Çocuğunun doğum gününe ya da gelen misafirine veyahut bir arkadaşına pasta yapıp ikram etmeyi sevenlerdenseniz sizin için 3-5 farklı seçenek olabilir bunlar.
Çok detaylı yaş pasta tarifi değil bugün paylaşacaklarım. Ana hatları ile anlatıp, resimlerini paylaşacağım. Siz hayal gücünüze göre değiştirip daha güzel pasta süslemeleri yapabilirsiniz.
İlk olarak paylaşacağım pasta, yıllardır benden talep edilen ve evde nasıl yaparım ki diye kafa yorduğum, yaptıktan sonra da "bu pasta ömürde bir kez hatır için yapılır" dediğim bir pasta.
3 katlı çikolata kaplamalı bir pasta bu. Kaç zamandır uygun bir stant düşünüyorum. Hazır alsam nereden bulacağım, hadi buldum bir kez kullanacağım sonra yer işgal edecek bir malzemeyi almak ne kadar doğru. En mantıklısı 3 katlı kurabiyeliklerden kullanmak olacaktı ama kurabiye standı her ne kadar görüntü olarak hoşuma giden bir ürün olsa da gereksiz olarak dolapta yer kaplayan bir eşya benim için.
Sonuçta tamamı evde bulunan tabak çanak ile hallettim şükür bu pastayı.
Bu pastayı yapmaya niyetlenirseniz işinizin olmadığı sakin bir günü ayarlayın. Zira epey uğraştırıyor insanı.
İkincisi buzdolabında yer ayarlayın pasta için. Çok katlı olduğu için rafın birini çıkardım ben yoksa sığmıyor doğal olarak.
Dikkat edilecek bir başka husus da pastayı yerleştirmek için kullandığımız 3 tane tabak harici, pastayı taşımak için ve üzerine krema, çikolata sürerken rahat döndürmek için altına geniş bir taban kullanmak. Bu bir pasta taşıyıcısının altı da olabilir uygun bir tepsi de.
Bu pasta için 2 büyük fırın tepsisi kek pişirmek gerekiyor. Ben birini sade diğerini kakaolu yaptım. Tarifini burada yazmayacağım ama yapmak isteyenler için portakallı yaş pastanın kekleri ile aynı. Tek farkı hazırladığımız kek hamurunu yuvarlak kalıpta değil de büyük boy fırın tepsisinde pişirmek. Tabi kekimiz diğerine göre ince olduğu için pişme süresi 20 dk. ya düşüyor. Bu hususa dikkat.
Ben kekleri yerleştirmek için 3 farklı boy tabak kullandım. 26 -18 ve 14 cm çaplarında. Cam, porselen, çelik farketmez.
Pişen kekleri bu tabakların boyunda kestim.
14 ve 18 lik tabaklar ile sade keki kestim. Resimde de gördüğünüz gibi her iki tabak için iki kat kek olacak şekilde 4 yuvarlak çıkardım.
En büyük tabak için ise kakaolu olandan kestim. Tabi tabak büyük olunca sadece bir tam yuvarlak çıktı. İkinci kat için de kakaolunun yanlarından uygun şekillerde kesip yamalı bir kat oluşturdum. Tabi krema ve çikolata ile kaplayınca belli olmadı ekli olduğu.
Umarım anlatabildim. 3 katlı pastamız için 3 farklı boy tabağımız var. Ve her tabağa 2 kat kek 2 kat krema olacak şekilde ayarlanıyor.
Tabi baya kek artıyor. Ziyan olmasın diye ben bu şekilde artan kekleri küp küp doğrayıp düşük ısılı fırında iyice kurutuyorum. İyice soğuduktan sonra kuruyan kekleri ağzı kapalı bir kavanoza alıp 5-6 gün buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Çay yanında ikram edilebilecek pratik biskotti elde etmiş oluyoruz böylece :)
Arzu ettiğiniz bir kremayı kullanabilirsiniz. Benim tavsiyem yine buradaki pastada kullandığım krema olacak. Ölçülerini aynen yaparsanız bol bol yetecektir bu pastaya da.
