27 Ekim 2013 Pazar

BİSKOTTİ (KURU MEYVELİ VE FINDIKLI)



Bazı tarifler hiç aklınızda yokken, daha önce hiç yememiş ve duymamışken çıkar karşınıza . Ve bir daha da hayatınızdan çıkmaz.

İşte biskotti benim için öyle bir güzellik. Ben bunu neden daha önce görmemişim, yememişim dedirten bir tarif.

Biskotti İtalyanlara ait bir bisküvi çeşidi. İki kez pişirildiği için hem uzun süre dayanıyor hem de kendine özel bir şekli ve kıvamı oluyor.

Bizim ülkemizde peksimet diye bilinen yiyecek ile uzaktan ya da yakından bir alakası var mı bilemiyorum. Bu sorunun cevabı için peksimetin aslı nasıl yapılıyor öğrenmek lazım.

Bir kez biskotti yaptıktan sonra kendi kafanızdan onlarca çeşidini yapmak mümkün. Fındıklısı, fıstıklısı, bademlisi, cevizlisi, meyvelisi, çikolatalısı............ Bu böyle sürüp gider. İlerleyen zamanlarda burada onlarca çeşit biskotti yayınlama niyetim var.

Ama bence meyveli bikottinin olmazsa olmazları kuru incir, fındık ve portakal şekerlemesi. İnanılmaz yakışıyor bunlar biskottiye.


Klasik kurabiyeleri çok yediğimiz zaman ağır gelir ama biskottiyi yedikçe yiyesi gelir insanın.

Eğer uzun bir yolculuğa çıkacaksanız kesinlikle çantanızda biskotti olmalı. Süper oluyor. Kahve içmeyi seviyorsanız yine yanına eşlik edebilecek en güzel tatlardan. Anlat anlat bitmez bu satırlar en iyisi tarife geçelim.




Biskotti 

MALZEMELER

* 4 adet yumurta
* 80 gr. tereyağ
* 1 su bardağı toz şeker
* 1 paket vanilya
* Bir fiske tuz
* 2 çorba kaşığı irmik
* 3 çorba kaşığı mısır unu
* 2 çay kaşığı kabartma tozu
* 1 su bardağı çekilmiş fındık
* 4 adet kuru incir
* 12 tane portakal şekerlemesi
* 10 tane kuru kayısı
* Yarım su bardağı kiraz kurusu
* 3 su bardağı un

Biskotti Nasıl Yapılır

HAZIRLANIŞI

* Öncelikle kuru meyveler küçük küpler şeklinde doğranır ve bolca unlanıp elenir. Fındıklar istediğimiz incelikte çekilip hazır edilir.

* Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ, vanilya, şeker, yumurtalar ve tuz mutfak robotu ile 3-5 dk. çırpılır.


* Robottaki karışıma un, irmik, mısır unu ve kabartma tozu ilave edilir ve unlar hamura tamamen karışana dek karıştırılır. Un ilavesi işlemini robotta değil de geniş bir yoğurma kabında yapıp elinizle de yoğurmak mümkün. Ben genelde bu şekilde yapıyordum ama bu sefer robotta yaptım.

* Daha sonra bir kaba alınan hamura kuru meyveler ve fındık eklenir ve iyice karıştırılır. Bu esnada hamur baya ele yapışacak bir kıvamda oluyor. Rahat şekil vermek için 1 saat buzdolabında dinlendirilir.


* Daha sonra eller hafif unlanır ve hamur 3 parçaya bölünür. Şekil verilip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Ben şekil verme işlemini tepsideki kağıt üzerinde yapıyorum. Hafifçe üstten ve yadan bastırarak hamuru şekildeki gibi uzatıyoruz.

* Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dk.kadar pişirilir.

* Pişen hamur soğuduktan sonra yaklaşık 1 cm. eninde dilimlenir. Kullandığınız bıçak keskin olmalı. Yoksa dilimlerken parçalanabilir.

* Dilimlenen biskottiler tekrar fırın tepsisine dizilir ve 100 derece fırında yaklaşık 25-30 dk. kurutulur.

* Hava almayacak bir kap veya kavanozda uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Tabi 1-2 gün içinde bitmezse :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...