6 Ağustos 2017 Pazar

FASÜLYE NASIL KURUTULUR


Evet bu aralar kış hazırlıklarının hız kazandığı bir dönem.

Yemyeşil yaprakların sarıdan turuncuya farklı farklı renklerle boyanarak insanoğluna sunulan görsel şölenin bitiş tarihi, bizim de mutfaklardaki reçeldi kuruydu telaşımızın nihayeti demek. 

Sonrasında beyaz bir yorganı üzerine çekip dinlenen yeryüzü, baharla birlikte vagonlar dolusu tonlarca hediyeyi getirir yığar yeryüzüne; tam da kış için hazırladığımız kurular konserveler tükenirken. Erzakları bitmeye yakın insanlar açılışı miss kokulu çileklerle yapar. Sonrasında en güzel sofralarda yerini alacak sarmalar için yaprak ikram edilir insanoğluna. Madımak eklenir konserve ya da kuru yapalım diye listeye.

Marmelat ve reçellerden ilk kokusu mutfağı saracak olanı gül ve çilektir.

Ardından erikkayısıvişne, şeftali....Onlarca çeşitten meyve suları, tatlılar...

Temmuz ağustos geldi mi biberpatlıcanbamya, fasülye, nane, domates sıraya girerler güneşle buluşup değişik bir tat ve kokuya ulaşmak için.

Sonbahara doğru finaller salça, pekmez, tarhana üçlüsü ile yapılır genelde. 

Yoğundur, yorucudur ama bambaşka bir zevk vardır bu işlerde. Özellikle de kurular. Eskilerden kalan bir miras gibidir bu alışkanlığa sahip olmak. Eğer kurutmak için biber, patlıcan asmamışsan güneş boşa gidiyormuş gibi hissedersin.

Her yıl her yıl bu döngü tekrarlanır. Çoğu kez aklımıza bile gelmez, telaşa dahi düşmeyiz biten gidenlerin ardından. Gelecektir yine dolu dolu vagonlar, sunulacaktır gözümüzün gönlümüzün önüne. Bu işlerde yığınla mana yüklüdür; anlaşılmayı bekler durur. 

İnsanoğlunun omuzlarında ise, bütün bu verilişlerin ardındaki Zatı görüp O'na teşekküratını sunmak yükümlülüğü vardır.

Bir iki cümle yazıp tarife geçme niyeti ile oturmuştum klavye başına ama sebze kurutmak, kış hazırlıkları falan yazarken bu zihnimde sonbaharı çağrıştırdı; bana sonbahar de, kalemi ver elime... Ruhumu coşturan mevsim...


Fasülye Kurusu

MALZEMELER


* Yeşil fasülye (mümkünse yumuşak ve kılçıksız)

* Temiz bir bez
* Keskin bir bıçak (ben tırtıklı meyve bıçağı kullanıyorum)
* 1-2 çay kaşığı karbonat
* 1-2 diş sarımsak

Fasülye Nasıl Kurutulur

HAZIRLANIŞI


* Fasülye kurutmak için en ideal mevsim ağustos, eylül ayıdır. Ben bu fasülyeyi eylülün ilk günleri kurutmuştum ve hava 28- 30 derece güneşli idi.


* Eğer hava güneşli giderse 6-7 günde tam olarak kuruyor.

* Kuruması dolmalık biber kadar zor değil, fasülye nisbeten kolay.

* Öncelikle fasülyelerin baş kısımları alınır. Kenarları kılçıklı ise zor ama iki kenarı da bıçak veya sebze soyacağı ile alınır (fasülyeleri yıkamaya gerek yok)


* Normal kırarak da kurutmak mümkün ama ben dilmeyi seviyorum. Hem daha çabuk kuruyor hem de görsel olarak bu şekilde seviyorum. Dilmek için önce uzunlamasına ikiye sonra da fasülyenin boyuna göre 2 veya 3 e kesilir.


* Temiz bir bez güneş alan bir yere serilir ve fasülyeler üzerine yayılır. Sürekli güneş görmesine de gerek yok. Bizim balkon sabahtan öğlene kadar güneş alıyor ve gayet güzel kuruyor.


* Yağmur yağması durumunda açık havadan alıp evin içine sermeniz gerekir. Bazen ağustos bile olsa yaz yağmurları sebebi ile içeri dışarı durumları olabiliyor. Burada da bahsettiğim gibi kuru ile kuruma olayı :)

* Biraz kuruyup hacim ve ağırlık olarak küçülünce rahat yer değiştirme vs için yine bir bez serili tepsiye alıyorum.

* Tamamen kuruyunca kilitli poşetlere alıp üzerine bir miktar karbonat serpip bir iki diş sarımsak(kabuğu ile beraber) koyup buzdolabında muhafaza ediyorum. Üzerine bir etiket ile gereken bilgileri yazmak çok iyi oluyor, tavsiye ederim. Mümkünse bir yılda tüketmek en iyisi ama bu fasülye 2 yıl buzdolabında hiç bozulmadan durdu.

* Evet biraz iş çıkıyor, zaman alıyor vs ama aşağıdaki görüntü tüm yorgunluğu unutturduğu gibi seneye mevsimi gelsin tekrar sebze kurutalım şevkini de veriyor insana :)








1 yorum:

  1. Fasülye gölgede kurur. Yaş fasülyeyi güneş altına sürerseniz yanar ve tadı iyi olmaz.

    YanıtlaSil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.