15 Mart 2015 Pazar

LAHANALI PİLAV 3-4 KİŞİLİK


O kadar tarif birikmiş ki yine defterimde. Yaş pasta, haşhaşlı revani, ıspanaklı yanıç, poğaça......diye uzayıp gidiyor. Kiminin tüm işleri bitmiş yayına hazır, kimisi bir kaç sefer daha denenip yeniden not edilecek...

Epeyden bekleyen değişik bir pilav tarifi var notlarımın arasında bugün onu yazmak istedim. 

Sitede daha sade pirinç pilavı tarifi yok, ben lahanalısını veriyorum :) Normalde, öncelik standart tariflerin olmalı ama daha fazla beklemesin garibim defter sayfalarında.




Lahana sarmasından artan lahanaları turşu yaparak değerlendirebileceğiniz gibi, bu şekilde pilav da yapabilirsiniz.

Malzemeler lahana sarması ile neredeyse aynı. Yani bu pilav lahana sarmasının pratik şekli de diyebiliriz. 

Eğer dolma içini severek yiyenlerdenseniz bu pilavda hoşunuza gidecektir. 

Lahanalı Pilav

MALZEMELER

* 1 çay bardağı pirinç (en az 1 veya 2 saat önce ılık su ile ıslatılmış)
* 1.5 çay bardağı kaynar su
* 1 adet kuru soğan
* 5-6 yemek kaşığı zeytinyağ
* 150 g lahana yaprağı 
* 1 çay kaşığı tuz
* Yarım çay kaşığı kırmızı biber
* Çay kaşığının ucu ile kimyon
* Çay kaşığının ucu ile karabiber
* Az miktar kuru nane
* 1 çay kaşığı biber salçası (yoksa domates salçası da olur)

Lahanalı Pilav Yapımı

HAZIRLANIŞI

* Öncelikle lahana yaprakları ince ince doğranıp hazırlanır. Aşağıda resimde görünen lahananın hepsini kullanmadım. Birazını ayırdım, sizi yanıltmasın resim. Tam ölçü malzeme listesinde yazılı.


* Daha sonra bir tencereye soğan doğranır. Salça ve zeytinyağ eklenir ve hafif sotelenir. Çok kızartılmaz. Soğanın kokusu çıksa yeterli.


* Ardından yıkanıp süzülmüş pirinç, lahana yaprakları ve nane haricindeki diğer baharatlar ve tuz ilave edilerek bir iki dakika karıştırılıp kaşıkla düzeltilir. 


* Kaynar su ilave edilir. Kapağı örtülür ve yarım ateşte suyunu çekene kadar yaklaşık 6-7 dk. pişirilir. Pişme sırasında asla karıştırılmaz.

* Suyunu çekince altı kapatılır ve üzerine bir peçete veya kağıt havlu serilerek kapağı örtülür. Peçetenin pilava değmemesine özen gösterilmelidir. 

* 10 dk. bu şekilde dinlenen pilava kuru nane serpilir ve  karıştırılır. Ve bir kase yardımı ile servis tabağına alınır. 

* Ayran ile servis yapılır. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.