30 Temmuz 2013 Salı

EV YAPIMI SUCUK


Maalesef market raflarındaki sucuklarda bir sürü katkı maddesi mevcut. En basitinden raf ömrünün uzaması için koruyucu madde olmak zorunda.

Alıp da yenecek durumda değil maalesef ki bir çok hazır gıda gibi. Bunun çaresi de sucuğu evde hazırlamak 

Evet ev sucuğu hazır sucuklar kadar düzgün ve kolay dilimlenmiyor. Buzluk bölümünde muhafaza edilmesi gerekiyor. Fakat içinde ne olduğunu bileyim, doğal olsun, katkısız olsun diyenlerdenseniz bu tarif işinize yarayacaktır. 



Sucuk için alınacak kıyma yağlı olmalı. Tabi oranı size kalmış. Kasaptan isterken sucuk için istediğinizi söylerseniz yardımcı olacaktır.

Bu sucuğu pişirirken hiç yağ eklemeye gerek olmuyor. Kendi yağı yetiyor.  Resimdeki sucuk pişerken hiç yağ ilavesi yapılmadı. Kısık ateşte tamamen kendi yağı ile kızardı. Ama istenirse 1-2 kaşık sıvı yağ koyulabilir tavaya. Özellikle yumurta kırılacaksa üzerine,  ilave yağ güzel olur.


Tarife geçmeden şunu da yazayım. Bu tarifi kendi damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz.  

Farklı baharatlar ekleyebilir, sarımsağın miktarında artırma azaltma yapabilirsiniz. Acısını istediğiniz gibi ayarlarsınız vs...

MALZEMELER

* 2 kg. yağlı dana kıyma
* 86 gr. sarımsak ( 27 dişi )
* 3 tatlı kaşığı tuz
* 6 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
* 3 tatlı kaşığı pul biber 
* 2 tatlı kaşığı kimyon
* 1 tatlı kaşığı kara biber

HAZIRLANIŞI

* Kıyma geniş bir kaba alınır.

* Kabuğu soyulmuş sarımsaklar robottan iyice çekilir.


* Kıymanın üzerine çekilmiş sarımsak, tuz, kırmızı biber, kimyon ve karabiber eklenir. 

* Bir kaşık ile  tüm malzeme birbirine iyice karıştırılır.

* Daha sonra mutfak robotu ile bir kez daha iyice karıştırılır. Fakat bu işlemi 4-5 parça halinde yapmak gerekiyor. 2 kg. et robota fazla gelir.

* Robotta  karıştırılan etler tekrar leğene alınır.


* Resimlerden de anlaşılacağı gibi robotta karıştırınca etin rengi açıldı içindeki yağdan dolayı. 

* Şekil vermek için streç film kullanacağız. Streç kullanmak istemezseniz, orta boy buzdolabı poşetini bütün olarak kullanabilirsiniz. 

* Yere büyük bir sofra bezi serilir. Küçük ama ucu keskin, mümkünse tırtıklı bir meyve bıçağı hazır edilir. 

* Şekil verme aşamasını yazıdan daha güzel anlatır resimler :)


* Ben şekil olsun diye yuvarlak da yaptım bir iki tane ama düz yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü buzluktan çıkarınca streci ayırması yuvarlakta daha zor oluyor. 

* Bu şekilde hazırlanan sucuklar buzdolabını kokutmasın diye bir kilitli buzdolabı poşetine veya ağzı kapaklı bir kaba yerleştirilip buzluğa kaldırılır. 

* Pişireceğiniz zaman bir tanesi buzluktan çıkarılır. Bu haliyle taş kadar sert ve dilimlemesi çok zor. Eğer çok fazla çözdürürseniz de dilimlerken parçalanır. En güzel yöntem, yapacağımız zaman sucuk buzluktan alınır. Streci ile beraber akan suya 5-10 sn. tutulur. Ve 3-5 dk. sonra streç ayrılır. Dilimlenir. Yukarıda yazdığım gibi yağ oranı fazla olduğu için hiç yağ koymadan altı kısık ateşte yakılır. Kendi yağı ile kızartılır. Ama isterseniz 1-2 çorba kaşığı sıvı yağ ilave edebilirsiniz. 

