10 Nisan 2013 Çarşamba

PORTAKAL ŞEKERLEMESİ


Portakal mevsimi geçmeden bu şekerlemelerden yapıp yayınlayayım dedim ama bir türlü kıvamı istediğim gibi olmadı. Denedim, denedim, bir daha denedim. En sonunda içime sinen bir tarif çıktı ortaya.

Biraz zor oluyor kıvamını tutturmak ama bi tuttu mu ortaya nefis bir şey çıkıyor. Ağzı kapalı bir kavanoza koyup aylarca buzdolabında muhafaza edebilirsiniz ( fakat kıvamı cıvık olursa buzdolabında bile küflenebiliyor bu noktaya dikkat edin. Vakti zamanında o kadar emeğimi çöpe atmışlığım vardır :(

Bir çok tatlıda kullanmak mümkün. Özellikle de biskottiyi portakal şekerlemesiz düşünemiyorum. Sırf onun için bile bu zahmete katlanıp yapılır yani :)

Kıvamını ise şu şekilde anlatayım:




Evde reçel yapanlar bilir. Hani şöyle mükemmel tutan bir reçel kıvamı vardır. Ne cıvık, ne de sert. Az kaynatırsınız kıvam tutmaz, çok kaynatırsınız şekerlenir veya taş gibi olur ya. Aynen o mantık bunda da geçerli. Denemelerimin biri cıvık oldu. Diğeri cıvık olmasın diye biraz fazla kaynattım şekerlendi vs...vs...

Gözün alışması şart bu işte. Kaynatma süresinin ne az ne de çok olması lazım. Ben dk. olarak yazdım ama bu işin pek garantisi olmayabilir. Mesela malzemeyi iki katı kullanarak şekerleme yapılacaksa, süreyi tekrar ayarlamak gerekebilir. Herkes kendi yöntemini geliştirir zamanla. İlk defa yapıyorsanız buradaki ölçüden şaşmadan yapmanızı tavsiye ederim.

Yapacağınız şekerlemenin aroması,  kullandığınız kabuğun kalitesine göre değişiklik gösterebilir.

MALZEMELER

* 3 adet portakal kabuğu ( kabukları dilimleyip hazırladıktan sonraki net ağırlık 130 gr. )


* 1 su bardağı toz şeker

* 1 kahve fincanı su

* 2 çorba kaşığı limon suyu

* 2 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI

* Öncelikle portakal kabukları resimde gördüğümüz şekilde kesip hazırlanır




* Yıkadıktan sonra, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı tuz ilave edip altı yakılır ve yaklaşık 2-3 dk. kaynatıp suyu süzülür. Daha sonra soğuk su ile yıkayıp tekrar tencereye alınır.

* Yine üzerine soğuk su ilave edip 1 çay kaşığı tuz ekleyip 2-3 dk. daha kaynatılır ve süzüp üzerinden soğuk su gezdirilir

* Yukarıdaki işlem ( 3 dk kaynat süz, yıka tekrar kaynat...) toplamda 6 ila 8 kez tekrar edilir. Fakat tuz sadece ilk 2 kaynatmada eklenir. Diğer kaynatma işlemlerinde tuz ilavesi yok.

* En son süzme işleminin ardından 15 dk. soğuk suda bekletip (bu süre uzayabilir ama çok kalacaksa arada suyu değiştirmek ve buzdolabına koymak lazım) daha sonra bir süzgeçte suyu süzdürülür.

* Bir tencereye şeker ve bir fincan su koyulur ve kaynatılır. Kaynar kaynamaz limon suyu ve portakal kabukları eklenir. 10 dk. ara ara karıştırılarak kaynatılır. Ateş çok kısık olmamalı. Resimdeki gibi havalı kaynamalı.


* Altını kapattıktan sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Ve bir gün bu şekilde bekletilir.(Bu şekerlemeyi bu şekilde yaptım ama bir gün boyunca bekletmeden de fırınlanabilir)

* 100 derece fırında öncelikle 10 veya 15 dk. kurutulur. Kurutma süresi kabuğundan kabuğuna değişiyor. En fazla fırında bekletme sürem 30 dk. olmuştu. Ama bazı kabuklar çok çabuk kuruduğu için aşırı sert oluyor 30 dk. da. Dediğim gibi kurutma işleminin süresini siz belirleyeceksiniz. Kontrollü olmakta fayda var. Özellikle ince kabuklar çabuk sertleşiyor.

* Soğuduktan sonra kavanoza alınır ve buzdolabında muhafaza edilir. Birbirine yapışmasını engellemek için bu şekilde toz şekere bulayabilirsiniz.

* Bekledikçe kıvamı sertleşebiliyor. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, mesela keke doğrayacaksınız ve şekerlemeniz baya sert olmuş. Bir gün öncesinde soğuk su ile ıslatıp ağzı kapalı bir kap ile buzdolabında bir gece bekletin yumuşacık olacaktır. Sonra o suyu dökün ve şekerlemenizi kullanın.


* Şekerlemeleri tepsiye dizdikten sonra tencerede biraz şerbetinden kalıyor. Yukarıdaki resimde görüldüğü kadar arttı. Yani 1-2 çorba kaşığı kadar. Kıvamı koyu bir reçel gibi oldu. Kahvaltıda yenebilir. Ya da kurabiyelerin arasına dolgu ve yapıştırma malzemesi olarak kullanılabilir.

1 yorum:

  1. Benim ufaklıklara yapmalı,çok seviyorlar.
    Ellerine sağlık canım.
    Nefissler:)

    YanıtlaSil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.