30 Temmuz 2013 Salı

EV YAPIMI SUCUK

HEM BAĞIRSAK İLE YAPIM HEM DE BAĞIRSAKSIZ YAPIM


Maalesef market raflarındaki sucuklarda bir sürü katkı maddesi mevcut. En basitinden raf ömrünün uzaması için koruyucu madde olmak zorunda.

Alıp da yenecek durumda değil maalesef ki bir çok hazır gıda gibi. Bunun çaresi de sucuğu evde hazırlamak.

Evet ev sucuğu hazır sucuklar kadar düzgün ve kolay dilimlenmiyor. Buzluk bölümünde muhafaza edilmesi gerekiyor. Fakat içinde ne olduğunu bileyim, doğal olsun, katkısız olsun diyenlerdenseniz bu tarif işinize yarayacaktır. 



Yağsız kıymadan sucuk güzel olmaz, kuru kuru olur. Kasaptan isterken sucuk için istediğinizi söylerseniz yardımcı olacaktır. Sucuk yapmak için iki kere çekilmiş kaburga eti ilk tercihiniz olsun. Eğer bağırsağa dolduracaksanız onu da aktarlardan veya kasaplardan bulabilirsiniz. Kaç kg ete kaç metre bağırsak gideceğini bilip ona göre veriyorlar. 

Bu sucuğu pişirirken hiç yağ eklemeye gerek olmuyor. Kendi yağı yetiyor.  Resimdeki sucuk pişerken hiç yağ ilavesi yapılmadı. Kısık ateşte tamamen kendi yağı ile kızardı. Ama istenirse 1-2 kaşık sıvı yağ koyulabilir tavaya. Özellikle yumurta kırılacaksa üzerine,  ilave yağ güzel olur.


Tarife geçmeden şunu da yazayım. Bu tarifi kendi damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz.  

Farklı baharatlar ekleyebilir, sarımsağın miktarında artırma azaltma yapabilirsiniz. Acısını istediğiniz gibi ayarlarsınız vs...

MALZEMELER

* 2 kg. dana kıyma (tercihen iki kere çekilmiş kaburga eti)
* 86 gr. sarımsak ( 27 dişi )
* 3 tatlı kaşığı tuz
* 6 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
* 3 tatlı kaşığı pul biber 
* 2 tatlı kaşığı kimyon
* 2 tatlı kaşığı kara biber

HAZIRLANIŞI

* Kıyma geniş bir kaba alınır.

* Kabuğu soyulmuş sarımsaklar robottan iyice çekilir.


* Kıymanın üzerine çekilmiş sarımsak, tuz, kırmızı biber, kimyon ve karabiber eklenir. 

* El ile güzelce yoğrulur. Yoğurma işlemi bitince, doldurma işlemine geçmeden önce kapalı bir kap ile buzdolabında bir iki saat hatta bir gece dinlendirenler oluyor. Hem dinlendirerek hem de dinlendirmeden doldurduğum oluyor. Vaktinize göre ayarlayabilirsiniz. Tercih sizin.


* Şekil vermek için hem streç film veya buzdolabı poşeti hem de bağırsak kullanabilirsiniz. Ben önceden sürekli streç film kullanırdım ama bir okuyucumun hatırlatması ile sağlıksız olduğunu fark edip normal buzdolabı poşetine sarmaya başladım. Sonra o da içime sinmedi ve bağırsağı keşfettim. Artık hep bağırsağa dolduruyorum. Her ikisini de göstereceğim. Tercih sizin. 

* Yere büyük bir sofra bezi serilir. Küçük ama ucu keskin, mümkünse tırtıklı bir meyve bıçağı hazır edilir. 

* Şekil verme aşamasını yazıdan daha güzel anlatır resimler :)


* Ben şekil olsun diye yuvarlak da yaptım bir iki tane ama düz yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü buzluktan çıkarınca streci ayırması yuvarlakta daha zor oluyor. Streç yerine buzdolabı poşetine sarmak bi tık daha sağlıklı ama onun görüntüsü streç kadar pürüzsüz olmuyor. En iyisi ve sağlıklısı bağırsak kullanmak. 

