzaralar, kaçırılmaması gereken anlar,  tv dizileri değil kainattır aslında...

Ay, gerçekten çok muhteşem bir İlahi sanat. Sadece görüntüsündeki muhteşemlik değil kastettiğim tabi. O kadar önemli vazifeleri var ki ayın. O kadar ince mizanlar ve ölçüler ile yerleştirilmiş ki yerine. Her gün doğuş saati ve yeri değişen, bizlere takvimcilik yapan, her gün farklı bir hali ile karşımıza çıkan bir mucize...

Ay (kamer) ile ilgili hikmetli bir kaç cümle:

Ve evkat ve hesabı bildirecek saat akrebi gibi, kamer dahi dakik hesaplarla azim hikmetlerle ona takılmış; ve o kamere başka menzillerde, ayrı seyr-ü seyahat verilmiş.
                                                                                                            Sözler  33. Söz

Evet, kamerin takdiri ve tedviri ve tedbir ve tenviri ve zemine ve güneşe karşı gayet dakik bir hesapla vaziyetleri o kadar hayretfeza, o derece harikadır ki, "Onu öyle tanzim eden ve takdir eden bir Kadir'e hiçbirşey ağır gelmez; onu öyle yapan herşeyi yapabilir" fikrini, temaşa eden herbir zişuura ders verir.
                                                                                                 
                                                                                                  Mektubat 3. Mektub
                                                                                   
     
...ve yüksek minare ve kulelerdeki büyük saatlerin parlayan akrepleri misüllü, kubbe-i semada kameri zamanın saat-i kübrasına bir akrep yapmak; mütefavit çok hilaller suretinde her geceye güya ayrı bir hilal bırakıp, sonra dönüp kendine toplamak; menzillerinde kemal-i mizanla, dakik hesapla hareket ettirmek; ve kubbe-i semada parlayan, tebbessüm eden yıldızlarla göğün güzel yüzünü yaldızlamak, elbette nihayetsiz bir saltanat-ı rububiyetin şeairidir, zişuura onu iş'ar eden muhteşem bir uluhiyetin işaratıdır; ehli fikri imana ve tevhide davet eder.
                                                                                                      Sözler 32. Söz












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.