29 Nisan 2018 Pazar

PASTA KREMASI - CREME PATISSIERE



Az Yumurtalı Pastacı Kreması - Kolay Pastacı Kreması -  Yumurtasız Pasta Kreması

Eğer az yumurta ile (veya yumurtasız), kolay yapılabilecek bir krema tarifi arıyorsanız memnun kalacağınızı düşündüğüm bir tarifi paylaşmak istiyorum. Pastacı kreması veya créme pâtissiére olarak da biliniyor ama ben pasta kreması demeyi tercih ediyorum.

Özellikle yaş pastalarda ve profiterolde kullanabileceğiniz temel bir krema tarifidir bu. 

Orjinal créme pâtissiérede yumurta sarısı oldukça fazladır. Tercih sebebi ama bana o kadar yumurta gereksiz ve fazla geldi. Denemelerim sonucu aşağıdaki tarifi oluşturdum ve sıklıkla kullanıyorum. 

Kremayı yumurtasız seviyorsanız yine bu tarif işinizi görecektir. Yapmanız gereken sadece malzemelerden yumurta sarısını çıkarmak. Geri kalan kısmı aynen kullanın. Bir çok farklı şekilde denedim bu tarifi (çok yumurtalı, az yumurtalı, yumurtasız) kıvamında öyle aman aman bir fark da göremedim.

Bir noktayı daha belirteyim. Bu tarif yaş pasta aralarına ve üst katmanı kaplamak için ve profiterol, ekler tarzı tatlılarda iç dolgu olarak kullanmaya uygun. Pasta ve cupcake üzerini şekilli şekilli süsleyeyim, kalıp gibi dursun şeklinde bir tarif arıyorsanız bu tarifin kıvamı uygun değil. 

Ölçüleri üç farklı şekilde vereceğim. Kullanacağınız tatlının, pastanın büyüklüğüne göre seçimizini yaparsınız. 

Kremanın tadı güzel olsun derseniz kullandığınız süt tam yağlı pastörize bir süt olmalı. Yoğurt yaparken doğal olsun düşüncesindeyim ve açık süt kullanmaya dikkat ederim ama söz konusu pasta vs ise riske atmam işimi. Çünkü bazı sütlerde koku olabiliyor, yoğurtta bu tolere edilebilir fakat kremada işi şansa bırakmamak adına malzeme seçiminde hassasiyet önemli.

Bir diğer husus tereyağ. O da pastörize ve kokusu ağır olmayan daha önce tecrübe ettiğiniz bir yağ olmalı. 

Vanilin de Dr.Oetker tavsiyemdir. Bimin vanilininden ise kaçınmanızı öneririm. Onu kullanmaktansa hiç kullanmayın daha iyi. Malzemenize yazık etmeyin. 





Pasta Kreması 

Malzemeler

-- Yumurtasız yapmak isteyen sadece yumurtayı çıkarıp geri kalan kısmı aynen uygulasın.

-- Çikolata ilave etmek isteyen, arzu edilen miktarda bitter veya beyaz çikolata kullanabilir.

----------------------------------------

* 600 g süt
* 1 adet yumurta sarısı 
* 52 g nişasta
* 6 yemek kaşığı toz şeker
* 1 paket vanilin
* 40 g tereyağ

-----------------------------------------

* 800 g süt
* 1 adet yumurta sarısı
* 70 g nişasta
* 8 yemek kaşığı toz şeker
* 1 paket vanilin
* 50 g tereyağ

----------------------------------------

* 1000 g süt
* 2 adet yumurta sarısı
* 88 g nişasta (bir su bardağından bir serçe parmak eksik (yaklaşık)
* 10 yemek kaşığı toz şeker
* 1 paket vanilin
* 60 g tereyağ

-----------------------------------------



Kolay Pasta Kreması Nasıl Yapılır

* Öncelikle yumurta sarısı ve şeker bir tencereye alınır ve çırpma teli ile iyice karıştırılır. 



* Daha sonra sütün birazı (100 g kadar) ilave edilerek kıvamı açılır. Nişasta eklenir ve tekrar çırpılır. Nişasta tamamen dağıldıktan sonra kalan süt ve vanilin de eklenerek (bu aşamada dikkat edilecek bir husus var; yumurta sarıları topaklaşmadan homojen bir şekilde sütün içerisine karışırsa problem yok pişirme aşamasına geçebilirsiniz. Ama bazen yumurta sarıları sütün içinde gözle görülecek şekilde pütür pütür kalabiliyor. Bu durumda pişirme işlemine geçmeden önce bir süzgeçten karışımı süzün ve daha sonra pişirme aşamasına geçin) orta ateşte sürekli karıştırarak pişirilir. 

* Kıvam alıp göz göz atınca tereyağ da eklenir (çikolata kullanmak isteyen bu aşamada onu da ilave etmeli) ve altı kapatılır. 

* Piştikten sonra üzerinin kaymak bağlamaması için sürekli karıştırmak gerekiyor. Eğer soğuyana kadar karıştırmak için vaktiniz ve sabrınız yoksa ilk sıcaklığı geçince hava almayacak şekilde üzerine pişirme kağıdı yerleştirip o şekilde de soğutabilirsiniz. Pişirme kağıdı yerine streç kullananlar var ama o pek sağlıklı gelmiyor bana. 

* İster pişirdiğiniz kap ile veya daha küçük bir kaba alarak buzdolabında iyice soğuyana kadar bekletin. Bu 2-3 saat olabileceği gibi 1 gece de olabilir. 

* Kullanmadan önce pürüzsüz ve akışkan bir kıvam elde etmek için mikser ile iyice çırpın. 

* Pasta kremanız kullanıma hazırdır. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.