Bağırsak ile Sucuk Nasıl Yapılır

* Öncelikle şunu söyleyeyim; ben bağırsağa doldurduğum sucuğu kurutmuyorum. Çünkü bu konuda bilgim ve tecrübem eksik, bozulur diye korkuyorum. Bağırsağa doldurduktan sonra direk dondurucuya atıyorum. 

* Sucuğu bağırsağa doldurmak için bir sucuk aparatına ihtiyaç oluyor. Bunu da genelde aktarlar satıyor. Ama maalesef plastiğini aramamıza rağmen bulamadık. Metal olması tercihim değil, pek hoşuma gitmedi ama plastiğini bulana kadar bunu kullanmak durumundayım. Eğer bulabilirseniz plastiğini tavsiye ederim. 

Sucuk Aparatı Yerine Huni veya Su Şişesi Kullansak Olur mu

* Sucuk aparatı yokken bunu da denedik ama huninin ucu, bağırsağın çapına göre dar olduğu için sonuç hiç güzel olmadı. Şişeye ise bağırsağı geçirip sıkıca tutmamıza rağmen kaydı, fırttı vs. aşırı derecede konforsuz oldu. Sucuk aparatı kullanmak şart. 

Sucuk Doldurmak İçin Kullanılan Bağırsak Nasıl Temizlenmeli

* Bağırsak alındığında kağıt gibi oluyor ve biraz değişik kokuyor (sanırım temizlerken kullanılan kimyasal kokusu). Hem bağırsağı yumuşatmak hem de bu kokuyu atmak için ılık bir suya bir iki çorba kaşığı sirke ilave edip bağırsağı bu suda 10-15 dk bekletiyoruz. Sonra Bu suyu döküp tekrar ılık sirkeli su hazırlıyoruz ve vakit varsa bir saat kadar daha bağırsaklar içinde duruyor. Bu aşamadan sonra o ağır rahatsız edici koku gidiyor. 

* Sonra musluk altında yine ılık su ile bolca yıkıyoruz ve içinden de su geçmesini sağlıyoruz. 



* İstediğiniz uzunlukta bağırsakları da kesip yanınıza alın. Her şey hazır olduğuna göre doldurma işlemine geçebiliriz.  

* Gördüğünüz aparatın uzun tarafına bağırsak geçirilip kaymasın diye sol el ile sıkıca tutulur. Sağ elin üç parmağı ile aparatın başı desteklenir. Baş parmak ile de sucuk harcı aşağıya itilir. Bu şekilde istenilen uzunlukta sucuklar hazırlanır. Baş ve son kısımlarında biraz boşluk bırakılır ve buralara ya düğüm atılır veya (benim kolayıma gelen yöntem) burularak kapatılır. 



* Bu şekilde hazırlanan sucuklar buzdolabını kokutmasın diye bir kilitli buzdolabı poşetine veya ağzı kapaklı bir kaba yerleştirilip hemen buzluğa kaldırılır. 

* Pişireceğiniz zaman bir tanesi buzluktan çıkarılır. Bu haliyle taş kadar sert ve dilimlemesi çok zor. Eğer çok fazla çözdürürseniz de dilimlerken parçalanır. En güzel yöntem, yapacağımız zaman sucuk buzluktan alınır. Streci - bağırsağı ile beraber akan suya 5-10 sn. tutulur. Ve 3-5 dk. sonra streç - bağırsak ayrılır. Dilimlenir. Yukarıda yazdığım gibi yağ oranı fazla olduğu için hiç yağ koymadan altı kısık ateşte yakılır. Kendi yağı ile kızartılır. Ama isterseniz 1-2 çorba kaşığı sıvı yağ ilave edebilirsiniz. 

* Kolay gelsin. Afiyet olsun.




