31 Ağustos 2012 Cuma

HAŞHAŞLI ÇÖREK



Blog için tarif yazmak zor işmiş. Genelde klasik bir çörek yaparken ne suyu ölçeriz ne haşhaşı ne yağı. Ama bloga yazarken ( özellikle de yeni mutfağa girenleri düşününce ) suyun bile miktarını not ediyorsunuz :)

Bu çörek aslında mutfak kimyasının ilk tarifi olacaktı. Ama diğer denemelerim beni tam tatmin etmeyince 3 kez yaptım ve 3.sü  blogda yayınlanmaya hak kazandı :) ama blogun ilk tarifi olma şerefini de patlıcan salatasına kaptırdı :)

Çöreklerin içinde haşhaşlı çöreğin yeri bambaşka bana göre. Hem kahvaltılar için hem de misafirlerimiz için yapabileceğimiz güzel bir tarif.

Çörek yaparken dikkat edilecek en önemli şeylerin başında kullandığımız unun kalitesi geliyor. Aynı tarif farklı  kalitede unlar ile yapıldığında netice çok farklı olabiliyor. Emeğimizin karşılığını alabilmek için kalitesinden emin olduğumuz ürünler kullanmakta yarar var.

Uzman ev hanımları için çörek yaparken kullanılan suyun, tuzun ölçüsü göz kararıdır ama ilk defa yapmak isteyenler için  mümkün olduğu kadar ölçüleri not ettim. Ama yinede yukarıda yazdığım gibi, unun kalitesi vs... gibi faktörler kullanacağımız suyun ölçülerini değiştirebilir.




Haşhaşlı Çörek

MALZEMELER 


Hamuru İçin

5 su bardağı un
2.5 su bardağı  ılık su
Bir tatlı kaşığı dolusu tuz
1 paket yaş maya

İçi İçin

Yaklaşık 4 çorba kaşığı dövülmüş haşhaş
Yaklaşık 4 çorba kaşığı sıvı yağ

Üzeri İçin

2 tatlı kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı toz şeker

Haşhaşlı Çörek Nasıl Yapılır

HAZIRLANIŞI


* Un  ve tuz yoğurma kabına alınır. Ortasına yaş maya koyulur. Ilık suyun 1 bardağı eklenerek el ile mayanın iyice dağılması sağlanır.

* Daha sonra kalan su yavaş yavaş ilave edilerek hamur yoğrulur. Yoğurma esnasında suyun yavaş yavaş ilave edilmesinde yarar var. Unun kalitesine göre bu miktar ayarlanmalı. Ben 2 bardak su kullandım. Biraz daha yoğurunca yarım bardak daha ekledim.Sonra 2 çorba kaşığı daha ekledim. ( Bu tamamen hamurun o anki kıvamına göre ayarlanmalı. Aynı tarifi farklı zamanlarda yaparken bile fark olabiliyor )  10-15 dakika boyunca hamur yoğrulur. Bu işlem hamuru kuvvetlendirir ve sonuç daha başarılı olur. Hamur pütürsüz ve yumuşak olmalı.

* Daha sonra üzeri örtülerek yarım saat mayalanması için beklenir.

* Bu arada bir kasede haşhaş ve sıvı yağ karıştırılır. Ben genelde kahverengi renkte olan haşhaş seviyorum ama siyah da olabilir.  Bu tarifi her ikisi ile de denedim. Tat olarak aralarında çok fark hissedemedim. Aslında haşhaş ve sıvı yağı ölçmeye pek gerek yok. Bu çöreği yapanlar bilir ama ilk defa denemek isteyenler için yaklaşık bir ölçü vermeye çalıştım. Önce haşhaşı kaseye koyup sıvı yağı yavaş yavaş ilave edin ki çok cıvık olmasın kıvamı. Hamura sürülebilecek kıvama gelmesi yeterli. Çok cıvık olursa çöreği yaparken sıkıntı oluşturabilir. Ayrıca iç artacak olursa ağzı kapalı bir kapta buzdolabında muhafaza edilebilir. Benim yukarıdaki ölçüler ile yaptığım iç tam yetti.


* Dinlenen hamur 5 veya 6 parçaya ayrılıp yumaklanır. Ve unlanan tezgahta merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açılır. İçine 1-2 çorba kaşığı içten ilave edilir ve her tarafına yayılır. Ve sarılarak rulo haline getirilir. Rulo haline gelen hamur her iki başından biraz burulur ve margarin veya tereyağ ile yağlanmış fırın tepsisine koyulur. Ben katı yağ sürdükten sonra 1-2 tatlı kaşığı kadar sıvı yağ da sürüyorum daha lezzetli oluyor.












* Tüm hamuru tepsiye dizince yoğurt ve şeker karışımı fırça ile hamurun üzerine sürülür. Arzu ederseniz ıspanaklı çörekteki gibi yumurta sarısı ve yoğurt karışımı da sürebilirsiniz. Tepside de 20 dk. bekletilir ve soğuk fırına sürülür. Önce fırının altı yakılır. Bi 5 -10 dk. sonra üstü de yakılarak 200 derece fırında çörek pişirilir.  Fırından çıkar çıkmaz arzu edilirse üzerine tereyağ sürülebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.