* 2 kg. etten 13 paket sucuk çıktı. İsterseniz yarım ölçü yapıp deneyebilirsiniz. 




13 yorum:

  1. Tarifin Güzel, eline sağlık. Kesinlikle hazır sucukları almamak gerekiyor. Bende evimde yapıyorum. Birde pastırma yapmayı denemek istiyorum , bakalım yapabilecekmiyim. :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evde yapılanı en iyisi. Eskiden pastırmalar evde hazırlanıyormuş sanırım. Yani istedikten sonra yapılabilir. Kolay gelsin

      Sil
  2. ne güzel tertemiz,ucuz ve güvenilir :) afiyet şifa olsun
    selam ile

    YanıtlaSil
  3. sucuk yapmak için kurutulmuş bağırsak satılıyor aktarda.onlar da kullanılabilir.daha kolay olur belki :)

    kaliteli ve katkısız sucuk da keserken düzgün kesilmiyor,ordan anlaşılıyor ne olduğu :)

    ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Sucuklari kurutmak gerekmiyor mu direkt buzlugami koymali hamuru hazirladim dinleniyor acil cevap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunuzu yeni gördüm. Direk buzluğa atmanız gerekiyor evet. Kurutma olayı yok.

      Sil
  5. streç film içinde biesfenol dahil bir çok kimyasal madde barındırıyor ve yiyeceklerle direk temasından kesinlikle kaçınılması gerekiyor. hele asidik olan baharatı bol sucuğun streç filme sarılması neticesinde, sucuğun içine en az 8-9 kanserojen maddenin karıştığını unutmayın. bu şekilde çarşıda satılandan daha çok ve zehirli kimyasalın vücudunuza alındığını unutmayın lütfen.
    onun için malzemenizi beyazlatılmamış ve boyanmamış saf pamuk bir bezin içine sarmanızı tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet işin bu yönü hiç aklıma gelmemişti. Streçler o kadar hayatımızın içerisinde ki. Bez olayı mantıklı ama evde teşkilatın hazır olması lazım. Kullan at olayına o kadar alışmışız ki.

      Aktarlarda temizlenmiş bağırsak satılıyor mu bilmiyorum ama belki onlar da kullanılabilir. Tabi bu sucukta kurutma olayı yok bağırsakla birlikte buzluğa atınca sonuç nasıl olur denemediğim için bir şey diyemeyeceğim.

      Sil
  6. merhaba,

    tarifiniz son derece isabetli, uzun yıllardır evde sucuk yapan birisi olarak ufak bir tavsiyem olacak, izniniz ile:

    1. Adsız 25 Eylül 2013 15:15 yorumunu önemsiyorum, dikkat edilmesi gerekir. tokat bez sucuğu varyasyonlarını inceleyiniz.
    2. ayrıca son robot karıştırma aşamasını geçerek deneyiniz, yani fotoğraflarda görünen "mozaik" karışımı kullanınız
    3. dondurucuya kaldırmadan önce karışımı 24 saat, veya en az 12saat buzdolabının 4C kısmında olgunlaşmasını tamamlaması için bekletiniz.

    afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önerileriniz için teşekkür ederim. Henüz bez olayını araştıramadım ama streç yerine normal buzdolabı poşeti kullandım. En azından streç kadar zararlı değildir diye düşündüm. El ile yoğurulursa mozaik hali kaybolmuyor. Denemek lazım.

      Sil
  7. İnş.bende yapacam tarif kesinlikle isime yariyacak bez kullanirken de arkadaşlar 1 hafta kurutulasi ara ara oklava ile boşluklar alinir sonra buzlukta muhafaza edilir bez kullaninca kesiminde kolay oluyor.saygilarla

    YanıtlaSil
  8. Aktarlarda temizlenmiş kurutulmuş bağırsak satılıyor. Biz kullanıyoruz. Bir süre sirkeli, ılık suda bekletip sonra doldurma yapılıyor. Sanırım böylesi en hijyenik olanı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben denemedim ama bu da doğal ve güzel bir yöntem. Paylaşımınız için teşekkür ederim.

      Sil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...