Yıllarca aynısını yaptığım tariflerden biri de bu tuzlu kurabiye. 15 yıl olmuştur da fazlasını bilmiyorum. Bir akraba ziyaretinde pasta börek konusunda çok becerikli olan bir teyzemizden almıştım tarifini.
O zamanlar, çok sevdiğim yan komşumuz misafiri geleceği zaman bir gün önceden beni çağırır "seninle beraber şu tuzlu kurabiyeden yapalım" derdi.
Komşu teyze ile birlikte beraberce hamura şekil verir dizerdik tepsiye. Hele, kokulu olsun güzel dursun diye küçük bir tavada susamları kavuruşunu hiç unutmuyorum. Ben hamuru yoğururdum o ocak başında susamları kavururdu :) Şimdi tatlı bir hatıra olarak kaldı zihnimde bu kareler.
Baya bereketli oluyor. Ortalama 50 tane çıkıyor. Artanını ağzı kapalı bir kavanozda bir hafta kadar muhafaza edebilirsiniz ama piştiği ilk gün çok daha nefis oluyor.
Tarifte zaman içinde ufak bir iki değişim yaptım. Mesela kabartma tozu miktarını azalttım. Bir de 1 yumurtanın akı üzerine, sarısı hamurun içine kullanılıyordu. Ben sarısını hamura katmadım. Sanki kıvamı daha bi güzel oluyor gibi geldi. Ama isteyen katabilir.
Tuzlu Kurabiye
MALZEMELER
* 125 g tereyağ
* Yarım su bardağı süt (85 g)
* Yarım su bardağı sıvı yağ (85 g)
* 1 çorba kaşığı sirke
* 3 çay kaşığı şeker
* 2 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı kabartma tozu
* Aldığı kadar un (2.5 su bardağından biraz fazla (350 g) kullandım ben)
Üzeri İçin
* 1 adet yumurtanın beyazı
* Susam
Tuzlu Kurabiye Nasıl Yapılır
* Tereyağ, süt, sıvı yağ, sirke, şeker ve tuz bir kapta karıştırılır.
* Üzerine yavaş yavaş un ilave edilerek yoğrulur. Bu arada kabartma tozu da unun üzerine koyulur.
* Unu birden koymamak gerekiyor. Hamur sert olursa kurabiyeler güzel olmaz.
* Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir ve hamurdan küçük parçalar alınarak el içinde çubuk şekline getirilir ve daha sonra uçları birleştirilerek minik simit şekli verilir.
* Önce susma sonra yumurta akına batırılır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
* Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20-25 dk. pişirilir.
Bu tarz kurabiyeleri yerken kendimden geçiyorum ben :))
YanıtlaSilEllerine emeklerine sağlık.