14 Temmuz 2013 Pazar

KONSANTRE VİŞNE SUYU


Yaz günlerinde ve iftar sofralarında meyve suları vazgeçilmezler arasında. Tabi hazır almak yerine evde yapmak en güzeli.

Vişnelerden meyve suyu yapımı çok kolay. Ama uzun süre dayanmasını istiyorsak  konsantre şeklinde yapmak gerekiyor. Bu biraz daha dikkat gerektiriyor.




MALZEMELER

* 3 kg. vişne (Sapını ve çürüklerini ayıkladıktan sonra tarttım. Çekirdeklerini ayıklamadım)

* 2.5 kg. su
* 1 tatlı kaşığı limon tuzu (kaşık çok doldurulmayacak, silme)
* 6 su bardağı toz şeker

HAZIRLANIŞI

* Vişne ve su büyük bir tencereye alınır. Ve 20 dk. kaynatılır. Taşmaması için dikkatli olmalı.



* Altı kapatıldıktan sonra bir, bir buçuk saat ağzı kapalı bekletilir.

* Daha sonra başka bir tencereye süzülür. Posaları ezmemeye dikkat edilir.


* Bu posaları atmayın. Pestil, pasta ya da marmelat oluyor bunlardan. Tel bir elek ya da ilistir yardımı ile posayı çekirdeklerinden ayırın. Fakat çok bekletmeden kullanmak gerekiyor. Ben bir gün kavanoz ile buzdolabında bekletip ertesi gün pestil ve pasta denedim. Güzel oldu ama mutfak kimyasında yayınlanması için biraz daha geliştirmem lazım. Eğer yapmak isterseniz internette bir çok sitede bu tarifleri bulabilirsiniz.

* Daha sonra bu suya şeker ilave edilir. Ve ocakta hafif kıvamlı bir hal alana kadar kaynatılır. Asla reçel kadar bir kıvam değil ama. Cıvık bir pekmez kıvamı düşünün. Aşağı yukarı onun gibi olacak. Ben 1 saat 15 dk. kaynattım. Çabuk kıvam alırsa bir saatte de kapatabilirsiniz.


* Resimde görünen köpükler bir kevgir ile alınır. Ateş çok kısık olmamalı. Fakat taşmaya çok meyilli olduğu için sürekli başında durmak gerekiyor.

* Ocaktan indirmeden hemen önce limon tuzu da ilave edilir ve temiz kavanozlara alınıp ağzı mutlaka yeni bir konserve kapağı ile sıkıca kapatılır.

* Ertesi gün bakın. Kapak tutmuş ise normal oda sıcaklığında uzun süre kalabilir. Tutan kapak hafif içe doğru çöker.

* 500 cc lik kavanoz ile 3 tane oldu. Tabi bu haliyle oldukça şekerli bir tadı oluyor.


* İçileceği zaman ise 80 gr. konsantreye 300 gr. su ilave edilir. Tabi bu ölçü herkesin damak zevkine göre değişiklik gösterebilir.

NOT:  Konserve şeklinde yapınca bir sene oda ısısında bozulmadan kalabiliyor. Fakat bekledikçe renginde biraz bulanıklık olabiliyor. Ama kesinlikle tadında ekşime vs gibi bir problemle karşılaşmadım. Eğer doğallıktan yana ise tercihiniz bu sorun olmayacaktır zaten ama misafire ikram etme durumu olursa tadında hiç bir problem olmamakla birlikte görüntünün biraz bulanık olabileceğini de söylemem lazım. Aklınızda bulunsun bu kısmı da.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.