Aşağıda gördüğünüz ilk resim en büyük tabak için kestiğim kakaolu kek. Keki her yaş pastada olduğu gibi, hazırladığımız limonlu su ile ıslatıp arasına ve üzerine krema süreceğiz ama bunları yapmadan önce en ortasında küçük bir kasenin yerleşebileceği delik açmayı unutmayın. Bu kase bir üste koyacağımız tabağın taşıyıcısı olacak.
İkinci resimde gördüğünüz de ikinci katımız. Onun da ortasını açmamız lazım zira onun da bir üst katı olacak. Bir kasede buraya yerleştireceğiz. En üst katımızın kekine delik açmıyoruz.
Evet 3. resimde gördüğünüz gibi hazırlayıp soğuttuğumuz kremayı, ıslattığımız kekimizin arasına ve üzerine sürüyoruz (kremayı sıcak kullanırsanız pasta dağılabilir düzgün olmaz, ama soğuturken sürekli karıştırmanız lazım ki kıvamındaki akışkanlığı yitirmesin. Eğer karıştırmadan soğuttuysanız, kullanmadan hemen önce mikser veya robot ile tekrar çırpmanız gerekir) Arasına muz dilimleri de yerleştirebilirsiniz.
Krema ile kapladıktan sonra arasına kase yerleştirilir ve diğer tabakta ıslatıp, kremasını sürdüğümüz ikinci kat bu kasenin üzerine yerleştirilir. Aynı işlem 3. kata da uygulandıktan sonra pasta buzdolabına alınıp dış kremasının donması için dinlendirilir.
Bu arada pasta alttan bakınca şu şekilde görünüyor. Tabaklar ve kaselerin nasıl durduğuna resim ile daha iyi anlayabilirsiniz.
Bu arada 120 g bitter çikolata 10 yemek kaşığı süt ile benmari usulü ile eritilir. Ve mutlaka sıcaklığının gitmesi için ara ara karıştırarak ılıtılır.
Bu nokta önemli. Zira sıcak sıcak pastanın üzerine kaplayım derseniz akar gider, çok soğutursanız da kaplamak da zorluk çekersiniz. Ilık ve sürülebilir bir kıvamda olması lazım.
Dolapta dinlenen pastanın tüm yüzeyi çikolata ile kaplanır.
Arzu ederseniz çikolatanın üzerini de hindistan cevizi ile kaplayabilirsiniz. Çikolata ile hindistan cevizi çok yakışıyor. Tekrar dolapta en az 5-6 saat mümkünde 1 gece bekletip servis yapabilirsiniz. Baya baya çok miktarda bir pasta oluyor. Yapmak isteyenlere şimdiden kolay gelsin.
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Geçelim ikinci pastamıza. Bu pasta bir arkadaşım için yaptığım nişan pastası. Oldukça amatör ama sempatik bir pasta oldu. Çikolata ile şekil çizmek gerçekten zor. Aslında zevkli bir iş ama çikolata kalemi tarzı bir icat bulabilirsem daha rahat olacak. Aslında icat etmişler de benim karşıma çıkmadı henüz.
Çizim için önce bir gelin damat figürü buldum. Elimdeki bir düğün davetiyesindeki resim bu iş için uyundu. Oradan bakarak krema üzerine resmi çizdim. Çizim için kalem olarak kakaoya batırdığım kürdanı kullandım. Daha sonra eritilmiş çikolata ile güç bela resmi çizmeye muvaffak olabildim :)
Gül ve kalpler de tamamen ev yapımı. Hazır şeker hamuru kullanmadım. Doğal olarak hazırladım. İleride ayrı bir yazı ve başlıkta paylaşayım inşallah evde şeker hamuru yapımı ve gül yapımını. Çok çok kolay hazırlanması. Zannedildiği gibi zor değil.
Bu şekilde bir pasta hazırlamak isterseniz kek olarak paris temalı pastamızın kekini kullanabilirsiniz. Ölçüleri aynıdır bu pasta ile.
Krema olarak ben sade klasik krema tarifini kullandım. Tarifi buradaki pastanın kreması ile aynı. Bu kremada dikkat edeceğiniz nokta ise hazırladıktan sonra soğutmak ve kullanmadan hemen önce robot ile tam pürüzsüz hale gelene kadar çırpmak. Bu sayede üst yüzey pürüzsüz olur. Aksi takdirde görüntü hoş olmayacaktır. Eğer uğraşmak istemezseniz krem şanti de kullanabilirsiniz.