13 yorum:

  1. Tarifin Güzel, eline sağlık. Kesinlikle hazır sucukları almamak gerekiyor. Bende evimde yapıyorum. Birde pastırma yapmayı denemek istiyorum , bakalım yapabilecekmiyim. :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evde yapılanı en iyisi. Eskiden pastırmalar evde hazırlanıyormuş sanırım. Yani istedikten sonra yapılabilir. Kolay gelsin

      Sil
  2. ne güzel tertemiz,ucuz ve güvenilir :) afiyet şifa olsun
    selam ile

    YanıtlaSil
  3. sucuk yapmak için kurutulmuş bağırsak satılıyor aktarda.onlar da kullanılabilir.daha kolay olur belki :)

    kaliteli ve katkısız sucuk da keserken düzgün kesilmiyor,ordan anlaşılıyor ne olduğu :)

    ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Sucuklari kurutmak gerekmiyor mu direkt buzlugami koymali hamuru hazirladim dinleniyor acil cevap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunuzu yeni gördüm. Direk buzluğa atmanız gerekiyor evet. Kurutma olayı yok.

      Sil
  5. streç film içinde biesfenol dahil bir çok kimyasal madde barındırıyor ve yiyeceklerle direk temasından kesinlikle kaçınılması gerekiyor. hele asidik olan baharatı bol sucuğun streç filme sarılması neticesinde, sucuğun içine en az 8-9 kanserojen maddenin karıştığını unutmayın. bu şekilde çarşıda satılandan daha çok ve zehirli kimyasalın vücudunuza alındığını unutmayın lütfen.
    onun için malzemenizi beyazlatılmamış ve boyanmamış saf pamuk bir bezin içine sarmanızı tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet işin bu yönü hiç aklıma gelmemişti. Streçler o kadar hayatımızın içerisinde ki. Bez olayı mantıklı ama evde teşkilatın hazır olması lazım. Kullan at olayına o kadar alışmışız ki.

      Aktarlarda temizlenmiş bağırsak satılıyor mu bilmiyorum ama belki onlar da kullanılabilir. Tabi bu sucukta kurutma olayı yok bağırsakla birlikte buzluğa atınca sonuç nasıl olur denemediğim için bir şey diyemeyeceğim.

      Sil
  6. merhaba,

    tarifiniz son derece isabetli, uzun yıllardır evde sucuk yapan birisi olarak ufak bir tavsiyem olacak, izniniz ile:

    1. Adsız 25 Eylül 2013 15:15 yorumunu önemsiyorum, dikkat edilmesi gerekir. tokat bez sucuğu varyasyonlarını inceleyiniz.
    2. ayrıca son robot karıştırma aşamasını geçerek deneyiniz, yani fotoğraflarda görünen "mozaik" karışımı kullanınız
    3. dondurucuya kaldırmadan önce karışımı 24 saat, veya en az 12saat buzdolabının 4C kısmında olgunlaşmasını tamamlaması için bekletiniz.

    afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önerileriniz için teşekkür ederim. Henüz bez olayını araştıramadım ama streç yerine normal buzdolabı poşeti kullandım. En azından streç kadar zararlı değildir diye düşündüm. El ile yoğurulursa mozaik hali kaybolmuyor. Denemek lazım.

      Sil
  7. İnş.bende yapacam tarif kesinlikle isime yariyacak bez kullanirken de arkadaşlar 1 hafta kurutulasi ara ara oklava ile boşluklar alinir sonra buzlukta muhafaza edilir bez kullaninca kesiminde kolay oluyor.saygilarla

    YanıtlaSil
  8. Aktarlarda temizlenmiş kurutulmuş bağırsak satılıyor. Biz kullanıyoruz. Bir süre sirkeli, ılık suda bekletip sonra doldurma yapılıyor. Sanırım böylesi en hijyenik olanı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben denemedim ama bu da doğal ve güzel bir yöntem. Paylaşımınız için teşekkür ederim.

      Sil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.