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
İki adet süsleme örneği daha yazıp bitireyim bu yaş pasta dosyasını.
Bu iki pastanın keki aynı. Ölçü olarak yukarıdaki pastalardan küçük. Yaklaşık 20 cm çapındaki borcamda pişirdim keklerini.
Siz istediğiniz çeşit kek ve krema kullanabilirsiniz. Fikir olsun isterseniz buradaki meyveli pasta gibi yapabilirsiniz. Veya kütük pastanın kek ölçüleri gibi hazırlayıp hamuru fırın tepsisi yerine borcamda pişirebilirsiniz. Tabi borcamda pişen kekin süresi iki katına çıkar yaklaşık bunu hatırda tutmak gerekir. Ben genelde kekleri 150 derecede pişiririm. Aynı hamuru tepside pişirme sürem yaklaşık 20 dk. iken bu hamuru yuvarlak bir kalıba, borcama koyarsam pişme süresi 35-40 dk. ya çıkar
Pastayı çikolata ile kaplamadan önce ben arası için kullandığım kremadan biraz artırıp kekin dış yüzeyini de tamamen kaplayıp biraz dolapta soğutuyorum. Yukarıdaki 3 katlı pastada olduğu gibi.
50 g karışık çikolata (bitter ve sütlü) ve 3 yemek kaşığı sütü benmari usulü eritip 15-20 dk kadar bekletip pastanın üzerini tamamen kaplayabilirsiniz.
Kalp deseni yapmak için büyük boy bir kurabiye kalıbı tam pastanın orta yerine yerleştirilir. Dışta kalan tüm alan hindistan cevizi ile kaplanır. Keki büyük boy kalıpta yaparsanız çikolata miktarını artırmanız gerekecektir.
Yine aynı boyutta bir pastayı bu sefer bir fincan süt ve bir poşet krem şanti karışımı ile kapladım. Artan krem şanti ile de değişik şekiller yaparak süsleyebilirsiniz.
Aralarına ise üçgen biçiminde kestiğiniz portakalları yerleştirebilirsiniz. Tabi mevsimine göre istediğiniz meyve olabilir. Meyveli pastalarda dikkat edilecek nokta ise meyveyi servisten hemen önce kesip yerleştirmek. Yoksa kararma, sulanma gibi haller pastanın görüntüsünü bozacaktır.
Son olarak da yanlarına 20 g kadar rendelenmiş sütlü çikolata serpebilirsiniz.
Evet dört farklı pasta süsleme modelini paylaşmış olduk bugün de. Umarım işe yarar fikirler olmuştur. Yapmak isteyenlere kolay gelsin. Bence en güzel pasta, her tarafı aynı ayar tutturulamasa da, sağı solundan 5-10 milim aşağı da olsa, süslemede ufak tefek arızalar ortaya çıksa da evde yapılanıdır, mümkün mertebe doğal olanıdır, içinde katkı ve koruyucu madde olmayanıdır. Zaten amaç sevdiklerimizin yüzünde bir tebessüme vesile olmak ve ağızlarında hoş bir tat bırakmak değil midir?
merhabalar...
YanıtlaSilpastalar gerçekten çok hoş görünüyor. biz amatörler için oldukça faydalı yayınladıklarınız öncelikle bunun için teşekkürler ama sizden daha önce sitenizden yayınladığınız ama şimdi bulamadığım biskottilerin tarifini isteyeceğim. size nereden ulaşacağımı bulamadığım için bu şekilde yorum yazıyorum. daha önceden defalarca yaptım ve çok beğeni kazandı ama şimdi elimdeki tarifi kaybettim ve sitenizde bulamadım yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. şimdiden çok teşekkürler.
Merhaba, güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Biskotti tarifim sitede hala mevcut. Sağ en üstte "bu blogda ara" kutusuna yazarsanız sizi yönlendirir. Veya sağ tarafta katagoriler kısmından "kurabiye" yazan yere tıklarsanız ulaşabilirsiniz. Kolay gelsin
SilGerçekten yapımı emek isteyen bir pasta tarifi. İlk fırsatta bende deneyeceğim
YanıtlaSilKolay gelsin
SilKolay gelsin
Sil